Konut Kredisinde Zorunlu Sigortalar
Karşılacağınız bu sıkıntıları bir nebze olsun hafifletmek oluşabilecek zararlarınızı gidermek amacıyla da sigorta yaptırırsınız.Sigorta, sigortaya konu olan şeyin risk değerlendirilmesini takiben belirlenen bir prim tutarı karşılığında, bu işle ilgilenen
Karşılacağınız bu sıkıntıları bir nebze olsun hafifletmek oluşabilecek zararlarınızı gidermek amacıyla da sigorta yaptırırsınız. Sigorta, sigortaya konu olan şeyin risk değerlendirilmesini takiben belirlenen bir prim tutarı karşılığında, bu işle ilgilenen kuruluşla riskin gerçekleşmesi halinde zararın tazmin edilmesi için yapılan bir nevi sözleşmedir. Burada önceden primin ödenmiş ve sözleşmenin imzalanmış olması esastır. Bu sigortanın konusu konutunuz, taşıtınız, sağlığınız ve hatta hayatınızla ilgili olabilir.
Bankalardan alınan kredilerde de durum benzerdir. Bankalar müşterilerine kredi kapsamında ödedikleri tutarın geri ödenmesinden, aldıkları teminatın sağlam olmasından emin olmak isterler ve her türlü olumsuzluğu göz önüne alarak bu kredilerle birlikte bir takım sigortalar yaptırmayı tercih ederler. Bu sigortalar sadece bankalar için değil, olası bir olumsuzluk halinde kredi kullananlar için de bir güvence niteliği taşır.
Hangi Kredi İçin Hangi Sigorta Yapılır?
Bankalardan
ihtiyaç kredisi
kullanıyorsanız genellikle size önerilen sigortalar
ferdi kaza sigortası
ve
hayat sigortası
dır. Bu sigortaları yaptırmanız her ihtiyaç kredisinde zorunlu olmamakla birlikte, uygun faiz ve ödeme kolaylıklarının sunulduğu bazı kampanya kredilerinde bu sigortalar zorunlu tutulabilmektedir. Eğer bu sigortaları yaptırmak istemez iseniz kampanya dışında kalan ve faiz oranları biraz daha yüksek olan kredileri kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Konut kredilerinde ise durum biraz daha farklıdır. Yine ferdi kaza ve hayat sigortası yaptırılması zorunlu olmayan ancak yaptırıldıklarında konut kredi faiz oranlarında indirim sağlayan konut kredileri bulunmakla birlikte, iki sigorta vardır ki bunların yaptırılması her durumda zorunlu tutulmakta, bunların yaptırılmaması gibi bir seçenek bulunmamaktadır. Bu sigortalardan biri
Zorunlu Deprem Sigortası
yani
DASK
, diğeri
Konut Sigortası
’dır.
DASK Nedir, Neden Yapılır?
Zorunlu Deprem Sigortası olan DASK, ülkemizde yaşanan ve büyük can kayıpları ile maddi zarara yol açan 1999 yılındaki depremlerden sonra yapılması zorunlu hale getirilmiş olan bir sigortadır. Bir takım yasal düzenlemeler çerçevesinde yaptırılması devlet tarafından zorunlu hale getirilen DASK, deprem nedeniyle konutlarda meydana gelebilecek zararların tazmin edilmesini amaçlamaktadır. Konutun bulunduğu bölgenin kaçıncı derecede deprem bölgesinde olduğu ve hangi yılda yapıldığı bu sigortanın priminin belirlemesinde önem taşımakta ve prim oranları belli bir standart dahilinde tespit edilmektedir. Bu nedenle sigorta şirketleri arasında prim farkı yok denecek kadar azdır.
Bankalar da, konut kredi kullandırımlarından önce yasal olarak zorunlu kılınan bu DASK’ı yaptırmak zorundadır. Tapu dairelerinde DASK poliçesi olmaksızın tapunun devri alıcıya yapılamamakta; su, elektrik ve doğalgaz gibi aboneliklere başvuruda DASK poliçesi istenmektedir.
Konut Sigortası Nedir? Neden Yapılır?
Konut kredilerinde bankaların zorunlu olarak yaptırdıkları diğer sigorta
Konut Sigortası
dır. Mortgage Kredi düzenlemesine göre krediye konu olan konut, kredi vadesi bitinceye kadar banka tarafından teminat olarak ipoteğe alınmaktadır. Yine bu yasal düzenleme, konut kredisinin geri ödenmemesi durumunda bankaya konutu satarak, kredisini tasfiye hakkı vermektedir. Bu durumda banka, yangın, su baskını gibi nedenlerle konutta meydana gelebilecek ve konutun satış kabiliyetini ve değerini olumsuz yönde etkileyebilecek hasarlara karşı konutu ve dolayısıyla kendini güvence altına almak ister. Bundan dolayı da
Konut Sigortası
’nı
zorunlu
tutar. Ne var ki bu konut sigortası isterseniz krediyi kullandığınız banka aracılığıyla, isterseniz de kendi belirlediğiniz sigorta şirketi aracılığyla kredi veren bankayı “
dain mürtehin
” göstererek yaptırabilirsiniz.
Bankaların zorunlu tuttuğu her iki sigorta da sadece banka açısından değil, olası bir riskte konutu hasar görecek olan sizin için de faydalıdır.
Bakmadan Geçme





