• Haberler
  • Ekonomi
  • Kaçak çalışana da çalıştırana da para cezası: 12 bin 348 TL

Kaçak çalışana da çalıştırana da para cezası: 12 bin 348 TL

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde, çalışma izni bulunmayan Afganistan uyruklu kişi ile işverenine toplam 12 bin 348 TL para cezası uygulandı.İlçeye bağlı Kureyşlisarıkaya köyünde çobanlık yapan Afganistan uyruklu 19 yaşındaki Muhammed Selim, hayvanları otlatır

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde, çalışma izni bulunmayan Afganistan uyruklu kişi ile işverenine toplam 12 bin 348 TL para cezası uygulandı. İlçeye bağlı Kureyşlisarıkaya köyünde çobanlık yapan Afganistan uyruklu 19 yaşındaki Muhammed Selim, hayvanları otlatırken ayağının kayması nedeniyle kayalıklardan düşerek yaralandı.

Köylüler tarafından olayın sağlık ve jandarma ekiplerine bildirilmesi üzerine mahsur kaldığı yerden kurtarılan çoban, ambulansla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırdı.Tedavi altına alınan Muhammed Selim kimliğini inceleyen İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, genç çobanın çalışma izninin olmadığını belirledi.

Taburcu olan Selim ile kendisini çalıştırdığı belirlenen Ali A. (51), jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.Yapılan işlemlerin ardından Afgan çobana 3 bin 527 TL ve işveren kişiye ise 8 bin 821 TL para cezası verildi.

TÜRKİYE'DE KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK

Özellikle yabancıların Türkiye’de çalışma iznine ve sigortaya sahip olmadan çalıştırılmaları ya da T.C. vatandaşlarının sigortasız çalıştırılmalarına karşı mücadele için Türkiye’de  devletin aldığı pek çok önlem vardır. Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu ile bu kurumun müfettişleri, iş yerlerinin kanuna uygun biçimde personel çalıştırılmasını sağlamakla görevlidir. Çalışma izni bulunmayan yabancı çalıştıran işverene ve çalışma izni olmayan çalışan yabancıya ayrı ayrı idari para cezası kesilir.

PARA CEZASI KATLANARAK ARTIYOR

Uluslararası İşgücü Kanununun 23. maddesine göre, yukarıda belirtilen durumların tekrarı halinde uygulanacak para cezası bir kat artırılarak uygulanır. Diğer bir ifadeyle 2018 yılı içinde çalışma izni olmadan Türkiye’de bir firmada çalışan yabancı, durumun tespit edilmesi halinde 2851 Türk lirası idari para cezası öder. Bu yabancı, 2018 yılı içinde yine başka bir yerde işe girer ve bu durum tekrar tespit edilirse bu kez de 5162 Türk lirası para cezası ödemek zorundadır.

ÇALIŞMA YERİ İZNİ OLMAYAN YABANCININ İŞ YERİ KAPATILIR

Bunlara ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortasız Türk işçi çalıştıran iş yerlerine de aynı idari para cezaları kesilir. Çalışma izni olmayan yabancı ile sigortasız Türk vatandaşı çalıştırmanın cezası aynıdır. Çalışma izni olmaksızın kendi hesabına çalışan yabancıların iş yeri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğünce kapatılır.

Yabancıların Türkiye’de bir iş yerinde  ya da kendi işlerinde çalışmaya başlamadan önce, “Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun” gereği  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan  çalışma izin belgesi almaları şarttır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni alınarak çalıştırılan yabancı uyruklu işçiler, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren isteklerine bakılmaksızın 5510 Sayılı Kanunun 4/a maddesi uyarınca sigortalı sayılırlar ve işverenleri SGK’ya bildirilmelidirler.

ÇALIŞMA İZNİ ALINMASINA GEREK OLMAYAN YABANCILAR

Aşağıda belirtilen şartları sağlayan yabancılar ve onları istihdam edecek iş yerlerinin çalışma izni almalarına gerek yoktur. Dolayısıyla belirtilen yabancılar ve onların çalıştığı iş yerleri herhangi bir idari para cezası almazlar.

Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerle çalışma izninden muaf tutulanlar

Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmeler gereğince veya konsorsiyumlar tarafından yürütülecek ulusal, uluslararası projelerde veya uluslararası kuruluşlarda çalışacak yabancılar

Türkiye Futbol Federasyonu’nca ya da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nce talepleri uygun bulunan yabancı futbolcular ile diğer sporcu ve antrenörler

Daimi ikametgahı yurt dışında olan; bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetler amacıyla bir aydan az süre için geçici olarak Türkiye’ye gelen yabancılar,

Türkiye’de fuar ve sirklerde gösteri ve benzeri yerlerde en fazla 6 ay görevli olduğunu kanıtlayabilecek yabancılar

Karşılıklılık esasına göre, öğrenci değişim programları çerçevesinde staj süreleri ile sınırlı kalmak kaydıyla özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapacak yabancı öğrenciler

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme