• Haberler
  • Ekonomi
  • Kıdem Tazminatını Artırmanın Yolları (Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?)

Kıdem Tazminatını Artırmanın Yolları (Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?)

İşçi ve işveren arasındaki sorunlardan biri olan kıdem tazminatı, iş mahkemelerini en çok meşgul eden konular arasında yer alıyor.2018'den itibaren işveren işçi arasındaki kıdem tazminatı mahkemelerine arabulucular bakacak.

İşçi ve işveren arasındaki sorunlardan biri olan kıdem tazminatı, iş mahkemelerini en çok meşgul eden konular arasında yer alıyor.

2018'den itibaren işveren işçi arasındaki kıdem tazminatı mahkemelerine arabulucular bakacak. Kıdem tazminatı nedir, nasıl hesaplanır? İşte detaylar:

YeniŞafak'ın haberine göre; işverenlerin çoğu, kıdem tazminatına dahil edilmesi gereken ödemeleri dahil etmez ve alınacak tazminat düşük olur. İşçi de konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığı için mağdur olur. Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilmektedir ve işveren bunun dışında hiçbir kesinti yapamaz.

KIDEMİ TAZMİNATI NEDİR?

Çalışanın, çeşitli nedenlerden dolayı işinden ayrılırken, çalıştığı yıllar için işveren tarafından ödenen tazminattır.

BORDRO MUTLAKA SAKLANMALI

İşçinin maaşı aldığından düşük gösteriliyorsa ve maaş bordrosunda gerçek maaşı yer almıyorsa alınan fazla parayı gösteren belgenin mutlaka saklanması gerekiyor. Bu belgeler ile arabulucuya başvuru yapılıp tazminat alınabilir ve ardından da gerçek maaş üzerinden alınabilir.

KIDEM TAZMİNATINDA MAAŞ DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR

Kıdem tazminatına esas olarak alınan brüt maaş, maaş bordrolarında gösteriliyor. Birçok işveren hile yapıyor ve maaş bordrosuna alınan maaşı değil asgari ücreti yazıyor ve primleri bu şekilde ödüyor. Durum böyle olunca da işçinin alacağı tazminat düşüyor.

10 YIL İÇİNDE YASAL YOLA BAŞVURMAK MÜMKÜN

Tazminatsız işten çıkarılan işçi, işten çıkarıldığı tarihten itibaren 10 yıl içerisinde tazminat isteyebilir, ödenmemesi durumunda 10 yıl içinde yasal yola başvurabilir.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı, her 1 yıl için 30 günlük yani, aylık, brüt ücret üzerinden hesaplanır ve bir aylık ücretin, çalışma yılı ile çarpılması sonucu ortaya çıkar. Çalışanın ücreti içinde yer alan yol yardımı, yemek, ikramiyeler, primler, sağlık sigortası gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılır.

KAMUPERSONELİ.NET - ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme