Kamu Personelleri

Aile Bakanlığı ASDEP Alımları İle İlgili Bilgilendirme Yaptı

Aile Bakanlığı’nın ASDEP kapsamında yapacağı personel alımlarıyla ilgili süreç işlemektedir. 1500 kişilik personel alımı hizmet alımı yoluyla alınacak olup bazı iller alımlar için ihaleye çıkarken bazı iller de ilanlarını yayımlamaya başladı. 144 kadroyla en çok personel İstanbul’a alınacaktır. 

Bakanlık ASDEP’le İlgili Bilgi Verdi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ASDEP ve SHM uygulamalarıyla ilgili bilgi vererek kamuoyunu aydınlatmıştır. Bakanlığın yayımladığı bilgilendirme şu şekildedir. 
 
64. Hükümet Programında “Sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaşlarımıza ulaşacak olan Aile Sosyal Destek Programı’nın (ASDEP) alt yapısını tamamlayacakve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP’i aşamalı olarak hayata geçireceğiz.” Ayrıca “Aile bazında eğitim, sağlık, istihdam, gelir gibi alanları içeren sosyal risk haritası çıkaracağız.” ifadelerine yer verilmiştir.

Buna istinaden, 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planında, “Aile Sosyal Destek Programının altyapısı tamamlanacak ve uygulama başlatılacaktır” taahhüdü yer almaktadır.
 
AİLE SOSYAL DESTEK PROGRAMI (ASDEP) NEDİR?  ASDEP İLE NE AMAÇLANIYOR?

ASDEP, aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti, ihtiyaca göre sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerin planlanması ve uygulanması, gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden (eğitim, sağlık, istihdam vs.) yararlanılmasının sağlanması amacıyla sürecin tüm aşamalarında rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini de içeren bir Programdır. ASDEP ile nihai olarak, yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. 

Bu Program ile Bakanlığımız tarafından sunulan sosyal yardım ve sosyal hizmetler başta olmak üzere kamunun imkânları ve hizmetleri konusunda desteğe ihtiyacı olan kişi ve ailelere ulaşılması, psikososyal ve ekonomik durumlarının incelenerek değerlendirilmesi ve ihtiyaç duyulan hizmetlerden yararlandırılmalarına yönelik, rehberlik ve yönlendirmenin yapılması suretiyle vatandaşlarımız ile kamu hizmetlerinin daha hızlı buluşturulması hedeflenmektedir.

ASDEP ile aile ve kişilerin Bakanlığımız hizmetlerinden yararlanma süreçlerinin izlenmesi de hedeflenmektedir.
 
RİSK HARİTALARININ OLUŞUMU

Hazırlık çalışmaları devam eden Bilgi İşlem altyapısı vasıtasıyla sosyal sorunlara ilişkin anlık veri girişleri sayesinde il, bölge ve ülke düzeyinde sosyal risk haritalarının oluşturulması sağlanacaktır. Risk haritaları, girilen veri sayısı ve tespit edilen sosyal sorunlar ile doğru orantılı olarak netleşecektir.

İhtiyaç sahibi aile ve bireylerin tespitinin yanı sıra sosyal sorunların analizine de imkân verecek “Alan Taraması” ASDEP’in önemli unsurlarından biridir.  Alan taramaları ile veri girişleri gerçekleşecek, yerel, bölgesel ve ülke düzeyinde oluşacak risk haritaları ile iller ve bölgeler arası farklılıklar gözlemlenebilecek, böylece duruma uygun yeni tedbirler uygulanacak, ihtiyaç doğrultusunda ulusal düzeyde yeni politikalar geliştirilebilecektir. Böylece risk gruplarında yer alan kişi ve ailelerin söz konusu “risklerden” uzaklaşmalarına yönelik çalışmalar yapılmış olacaktır.

SOSYAL HİZMET MERKEZLERİ (SHM) ve ASDEP

Bakanlığımız tarafından sunulan gündüzlü hizmetler büyük ölçüde Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. 09.02.2013 tarihli ve 28554 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmeliğinin hazırlık sürecinde SHM’lerin Başvuru, Tespit ve İzleme birimleri, Aile Sosyal Destek görevlilerinin çalışma mekânı olarak planlanmış ve söz konusu birimin görevleri ASDEP göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.

SHM’ler bundan sonraki süreçte de büyük ölçüde sahada çalışacak ASDEP görevlileri için çalışma mekânı fonksiyonu yerine getirecektir. Bu sayede 64. Hükümet programında yer alan “Sosyal Hizmet Merkezlerinde yürütülen hizmetlerimizin çeşitliliği ve etkinliğini artıracağız” taahhüdüne uygun olarak çalışmalar devam etmiş olacaktır.
 
ASDEP İNSAN KAYNAĞI

ASDEP’in ülke geneline yaygınlaştırılması için özel hizmet alımı yoluyla öncelikle 1.500 personelin istihdamı süreci başlatılmıştır.

ASDEP Görevlileri;

1- Sosyal Hizmet 
2- Psikoloji 
3- Sosyoloji 
4- Çocuk Gelişimi 
5- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 
6- Aile ve Tüketici Bilimleri 

bölümlerinden mezun adaylar arasından geçerli KPSS P3 puan türünden en az 60 (altmış) puanalanlardan, başvuruda bulunanların en yüksek puana göre sıralanması neticesinde, her bir İl için alınacak ASDEP görevlisi sayısının 4 (dört) katı aday içerisinden İl Müdürlüğünce yapılan değerlendirme sonucunda istihdam edilecektir.

Bir Yorum

  1. Sosyal Hizmet Sosyoloji Çocuk Gelişimi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Aile ve Tüketici Bilimlerinden mezunlar ne yapabilir ki? boşuna almayın bu branşları psikolog yeterli herşey için

  2. bizim alana bu yüzden mi kaymaya çalışıyorsunuz komiksiniz (pdr ciyim ben )

  3. Okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunları başvuru yapabilirler mi?

  4. sosyolog pdr alacakalrına okul öncesi alsınlar daha iyi aynı sayıda psikoloji dersi alıyorsunuz

  5. faklı alan mezunları olabiliriz ama hepimizin ortak çalışmasıyla daha başarılı olabileceğimize inanıyorum. bencil dünyanızdan çıkın ve yapacağınız işte ben ne kadar varım, ben ne kadar katkı sağlayabilirim düşüncesiyle ortak bir disiplin geliştirin çünkü bu sizin, çalıştığınız meslekdaşınızın ve hizmet ettiğiniz insanların yararına olacaktır. şahsen aksi düşünceye sahip biriyle alanı ne olursa olsun saygı duyarak çalışabileceğime inanmıyorum. bu şekilde davranamayacaksanız kendinizin daha iyi olduğunu savunmayın bencil olduğunuzu kabullenin. bu projede çalışan kişilerin meslekleklerini doğru şekilde yaptıkları sürece faydalı olabileceklerine inanıyorum bence alanlar arasında yapacagınız işe bakılırsa fark kalmayacaktır.

  6. o zaman cevre mühendiside atansın yada başka bölümlerde… pdr sosyoloji felsefe gibi bölümler bu alanda kısıtlı çalışabilir. konunun hala ne olduğunu anlamayan bu kurumu gelir kapsı olarak görenler var.

  7. Sosyologlar bi kere toplumu ilgilendiren her konuya deginiyorlar ve ailede toplumun en küçük birimi olduguna göre piskologlar kadar sosyologlarada ihtiyac var ayrica cocuk gelisimcilerede sosyal calismacilarada ve bu alanlarin hepsi zincirin farkli bi halkasi olarak en iyiyi basaracaklarina eminim