• Haberler
  • Gündem
  • Jeologlar deprem bölgesindeki kritik incelemesini tamamladı! Fay üzerine yapılaşmaya bir sonraki adımda yasal düzenleme gelebilir!

Jeologlar deprem bölgesindeki kritik incelemesini tamamladı! Fay üzerine yapılaşmaya bir sonraki adımda yasal düzenleme gelebilir!

Deprem bölgesinde yapılan inceleme sonrasında fayın kesmiş olduğu bölgelerde yeniden yapılaşmanın tehlikeli olduğu açıklandı.Uzman isim: 'Fay üzerindeki tüm yapılar parçalanmış durumda.

Deprem bölgesinde yapılan inceleme sonrasında fayın kesmiş olduğu bölgelerde yeniden yapılaşmanın tehlikeli olduğu açıklandı. Uzman isim: “Fay üzerindeki tüm yapılar parçalanmış durumda. Bu oldukça riskli. Yeni bir yasaya ihtiyaç var. Bu yapılaşmayı engellemek zorundayız” dedi.

Profesör doktor Candan Gökçeoğlu tarafından yapılan açıklamalar oldukça dikkat çekiciydi. Sahada inceleme çalışmalarının tamamlandığını, durumun vahim olduğunu, sıvılaşmış yapı üzerinde bulunan evlerin ağır hasar aldığını” ifade etti ve uyarıda bulundu.

3 BÜYÜK FAY TAMAMEN KIRILDI!

Haber

Hacettepe Üniversitesinde Mühendislik Fakültesinde Öğretim Üyeliği yapan Profesör Doktor Candan Gökçeoğlu Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin etkilerini bölgede inceledi. Yapılan incelemenin ardından ortaya bir rapor sundu. Pazartesi günü 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremin artçı sarsıntılarla bölgede devam ettiği özellikle Hatay ve İskenderun'da şiddetli şekilde hissedildiği görüldü.

Profesör Doktor Gökçeoğlu'na göre buradaki en büyük problem Amik ovası Batı sınırından başlayarak Amanos fayının bulunduğu bölgenin ne durumda olduğunu anlayabilmekti. Yapılan incelemeler bunu ortaya koydu. Amanos fayı tamamen kırılmıştı. 3 büyük fay oluşan bu sarsıcı deprem ile tamamen kırıldı.

“ASRIN FELAKETİ…”

Asrın felaketi olarak adlandırılmasındaki sebep de buydu. Uzman doktor konu üzerine: “Önümüzdeki 200 yıl boyunca bu derece derin bir deprem beklenmiyor. Fakat bir yıl boyunca büyüklü küçüklü 6 şiddetini geçen artçılar yaşanacaktır. Özellikle şu anda orta hasarlı konumda olan binaların yıkım tehlikesi bulunuyor” dedi.

En çok hasar alan bölgeler arasında Gaziantep, Nurdağı, Hatay, Hassa, Antakya, Kahramanmaraş, Pazarcık, Kırıkhan, İslahiye ve İskenderun bölümleri yer alıyor. En ilginç olan ise yapılan şu açıklamaydı:

“Antakya ve İskenderun'da aslında fay hattı bulunmuyor. Ancak buralar en büyük yarayı alan bölgeler oldu. Sebebi ise şöyle açıklandı. Yapılan çalışmalar sonrasında zemin üzerinde kötü yapılaşmalar olduğu fark edildi. Sıvılaşmanın etkisi, yanal yayılma süreci ve dizayn edilen yapının zemine uygun şekilde yapılmaması buna sebep olmuştu.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme