• Haberler
  • Gündem
  • İzmir Körfezi'nde 'Piri Reis' gemisi ile sismik arama yapıldı! Arama sonucunda yeni fayların tespiti hakkında uzman isimden açıklama geldi!

İzmir Körfezi'nde 'Piri Reis' gemisi ile sismik arama yapıldı! Arama sonucunda yeni fayların tespiti hakkında uzman isimden açıklama geldi!

İzmir Körfezi'nde yeni fayların tespiti yapıldı.İzmir'de dış körfez olarak tanımı yapılan Foça- Karaburun bölgesi içinde 'Piri Reis' gemisi ile yapılan sismik araştırmada birçok sayıda yeni fay hattının tespiti yapılmış olundu.

İzmir Körfezi’nde yeni fayların tespiti yapıldı. İzmir’de dış körfez olarak tanımı yapılan Foça- Karaburun bölgesi içinde ‘Piri Reis’ gemisi ile yapılan sismik araştırmada birçok sayıda yeni fay hattının tespiti yapılmış olundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ekibi tarafından, İzmir’de dış körfez olarak adlandırılan Foça- Karaburun bölgesinde yapmış oldukları araştırmalarda birçok sayıda yeni fayın varlığı ortaya konulmuş olundu. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre de, TÜBİTAK destekli olan ‘Piri Reis’ gemisi ile sismik araştırmalarda bulunan 12 kişilik ekip, 1 hafta boyunca denizde veri toplamak için bulundular.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EKİBİNDEN BAŞARI!

Haber

Yapılan açıklamada ise görüşlerine yer verilmiş olan DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur, bu yapılmış olan çalışmada ortalama olarak 1000 kilometrelik alan içinde sismik olarak veri toplanıldığını açıkladı. Bahsi geçen çalışmada, oldukça ilgi çekici olan sonuçlar elde edilmiş olduğunu dile getiren Prof. Dr. Derman Dondurur şu ifadelere yer verdi; İzmir dış körfezinin sahip olduğu sığ yapısını, fay yapıları hakkında biraz da olsa bilgi sahibiyim fakat derin kısımlarla alakalı olarak çok bir bilgi sahibi olmaz durumumuz olmadı. Bu anlamda bizleri şaşırtan durum ise şu oldu; orada bulunan aktif fay miktarı ile yoğunluğu gerçek anlamdan oldukça fazla. Bu çalışmanın sonucunda ise, çok sayıda yeni fayın varlığını ortaya çıkarmış olduğunu gördük, dedi.

UZMAN İSİM YORUMLARINI DİLE GETİRDİ

Aynı zamanda toplanmış olan bu verilerden yola çıkarak fayların uzanımı, fayların büyüklüğü, deniz tabanı için bir etki olup olmadığı, fayların aktif olup olmadıklarını ortaya koymayı amaçlamış olduklarını dike getiren Prof. Dr. Derman Dondurur, verilerin işlemden geçtikten sonrasında da fayların haritalanması aşamasından geçecek olduklarını sözlerine ekledi.

İzmir metropol alanı ile çevresinin afet riskine yönelik olan önemli bir çalışma içinde bulunduğunu, projenin 2 senede sona ermesini amaçladıklarını dile getiren uzman isim, tarihte İzmir ile çevresinde birçok yıkıcı deprem meydana geldiğini, 1739 Foça ile 1688 İzmir’deki depremlerin yıkıcı hasar verdiğini aktardı.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme