Kimler İŞKUR aracılığı ile kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir?
Türkiye İş Kurumu ( İŞKUR ) kısa çalışma ödeneği başvuru larını almaya başladı.İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir
Türkiye İş Kurumu (
İŞKUR
)
kısa çalışma
ödeneği
başvuru
larını almaya başladı. İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulama olan kısa çalışma ödeneği,
şartlar
ı taşıyan tüm başvuru sahiplerine verilmektedir.
Bakan Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'ne ilişkin soru üzerine, bunun herhangi bir iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen durması ya da üçte bir oranında azaltılması durumunda devreye soktukları bir program olduğunu belirtti.
NE KADAR
ÖDEME YAPILACAK?
Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'nde çalışanların son 12 aydaki prime esas kazancı üzerinden ortalamanın alınacağını ve brüt kazancının yüzde 60'ının verileceğini belirterek şu bilgileri paylaştı:
"Bu brüt kazancının yüzde 60'ı denildiğinde yüzde 40'ı kalacak gibi düşünülüyor ama öyle değil. Nete vurduğumuz zaman bu oran yüzde 75-78'lere çıkıyor. Son 12 aylık brüt kazanç ortalaması 2943 TL olan çalışanımız maaşının %75 ine kadar almış olacak. 1752 lira ile 4 bin 380 lira arasında bir ücreti ödemeyi, gelir desteğini bu dönemde çalışanlarımıza sunmuş olacağız."
Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında başvuru şartlarının kolaylaştırıldığını, istenen belge sayısının azaltıldığını, 600 prim ödeme gün sayısını 450'ye indirdiklerini, 120 gün hizmet akdine tabi olma şartını da 60 güne çektiklerini anımsatan Selçuk, böylelikle daha fazla çalışanın bu destekten faydalanmasını sağladıklarını vurguladı.
"Mücbir sebeple kapatılan iş yerlerinin başvurularını bekliyoruz." çağrısını yapan Selçuk, başvuruların da en hızlı şekilde sonuçlandırmaya gayret edildiğini aktardı. Bu desteğin hem çalışanı hem işvereni koruduğuna işaret eden Selçuk, başvurularda sektör ve çalışan sayısı ayrımının olmadığını hatırlattı.
"BAŞVURAN FİRMALARIMIZIN YÜZDE 77'Sİ 10 KİŞİDEN AZ ÇALIŞANI OLANLAR"
Bakan Selçuk, "Şu ana kadar Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuran firmalarımızın yüzde 77'si 10 kişiden az çalışanı olan firmalarımız." dedi.
Başvuru sürecinin 3 ay boyunca geçerli olacağını aktaran Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gerektiğinde bu süreyi uzatma yetkisinin bulunduğuna işaret etti.
"BU SÜRECİ ATLATACAĞIZ VE ÜRETİM HER ZAMAN DEVAM EDECEK"
Süreçten çalışma hayatının olumsuz etkilenmemesi için alınan önlemlere ilişkin soruya karşılık da Selçuk, temel gayelerinin çalışanı, işvereni, istihdamı korumak ve artırmak olduğunu vurguladı. Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'nin devreye alınmasının yanı sıra telafi çalışma sürelerinin 2 aydan 4 aya çıkarıldığını, Ekonomik İstikrar Paketi ile önlemler alındığını anımsatarak, "İstihdamı, çalışanı korumak çok önemli. Çünkü bu süreci atlatacağız ve üretim her zaman devam edecek. Ekonomimiz her zaman canlı olarak devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma
Talep Formu
ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini bağlı olduğu İŞKUR biriminin
elektronik posta adresi
ne, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir.
Kısa çalışma ödeneği başvuru için kısa çalışma talep formu, uygulanacak
işçi listesi
ve kısa çalışma başvurularında kullanılacak elektronik posta adresleri aşağıda verilmiştir. Belirtilen linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Peki, kimler İŞKUR’un işsizlik ödeneği uygulamasından faydalanabilir? Koşullar nelerdir? Kişi ne kadar bu ödenekten faydalanabilir? İşyerinin kısa çalışma yapması için asgari çalışan sayısı şartı var mı? Ve diğer tüm sorularınızın cevaplarını buradan bulabilirsiniz.
KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI BAKIMINDAN “ZORLAYICI SEBEPLER”
İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlardır.
KISA ÇALIŞMA KAPSAMINDA;
İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi,
Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi, hizmetleri sağlanmaktadır.
İŞYERİNDE KISA ÇALIŞMA UYGULANABİLMESİ İÇİN;
İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.
İŞÇİNİN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN YARARLANABİLMESİ İÇİN;
İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),
İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.
Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.
KISA ÇALIŞMA TALEBİNDE BULUNULMASI VE TALEBİN DEĞERLENDİRİLMESİ
İşverenler, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle Kısa Çalışma Talep Formu ve Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini tanzim ederek kısa çalışma başvurusunda bulunulabilir.
Kısa çalışma başvuruları, işçiler adına işverenler tarafından yapılır. İşçiler kısa çalışma talebinde bulunamaz.
Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebeplerin varlığının işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarınca iddia edilmesi veya bu yönde kuvvetli emarenin bulunması halinde konu, İŞKUR Yönetim Kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır. Deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar için diğer zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan başvurular için Yönetim Kurulu Kararı aranmaz.
Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebeplerle ilgili Yönetim Kurulunca alınmış bir karar bulunmuyorsa işverenlerce yapılan başvurular Kurum birimi tarafından reddedilir.
İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygunluk tespiti tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanacak işçi listesinin değiştirilmesine ve/veya işyerinde uygulanan kısa çalışma süresinin arttırılmasına yönelik işveren talepleri, yeni başvuru olarak değerlendirilir.
YENİ TİP KORONAVİRÜS (COVİD-19) ETKİLİ KISA ÇALIŞMA TALEBİNDE BULUNULMASI VE TALEBİN DEĞERLENDİRİLMESİ,
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede tesirini gösteren yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep" kapsamında kısa çalışma uygulaması başlatılmıştır.
Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir.
Başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için koronavirüsten olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil eden belgelerin başvuruya eklenmesi önem taşımaktadır. Gerektiğinde işverenle irtibata geçilerek ilave belgeler talep edilebilecektir. İşverenlere başvurusunun alındığı yine aynı yolla en kısa sürede bildirilecek ve başvurular uygunluk tespiti amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına gönderilecektir.
Kısa çalışma uygulamasından yararlanılabilmesi için işyerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler dışında bir gerekçeyle işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekmektedir.
İŞVERENE KISA ÇALIŞMA TALEBİNİN SONUCUNUN BİLDİRİLMESİ
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerden dolayı işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu, İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işverene, İŞKUR tarafından bildirilir. İşveren de durumu, işyerinde işçilerin görebileceği bir yerde ilan eder ve varsa toplu iş sözleşmesine taraf işçi sendikasına bildirir. İlan yoluyla işçilere duyuru yapılamadığı durumlarda, kısa çalışmaya tabi işçilere yazılı bildirim yapılır. Kısa çalışma talebi uygun bulunan işveren Kurumca bildirilen sürede Kısa Çalışma Bildirim Listesini güncelleyerek gönderir.
Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işverenlere başvurularının sonucu, elektronik posta yoluyla taleplerini gönderdikleri adrese yapılır. Talebi uygun bulunan işverenler, Kurumca bildirilen sürede Kısa Çalışma Bildirim Listesini güncelleyerek başvuru yaptıkları İŞKUR biriminin elektronik posta adresine gönderir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SÜRESİ, MİKTARI VE ÖDENMESİ
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.
Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.
Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SÜRESİ ÜÇ AYI AŞMAMAK KAYDIYLA KISA ÇALIŞMA SÜRESİ KADARDIR.
Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.
Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KAPSAMINDA FAZLA VEYA YERSİZ ÖDEMELERİN TAHSİLİ
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALINAN SÜRE İÇİN ÖDENEN PRİMLER
İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.
KISA ÇALIŞMANIN ERKEN SONA ERMESİ
İşverenin, kısa çalışma uygulaması devam ederken, normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına ve işçilere altı işgünü önce yazılı olarak bildirmesi zorunludur.
