Kansere neden olan ürünler hakkında bilgi veren akademisyene soruşturma başlatıldı
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Akdeniz Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilen Yrd.Doç.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık hakkında, Cumhuriyet gazetesi için kaleme aldığı “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi!” başlıklı yazı dizisi nedeniyle soruşturma açıldı.
Sağlık Bakanlığı’nın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmaya gerekçe olarak “Göreve ilişkin sırrın açıklanması, Yasaklanan bilgileri temin, Yasaklanan bilgileri açıklama ve Takdir olunacak diğer suçlar” gösterildi.
Şık, hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin olarak Twitter hesabından, şunları yazdı:
“Bir akademisyenin asli sorumluluğu devlete ya da kurumlara değil halka karşıdır. Bu sorumluluk içinde olduğumuz şartlarda ne kadar aşındırılmış ve baskı altına alınmış olsa da hatırlamamız gereken gerçek şudur: Kamu sağlığını ilgilendiren konularda sır ya da yasak olamaz.”
Bülent Şık’ın yazı dizisinde Sağlık Bakanlığı’nın, 2011-2016 yılları arasında kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üstünde olduğu Antalya, Ergene ve Dilovası’nda yaptığı geniş çaplı bir araştırma yer almıştı.
Şık’a göre Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuna açıklamadığı araştırmada, insan sağlığını tehdit eden pestisitin taze fasulye, biber, hıyar, marul, maydanoz, çilek, erik ve elmada maksimum kalıntı limitlerini çok aştığı ortaya konulmuştu.
Bülent şık hakkında yapılan soruturma kapsamında 12 yıla kadar hapsi isteniyor.
Sağlık Bakanlığı, “Türkiye işte böyle zehirleniyor” başlığıyla medyaya yansıyan haberdeki, çevre kirliliğinden dolayı sık tüketilen sebzelerde kanserojen tehlikesi tespit edildiği, ancak kamuoyundan gizlendiği iddiasını yalanladı.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Bülent Şık, “Türkiye işte böyle zehirleniyor” başlıklı haberinde, Sağlık Bakanlığı’nın, 2011-2016 yılları arasında kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üstünde olduğu Antalya, Ergene ve Dilovası’nda geniş çaplı bir araştırma yaptığını, ancak sonuçları halktan gizlediği iddiasına yer vermişti.
Haberde, “Bakanlığın halktan gizlediği çalışmada insan sağlığını tehdit eden pestisitin taze fasulye, biber, hıyar, marul, maydanoz, çilek, erik ve elmada maksimum kalıntı limitlerini çok aştığı ortaya çıktı. Sularda ise yine kanserojen etkisi bilinen hidrokarbon kalıntıları tespit edildi” denilmişti.
Sağlık Bakanlığı: “Çalışma henüz sonuçlanmadı”
Gazetenin ardından bazı televizyon ve internet sitelerinin de kullandığı habere ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaparak, “Kansere yönelik çalışmalar gizlendi” haberlerini yalanladı.
Bir gazetede “Türkiye işte böyle zehirleniyor” başlığıyla yayımlanan haberde, kanser vakalarında çevre kirliliğinin etkisine yönelik çalışmaların halktan gizlendiği iddialarına yer verildiğine dikkat çekilen açıklamada, Bakanlık tarafından “Çevresel Faktörlerin ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkilerinin Araştırılması Projesi” yürütüldüğü, henüz tamamlanmayan projenin raporlama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
Bakmadan Geçme





