İş Mahkemesine Dava Nasıl Açılır?
İş hukuku genellikle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları, işçi haklarını, işçi ücretlerini, çalışma koşullarını, sendikaları ve işverenlerin işçilere karşı davranışlarını düzenleyen bir hukuk dalıdır.İş davalarının teknik doğası gereği, yasal bilgi
İş hukuku genellikle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları, işçi haklarını, işçi ücretlerini, çalışma koşullarını, sendikaları ve işverenlerin işçilere karşı davranışlarını düzenleyen bir hukuk dalıdır. İş davalarının teknik doğası gereği, yasal bilgi olmadan dosyalanması durumunda hem çalışanların hem de işverenlerin hak kayıplarına yol açabilmektedir. Davacılar, İş Mahkemesine şikâyette bulunarak ve gerekli ücret ve masrafları kasaya yatırarak dava açabilirler.
Bu konuda başvurunun şekli, sunulan deliller, zamanaşımı gibi konularda davacı bilirkişi olduğu için bir avukata danışmakta her zaman fayda vardır. Bazı hususlar iş kanununda yer almamakta ve Yargıtay içtihatları ile çözüme kavuşturulmaktadır. Hak kaybı yaşamamak için hem Yargıtay kararlarına hem de hukuka hâkim, iş hukuku alanında deneyimli bir avukattan tavsiye alınması tavsiye edilir.
İ
ş
M
ahkemesinde Arabuluculuk
Bazı uyuşmazlıklarda İş
Mahkemesinde dava açılmadan önce arabulucuya danışılması zorunludur. Bu tür uyuşmazlıklar için zorunlu arabuluculuk bir zorunluluk olup, arabuluculuk yapılmadan açılan davalar İş Mahkemesi tarafından reddedilecektir.
Zorunlu tahkim kapsamındaki davalar; emeklilik, işten çıkarma, güveni kötüye kullanma, ücret alacakları, fazla mesai veya ücretli izin, genel izin ücreti, milli ve dini izin ücreti, işe iade tedbirleri, işçi ve işverenlere yönelik karşılıklı hakaret nedeniyle tazminat davası olacaktır. Diğer tüm iş hukuku davaları doğrudan İş Mahkemesine sunulabilir.
İ
ş
Mahkemesi Dava T
ürleri
İş mahkemesinde bulunan dava türleri şu şekilde sıralanabilir;
•
Çalışanların kıdem tazminatı, ihbar tazminatları, kötü niyet tazminatı gibi tazminat taleplerine ilişkin tedbirler,
•
Ücret, fazla mesai, yıllık ücretli izin vb. işlemler
•
İş kazası sonucu maluliyet veya ölüm tazminatı,
•
Yaşlılık aylığı veya kıdem tazminatına hak kazanma, hizmet yılı, maluliyet, iş kazası,
•
İşe iade davası,
•
Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) veya Türkiye İş Kurumu'nu ilgilendiren iş ve sosyal güvenlik uyuşmazlıklarına ilişkin şikâyetler (5510 Sayılı Kanun'un Geçici 4 üncü maddesi çerçevesindeki para cezaları ve uyuşmazlıklara ilişkin itirazlar İş Mahkemesince değerlendirilmeyecektir)
•
Özel kanunun izin verdiği haller,
İş Mahkemesi Kararına İ
tiraz
İtiraz, yanlış bir kararı değiştirmenize ve gözden geçirmenize izin veren yasal bir süreçtir. İş Mahkemesi'nin kararından sonraki iki hafta içinde temyize gidilebilir. Belirlenen miktarı aşan alacak ve tazminat kalemlerine ilişkin Yargıtay kararına itiraz edebilirsiniz.
Bakmadan Geçme





