Koronavirüs bitmeden başka bir tehlike daha: 8 ilimizde görüldü!
Gürcistan'da başlayıp, Karadeniz bölgesine gelen süne, fındık bahçelerini istila etmeye başladı.Fındık ihracatında bir numara olan Türkiye, istila sebebiyle sıkıntılı günler geçirebilir.
Gürcistan’da başlayıp, Karadeniz bölgesine gelen süne, fındık bahçelerini istila etmeye başladı. Fındık ihracatında bir numara olan Türkiye, istila sebebiyle sıkıntılı günler geçirebilir. Böcek yayılmaya devam ettikçe, fındığa verdiği zarar da artıyor. Eğer yayılma önlenemezse, ülkemizde fındığında yüzde 30’u zarar görebilir. Aynı zamanda fındık stoku da tehlikeye girebilir.
HIZLI ÖNLEM ALINMALI
Gürcistan’da ortaya çıkan ve 8 ilimizi etkilen süne böceği, fındığa zarar veriyor. Türkiye, dünyaya fındığı ihraç eden önemli bir ülke. İngiliz The Guardian’dan Selin Uğurtaş’ın yapmış olduğu habere göre, Samsun Üniversitesi’nde görev alan Prof. Celal Tuncer, yayılmanın kısa süre içerisinde önlenmesi gerektiğini ifade etti. Yayılmanın önlenmediği durumda ise, Türkiye2deki fındıkların yüzde 30’unun zarar görebileceğini açıkladı. Türkiye’deki bu oranın zarar görmesi, dünyadaki fındık oranının 5’te 1’ine denk geliyor. Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 69’unu Türkiye üstlendiği için bilim adamları ve birçok şirket, süne böceğine karşı kısa sürede önlem alınmasını istedi.
8 İLDE GÖRÜLDÜ
Süne, şu anda Doğu Karadeniz bölgesindeki 8 ilde görüldü. Ocak ayında konuyla ilgili gerçekleştirilen bir konferansta önlem alınması adına, süne yumurtalarının yok edilmesi için yaban arılarının kullanılması gündeme getirilmişti. Ancak konferansta, bu uygulama için Türkiye’nin yeterli zamanının olmayacağını, çünkü uzun bir araştırma sürecinin olabileceği ifade edilmişti.
SICAKLIKTA YAŞIYORLAR
Süne böcekleri kargo kutularına konularak, Güneydoğu Aysa ve diğer ülkelere gönderiliyor. Böcekler buradaki sıcaklıkta rahatlıkla yaşarak, üreyebiliyor. Yakın zamanda ilk olarak Gürcistan’da etkisini gösteren böcekler, şu anda Türkiye’nin 8 iline yayılmış durumda.
SICAKLARIN GELMESİ KÖTÜ OLABİLİR
2019 yılında soğuk havaların etkisini uzun bir süre devam ettirmesi sebebiyle, süneler kış uykularından geç uyanmıştı. Süneler fındıklara akın edene kadar, fındıklar, koruyucu kabuklarını geliştirmişti. Ancak bu yıl için sıcaklıkların yavaş yavaş artması, fındıkların tehlike altında olabileceğini gösteriyor.
Bakmadan Geçme





