Kamu Personelleri

Türk Personel Rejiminin Aksaklıkları Araştırılmalıdır

Meclise verilen bir araştırma önergesinde personel rejiminin sorunları maddeler halinde sıralandı ve konuyla ilgili meclis araştırması yapılması istendi.

Anayasa’nın 128’inci maddesinde, devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği, bunların niteliklerinin, atanmalarının, görev ve yetkilerinin, haklarının ve yükümlülüklerin, aylık ve ödeneklerinin ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan Anayasa’nın “hizmete girme” başlıklı 70’inci maddesinde “Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez.” denilmektedir. Kamu çalışanlarının işe girme sürecinden başlayarak, çalışırken bağlı oldukları hukuki ve mali statü ile emekliliğe dair ciddi sorunları bulunmaktadır. Bugün kamu çalışanlarının karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunları şu şekilde ifade etmek mümkündür:


1) İşe girişte objektifliğin tesis edilememesi.
2) İlerleme ve yükselmede liyakatin esas olmaması.
3) Hizmete alınma, tayin ve terfide kayırmacılığın hâkim olması.
4) İstisnai uyguların yaygınlık kazanmasının ortaya çıkardığı adaletsizlik.
5) Objektifliği sağlamaya dönük mevcut yasal ve idari düzenlemelerin sulandırılması.
6) Uluslararası normlara uygun sendikal hakların temin edilememesi.
7) Memur ve diğer kamu çalışanlarının tanım, statü, unvan ve sınıflandırma karmaşası.
8) Ücret adaletsizliği ve ücretlerin yetersizliği, kamu çalışanlarının yarıdan fazlasının yoksulluk sınırının altında gelir elde ediyor olması.
9) Ödüllendirme ve cezalandırma yöntemlerinin motivasyonu ve iş verimini arttırıcı olmaması.
10) Kamu çalışanlarına uygulanan taciz, tehdit ve yıldırmaya dayalı haksız ve adaletsizlikler.
11) Devlet memurluğunun parti memurluğu hâline gelmesi.
12) Çalışırken alınan maaş ile emekli olduktan sonra alınan aylık arasındaki büyük dengesizlik.
13) Her alanda yaşanan yozlaşma ve ölçüt karmaşası.
14) Yolsuzluk ve usulsüzlükler ile bunları önleyecek yasal ve yönetsel düzenlemelerin hayata geçirilememiş olması.
15) Başta Devlet Memurları Kanunu olmak üzere, personel kanunları ve teşkilat kanunlarıyla yapılan münferit, birbiriyle bağlantısız düzenlemelerin çalışanlar arasında yarattığı eşitsizlikler.
16) Genel olarak torba kanunlar ve KHK’lerin oluşturduğu mevzuat kirliliğiyle özensiz uygulamaların kamu yönetimi disiplininden uzaklaşılmasına yol açmasıdır.
 
Personel rejimindeki sözü edilen sorunların araştırılarak memurlar ve diğer kamu çalışanlarının problemlerine ilişkin çözüm önerilerinin ortaya konulması, kamu çalışanlarının hukuki ve mali statülerinin, çalışma şartlarının iyileştirildiği, mali ve sosyal haklarının uluslararası standartlara paralel hâle getirildiği, hizmet verimliliğinin artırıldığı, vatandaşın verilen kamu hizmetinden memnun olduğu bir anlayışla şekillendirilmesi zorunludur.

Bu nedenle, Türk personel rejiminin aksayan yönleri ile kamu çalışanlarının sorunlarının ve çözüm yollarının araştırılmasına ilişkin Meclis araştırması açılması yerinde olacaktır.

Kamupersoneli.net | ÖZEL HABER