İşyerinden Kendisi Ayrılanlar Kıdem Tazminatı Ödemesinden Yararlanabilecekler
Çalışan vatandaşların en çok merak ettikleri konular arasında yer alan kıdem tazminatına yönelik olarak sorulan sorulara yanıt veriyoruz.Çalıştığı işyerinden çıkmak isteyen ve daha iyi koşullarda iş bulma imkanına sahip olmak isteyenler kıdem tazminatını
Çalışan vatandaşların en çok merak ettikleri konular arasında yer alan kıdem tazminatına yönelik olarak sorulan sorulara yanıt veriyoruz. Çalıştığı işyerinden çıkmak isteyen ve daha iyi koşullarda iş bulma imkanına sahip olmak isteyenler kıdem tazminatını nasıl alacaklarını merak etmekteler.
Son işyerinde en az bir yıl çalışarak hak kazananlar kıdem tazminatı normalde emeklilikte vefat durumunda ayrıca işverenler tarafından işten atıma durumunda alınabilecek. Bunların yanı sıra kıdem tazminatından yararlanabilmek için işçilerin haklı bir nedenle istifa etmesiyle beraber erkek personeller için askerlik kadınlarında evlendikten sonra bir yıl içerisinde istifa etmeleri gerekmekte...
Gazete Habertürk'ün haberine göre; 1999 yılı içerisinde emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlarda 58 ve erkeklerde ise 60 yaşa çıkarılmış ve çalışanların kıdem tazminatı konusunda mağdurluk yaşanmaması adına düzenlemeler yapıldı. 1475 sayılı eski İş Kanunun kıdem tazminatıyla beraber 14. maddesine 5. fıkra eklenerek yapılan söz konusu düzenlemenin özü yaş dışındaki emeklilik koşullarını sağlayan işçilerin işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı alabilmesi sağlanacak.
Ayrıca kıdem tazminatından yararlanabilmek için aynı işverene bağlı olan işyerinde en az bir yı çalışmak şartı gerekmekte. Son işyerinde çalışmalar için ödenen kıdem tazminatının her hizmet yıl en son 30 günlük brüt ücret baz alınarak hesaplanmakta.
Hangi şartlar yerine getirilirse kıdem tazminatı alınabilir?
Emekli olmadan kıdem tazminatı alma şartları ise;
- 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler, 15 yıl sigorta 3600 gün prim.
- 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe girmiş olanlar 25 yıl sigorta ve 4500 gün prim.
- 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra işe girenler. 25 yıl sigorta 5400 gün prim.
- 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler. Sigortalılık süresi şartı aranmadan 7000 prim günü.
Kamupersoneli.net I ANKARA
Bakmadan Geçme





