- Haberler
- Gündem
- Koronavirüs bitmeden bir tehlike daha ortaya çıktı! Şap hastalığı yüzünden 17 mahalle karantina altına alındı! Şap hastalığı nedir?
Koronavirüs bitmeden bir tehlike daha ortaya çıktı! Şap hastalığı yüzünden 17 mahalle karantina altına alındı! Şap hastalığı nedir?
Olay Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kızılyer Mahallesi'nde meydana geldi.Şap hastalığından şüphelenilmesi üzerinden bir inekten örnek alınarak laboratuara gönderildi.
Olay Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kızılyer Mahallesi'nde meydana geldi. Şap hastalığından şüphelenilmesi üzerinden bir inekten örnek alınarak laboratuara gönderildi. Hastalığın kontrol edilmesi adına uygulanan 3 ana strateji bulunmaktadır. Şap hastalığıyla ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde mevcut..
İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI
Denizli'de şap şüphesiyle bir inekten örnek alındığını ifade eden Erkaya, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada şu ifadeyi kaydetti:
"Bir inekte çıkan şap hastalığı nedeniyle 17 mahallede hayvan alım ve satımını durdurma kararı alındı. Buralarda daha önceden aşı yapılmıştı. Yeni bir hastalık görülmemesi durumunda yaklaşık 1 ay sonra alım satımların yeniden başlayacağını düşünüyoruz"
ŞAP HASTALIĞI NEDİR?
Şap hastalığı özellikle dana, domuz, keçi, koyun, inek ve küçük kemirgen hayvanlarda görülebilen ve hızlı yayılan mikrobik bir hastalıktır. Bu hastalıkta hayvanların hızlı bir şekilde ateşi çıkar ve boğaz - ayak kısımlarında içi su dolu kabarcıklar ortaya çıkar.
Kabarcıkların içerisinde yere alan sıvılar, lastik çizmelerle, rüzgâr ve su aracılığıyla etrafa bulaşabiliyor. Yok, edilmesinin oldukça zor olduğu bu hastalık toprakta da uzun bir süre dayanabiliyor.
ISIYLA YOK EDİLİYOR
Güçlü bir hastalık olan şap hastalığı ancak yüksek ısıyla yok edilebiliyor. Isının en az 60 derece olması ve 30 dakika süreli bir şekilde verilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, 30 derecelik bir ısının hastalığı yok etmede etkili olmayacağını ifade ediyor.
İNSANLARA
GEÇEBİLİYOR
Şap hastalığı insanlara mikrop yoluyla bulaşmaz. Ancak uzmanlar mikrop ile hastalığın insanlara bulaşmasının çok nadir olabileceğini ifade ediyor. İnsanlara et ve süt ürünleri aracılığıyla bulaşabiliyor. Şap hastalığı salgın haline dönüşürse aşılama yöntemi kullanılabiliyor.
Bakmadan Geçme





