• Haberler
  • Sağlık
  • Koronavirüse karşı çok iyi geliyor! Ancak böbrek taşı ve pankreas iltihabına sebep oluyor!

Koronavirüse karşı çok iyi geliyor! Ancak böbrek taşı ve pankreas iltihabına sebep oluyor!

Yaprak, yapmış olduğu açıklamasında bilinçsiz bir şekilde tüketilen D vitamininin zehirlenmeye yol açtığını beraberinde kalp ve damar sistemi hastalıkları, böbrek taşı ve pankreas iltihabına neden olabileceğini belirtti.D VİTAMİNİ ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİL

Yaprak, yapmış olduğu açıklamasında bilinçsiz bir şekilde tüketilen D vitamininin zehirlenmeye yol açtığını beraberinde kalp ve damar sistemi hastalıkları, böbrek taşı ve pankreas iltihabına neden olabileceğini belirtti.

Haber

D VİTAMİNİ ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

D vitamini zehirlenmesinin pek çok belirtisi olduğunu belirten Prof. Dr. Yaprak, ilk bulguları, "D vitamini zehirlenmesi başlangıçta baş ağrısı, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, kabızlık, şuur bulanıklıkları, huzursuzluk, sinirlilik, kas güçsüzlüğü gibi şikayetlere yol açarken daha ileri kronik toksisitede damar sertliği, yüksek tansiyon gibi kalp ve damar sistemi hastalıkları, böbrek taşı, pankreas iltihabı, kemiklerde ağrı ve kırılmaya eğilim gelişebilir " şeklinde ifade etti.

Haber

EN BÜYÜK D VİTAMİNİ KAYNAĞI

Prof. Dr. Yaprak, açıklamasının devamında günlük olarak D vitamininin sadece yüzde 10 - 20 arasını besinler aracılığıyla alınabileceği ve en büyük kaynağın güneş olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Kalan yüzde 80 ila 90’ı güneş ışığına maruz kalarak sentezlenir. Yazın öğle saatlerinde haftada 3-4 kez 15-20 dakika güneşlenme ile yaklaşık 10.000 ila 20.000 IU arası vitamin D dozuna eşdeğer düzeyde D vitamini sentezi gerçekleşir. Süt ürünleri, balık yağları ve yağlı balıklar (somon, uskumru, ton balığı, sardalye), yumurta sarısı, tereyağı, karaciğer D vitamini açısından zengin besinlerdir. D vitamini seviyesi kanda ölçülebilir, ideal olarak 30-50ng/ml arasının yeterli vitamin D düzeyi olduğunu kabul ediyoruz. 50 ng/ml üzeri bazı rahatsızlıklar hissedilmeye başlansa da kan düzeyi 200 ng/ml üzerine çıktığında D vitamini toksisitesi başlar"

Haber

FAZLASI BÜYÜK ZARAR VEREBİLİR

D vitaminin fazlasının böbrek taşı ve pankreas iltihabına neden olabileceğini belirten Yaprak, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Bu kadar yüksek kan düzeyleri günde en az 10 bin ünite D vitamini alan kişilerde gelişir. D vitamini toksisitesi, vücuttaki D vitamini seviyelerinin zarar verecek kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda hipervitaminoz D olarak da adlandırılır. Takviye olarak ideal D vitamini alımı günlük 500-2000 ünite olmalıdır, D vitamini alımı için tolere edilebilir üst sınır günde 4000 ünitedir. D vitamini toksisitesi ile ilişkili önemli yan etkilerin çoğu kanda kalsiyum yükselmesi ile ilgilidir. Bu yan etkiler başlangıçta baş ağrısı, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, kabızlık, şuur bulanıklıkları, huzursuzluk, sinirlilik, kas güçsüzlüğü gibi şikayetlere yol açarken daha ileri kronik toksisitede damar sertliği, yüksek tansiyon ve ritim bozuklukları gibi kalp ve damar sistemi hastalıkları, böbrek taşı, pankreas iltihabı, kemiklerde ağrı ve kırılmaya eğilim gelişebilir"

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme