İşyerinde Dedikodu Yapan Personel Kovulabilir: Haklı İşten Çıkarma Nedeni Sayılıyor
İş arkadaşlıkları sağlam kurulursa derin dostlukların kaynağı olabilirken, iş arkadaşları birbirleri hakkında dedikodu çıkartırlarsa bu, işten atılmaya varabilir.İşyerinde çıkan dedikodular genellikle aynı düzeyde çalışanlar veya üst yöneticiler hakkında
İş arkadaşlıkları sağlam kurulursa derin dostlukların kaynağı olabilirken, iş arkadaşları birbirleri hakkında dedikodu çıkartırlarsa bu, işten atılmaya varabilir. İşyerinde çıkan dedikodular genellikle aynı düzeyde çalışanlar veya üst yöneticiler hakkında çıkartılır. Ancak bu konuda ast üstü hakkında değil üst, astı hakkında dedikodu çıkartmış.
Konu ile ilgili olarak üst astı hakkında dedikodu çıkarttığı için işinden oldu. Akşam Gazetesinden Okan Güray'ın aktardıklarına göre bahse konu olayda bölge müdürü olarak çalışan kişi, işyerindeki olayları çalışanların eşlerine aksettirmiş ve bu nedenle hem dedikodu ortamı oluşturmuş, hem de huzursuzluk yaratmış.
İŞVEREN HAKSIZ BULUNDU
Ayrıca bölge müdürü olarak çalışan kişi yönetici konumundaki diğer çalışanlara küfürlü sözler sarf ettiği ve dedikodu ortamı yarattığından dolayı işten çıkartılmış. Söz konusu kişi tarafından işe iade davası açılmış. Davada işveren çalışanı bu nedenlerle işten çıkarttığını savunmuş ancak yerel mahkeme bu iddiaların ispatlanmaması nedeniyle işvereni haksız buldu.
Yargıtay tarafından ise yerel mahkemenin kararı bozuldu. Yerel mahkemenin karar Yargıtay tarafından olayların yöneticinin davranışları nedeniyle yaşandığının açık olması bu davranışların da işyerinde huzursuzluğa neden olması sebebiyle bozdu. Yani Yargıtay kararına göre çalışanın işveren tarafından geçerli bir nedenle işten çıkarıldığına karar verildi.
OLAYIN TANIKLARI DİNLENİYOR
Yargıtay tarafından verilen kararda çalışanlar için önemli işaretler yer alıyor. İşyerinde dedikodu çıkartmak ve çıkartılan dedikoduların tahmin edilemeyen sonuçlara neden olması çalışanları işinden edebiliyor. Ancak bu konuda ispatlanması güç bir durum. Yargıtay olayın tanıklarını dinleyerek, olayı ortaya koyan belgeleri inceleyerek ve savunmalar üzerinden karar verebiliyor.
İşyerinde yönetici konumundaki çalışan, aynı işyerinde çalışan bir erkekle kadını çok samimi gördüğünü başka bir çalışanın eşine aktarmış ve bu çalışanın eşi de bunu erkek çalışanın eşine aktarmış. Konuyu öğrenen erkek çalışanın eşi, sonuçta hem eşinin, hem de dedikodusu çıkartılan kadın çalışanın işten çıkartılmasını istemiştir. Bu durum Yargıtay tarafından tespit edilmiştir. Çıkartılan dedikodu ailelere de yansımıştır. Konu ailelere de yansıdığında süreç çığırından çıkmış ve tahmin edilemez noktalara ulaşmıştır.
ÇALIŞAN ALEYHİNE KARAR VERİLDİ
Yargıtay’a taşınan olayda çalışanın daha önce de aynı konularda çalışanları ile güven sorunu yaşaması ve kendi ekibini motive etmekte zorlanması söz konusudur. Böyle olunca Yargıtay aynı olayların tekrar gündeme gelmesi ve çalışanın geçmişte de aynı olayları yaşamış olması nedeniyle çalışan aleyhine karar vermiştir.
KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI ÖDEMESİ ORTAYA ÇIKMIŞTIR
Yargıtay bu durumun işyerindeki işleyişi bozduğuna karar verdi. Bu kapsamda işveren Yargıtay tarafından haklı bulunmuştur. İş ilişkisinin daha fazla sürdürülemeyeceğine karar vererek işçinin işe iade edilmemesine karar vermiştir. Ancak işçinin geçerli nedenle işten çıkartıldığına karar verdiği için işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA
Bakmadan Geçme