Bildirimde belirtilen tarih itibariyle kısa çalışma sona erer. Geç bildirimlere ilişkin oluşan yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN KESİLMESİ
Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silâh altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir.
İŞVERENİN KAYIT TUTMA ZORUNLULUĞU
Kısa çalışma yapan işveren, işçilerin çalışma sürelerine ilişkin kayıtları tutmak ve istenilmesi halinde ibraz etmek zorundadır.
Kısa Çalışma Talep Formu için
tıklayınız....
Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesi için
tıklayınız....
İŞKUR İL ELEKTRONİK POSTA ADRESLERİ
Sincan Hizmet [email protected]
Ostim Hizmet [email protected]
Polatlı Hizmet [email protected]
Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Alanya Hizmet [email protected]
Manavgat Hizmet [email protected]
Ardahan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Artvin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kuşadası Hizmet [email protected]
Nazilli Hizmet [email protected]
Söke Hizmet [email protected]
Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bandırma Hizmet [email protected]
Edremit Hizmet [email protected]
Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Batman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bayburt Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bilecik Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bitlis Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bolu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Burdur Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bucak Hizmet [email protected]
Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Gemlik Hizmet [email protected]
İnegöl Hizmet [email protected]
Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Biga Hizmet [email protected]
Çankırı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Düzce Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Edirne Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Keşan Hizmet [email protected]
Elazığ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kovancılar Hizmet [email protected]
Erzincan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Hakkari Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Hatay Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
İskenderun Hizmet [email protected]
Iğdır Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bahçelievler Hizmet [email protected]
Başakşehir Hizmet [email protected]
Bayrampaşa Hizmet [email protected]
Beyoğlu Hizmet [email protected]
Büyükçekmece Hizmet [email protected]
Kadıköy Hizmet [email protected]
Pendik Hizmet [email protected]
Sancaktepe Hizmet [email protected]
Şişli Hizmet [email protected]
Sultangazi Hizmet [email protected]
Tuzla Hizmet [email protected]
Ümraniye Hizmet [email protected]
Bornova Hizmet [email protected]
Çiğli Hizmet [email protected]
Karabağlar Hizmet [email protected]
Konak Hizmet [email protected]
Torbalı Hizmet [email protected]
Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Elbistan Hizmet [email protected]
Karabük Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Karaman Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kilis Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kırıkkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Lüleburgaz Hizmet [email protected]
Kırşehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Dilovası Hizmet [email protected]
Gebze Hizmet [email protected]
Gölcük Hizmet [email protected]
Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Akşehir Hizmet [email protected]
Beyşehir Hizmet [email protected]
Ereğli Hizmet [email protected]
Seydişehir Hizmet [email protected]
Kütahya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Tavşanlı Hizmet [email protected]
Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Akhisar Hizmet [email protected]
Salihli Hizmet [email protected]
Soma Hizmet [email protected]
Turgutlu Hizmet [email protected]
Mardin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kızıltepe Hizmet [email protected]
Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Anamur Hizmet [email protected]
Erdemli Hizmet [email protected]
Silifke Hizmet [email protected]
Tarsus Hizmet [email protected]
Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Fethiye Hizmet [email protected]
Milas Hizmet [email protected]
Muş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Nevşehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Niğde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Ordu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Fatsa Hizmet [email protected]
Ünye Hizmet [email protected]
Osmaniye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Kadirli Hizmet [email protected]
Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Bafra Hizmet [email protected]
Çarşamba Hizmet [email protected]
Şanlıurfa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Akçakale Hizmet [email protected]
Siverek Hizmet [email protected]
Viranşehir Hizmet [email protected]
Siirt Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Sinop Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Şırnak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Cizre Hizmet [email protected]
Silopi Hizmet [email protected]
Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Çerkezköy Hizmet [email protected]
Çorlu Hizmet [email protected]
Tokat Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Erbaa Hizmet [email protected]
Turhal Hizmet [email protected]
Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Sürmene Hizmet [email protected]
Vakfıkebir Hizmet [email protected]
Tunceli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Uşak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Van Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Erciş Hizmet [email protected]
Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Yozgat Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü[email protected]
Karadeniz Ereğli Hizmet [email protected]
Bakmadan Geçme





