Koronavirüs vakalarına ilişkin dikkat çeken 'Soyadı' açıklaması!
Türkiye'de artış gösteren koronavirüs vakalarına ilişkin uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geliyor.Konuyla ilgili Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.
Türkiye'de artış gösteren koronavirüs vakalarına ilişkin uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geliyor. Konuyla ilgili Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada evdeki bulaş riskine dikkat çekildi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, yapmış olduğu açıklamasında evde bulaş riskine dikkat çekerek "Testlerde artan vakalar aynı soy isimlerde kümeleniyor, aile içi bulaşlar çok fazla" ifadesini kullandı.
RİZE'DE AİLE İÇİ BULAŞLAR ARTTI
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son koronavirüs verilerine göre her 100 bin kişide 453,31 olan vaka sayısı 516,03'e yükseldiği belirtildi. Yapılan açıklamada vakaların ağırlıklı olarak aynı soyadı taşıdığı belirtildi. Doğum günü, cenaze, taziye kalabalıkları, yayla evi ve nikahın vaka artışında önemli bir etken olduğu ortaya konuldu.
"AYNI SOY İSİMLERDE KÜMELENİYOR"
Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, bu durumda gidişatın hiç iyi olmadığını ifade ederek şunları söyledi:
"Vakaların bu kadar hızlı artmasının en önemli sebebi hareketliliğimiz. İlimizin şehirlerarası, ülkelerarası hareketliliğinin bunda çok büyük etkisi var. Yaptığımız testlerde görüyoruz ki vakalar hala aynı soy isimlerde kümeleniyor, dolayısıyla aile içi bulaşlar çok fazla. Mutasyon oranlarımız artışta. En fazla görülen İngiltere mutasyonu ve alt türleriyken son haftadan itibaren ülkemizde Brezilya, Güney Afrika mutasyonları artışta. Bunlar hızla bulaştırmakla kalmıyor, ağır geçirilmesine hatta ölümcül seyretmesine neden oluyor. Yeni ortaya çıkan Hindistan, Tanzanya varyantları da daha ağır tablolara neden olacak güçte. Bu yüzden vakaların artışı maalesef kaçınılmaz oluyor"
"10 DAKİKADAN FAZLA BİR ARADA BULUNMAYALIM"
Doç. Dr. Çiçek, sözlerine son verirken, virüsün kapalı ortamları sevdiğini ifade ederek, "Ramazanla birlikte insanlar bir arada iftar yapmak istiyor ama şu anda pandemi süreci devam ediyor. Bu virüs kapalı, kalabalık alanları seviyor. Lütfen aile içi gezmeleri yapmayalım. İftarlarda bir araya gelmeyelim. Herkes kendi evinde izole bir şekilde iftarını yapmalı. 10 dakikadan fazla bir arada bulunmayalım. Kalabalık yerlerde çift maske kullanın, sosyal mesafeyi 2 metreye çıkarın. Mutlaka aşı olun. Marka gözetmeksizin bulduğunuz aşıyı olun. Toplumun yüzde 70’i aşılanırsa toplumsal bağışıklık sağlanırsa ancak bu pandemi ile baş edebileceğiz" dedi.
Bakmadan Geçme





