İpsos Covid-19'a Yönelik Araştırma Yaptı! Ülkelerde Endişe Gittikçe Artıyor
İpsos'un sistematik olarak yaptığı 'Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu' araştırması, 4.haftaya girilirken Türkiye'de her 10 vatandaştan 9'u Covid-19 bulaşma tehlikesi yaşadıklarını ve bu konunun onları endişelendirdiğini belirtti.
İpsos'un sistematik olarak yaptığı "Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu" araştırması, 4. haftaya girilirken Türkiye'de her 10 vatandaştan 9'u Covid-19 bulaşma tehlikesi yaşadıklarını ve bu konunun onları endişelendirdiğini belirtti.
Araştırma sonuçlarına göre, bütün dünyada salgının birkaç ay sonra ortadan kaldırılacağını düşünenlerin oranı yüzde 5 oranında düşerek yüzde 40 oldu ve bu oran ilk hafta yüzde 24 iken, 4.hafta bu oran yüzden 13 arttı.
SALGINDAN SONRA HAYAT TAMAMEN DEĞİŞECEK
Araştırmaya katılımcı olarak katkıda bulunanlar, oldukça endişelenseler de evde kalmaya anca birkaç ay daha tahammül edebileceklerini belirtti ve katılımcıların yüzde 70'i, salgından sonra hayatın radikal bir şekilde değişeceğini düşündüklerini ekledi. Katılımcılar, "Sokağa çıkmaya, normal hayata dönmeye özlem duyuyoruz fakat salgın sona erse bile hayatımızın ciddi bir şekilde değiştiği konusunda da hem fikiriz" diye konuştu.
İpsos’un 15 farklı ülkede ve 28 bin kişiyle yürüttüğü araştırma sonucunda her beş kişiden dördü evden dışarıya çıkmadığı belli oldu. En çok katılım gerçekleştiren ülkeler ise İspanya, Vietnam, Fransa, Brezilya, Meksika, Rusya ABD ve Hindistan oldu.
EN OLUMLU DÜŞÜNEN ÜLKELERDEN BİRİ BREZİLYA
Araştırmada ise Japonya, Birleşik Krallık ve Avusturalya'nın en kötümser ülkeler ve haziran ayına kadar olumlu bir gelişmenin yaşanmayacağını belirttikleri ortaya çıktı. En olumlu düşünen ülkeler ise Vietnam, Brezilya, ve Meksika oldu.
ÜLKELERDE ENDİŞE DÜZEYİ OLDUKÇA YÜKSEK
İpsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, salgın ile birlikte bütün sosyal hayatın radikal bir şekilde değiştiğini belirterek, "Türkiye’de Koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesinin ardından vatandaşların farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükûmetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımalarını düzenli olarak takip etmek üzere başlattığımız araştırma gösteriyor ki, salgın konusundaki endişe düzeyi oldukça yüksek" sözlerini dile getirdi.
İpsos'un küresel incelemelerinden de bahseden Gedik, "Kendi kendini izole edenlerin sayısı iki hafta önce zirveyi görmüştü. Genel olarak baktığımızda bunu şöyle okuyabiliriz; araştırmayı yaptığımız ülkelerde sadece hükumetler önlem almıyor, vatandaşlar da kurallara çoğunlukla uyarak evde kalmayı destekliyor" şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





