• Haberler
  • Gündem
  • Koronavirüsü gündemine flaş aşı önerisi: Hemen Aile sağlığı merkezlerine başvurun!

Koronavirüsü gündemine flaş aşı önerisi: Hemen Aile sağlığı merkezlerine başvurun!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara katıldığı canlı yayın programında koronavirüsü ile ilgili düşüncelerini ve önerilerini seyircilerle paylaştı.

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN FLAŞ AŞI AÇIKLAMASI

Koronavirüsünün Türkiye'de ortaya çıkmasının ardından alınacak önlemlere değinen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, " 65 yaşüstü hastaların pnömokok(zatüre) aşısı olması gerekiyor. Bu aşıyı olmaları halinde koronavirüsüne yakalanmaları durumunda ölüm oranı azalmış oluyor.  Türkiye Cumhuriyeti 65 yaş üstünde şeker hastalığı, tansiyonu olanlar varsa ve akciğer problemleri varsa bu aşıyı ücretsiz olarak yapıyor. Bizim bu fırsatları kullanmamız lazım. " dedi.

ÖLÜM İHTİMALİNİ AZALTMAK İÇİN ZATÜRE AŞISI OLUN!

Ayrıca pnömokok(zatüre) aşısı ile ilgili olarak Kara, "Örneğin siz koronavirüs geçirirken bir de zatüre eklenirse ölme ihtimali yükselir.  En azından siz akciğerinize hasar verecek bir durumu önleyebiliyorsanız ikinci geldiğinde ölme ihtimalinizi azaltıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Haber

PNÖMOKOK (ZATÜRE) AŞISI NEDİR?

Zatürre bir akciğer iltihabı durumudur. Zatürrenin ya da diğer adıyla Pnömani’nin en önemli sebeplerinden biri pnömokok bakterisidir. Pnömokok, yetişkin ve çocuklarda zatürre, menenjit, sinüzit, osteomiyelit (kemik enfeksiyonu),kan iltihabı ve orta kulak iltihabı yapan en önemli mikroorganizmadır.  Pnömokoklar, çocukluk döneminde özellikle kreş ve okul çağı çocuklarında burun ve boğazda yaygın olarak bulunurlar. Kendileri hasta olmasa bile aile bireylerine taşırlar, aile içinde zatürreye neden olabilirler.

ZATÜRRE AŞISI KİMLERE YAPILMALIDIR?

65 yaş ve üzeri olanlar,

Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,

Dalağı alınan veya tam fonksiyon yapmayan kişiler,

Kronik alkon alanlar,

Tekrarlayan pnömoni enfeksiyonu geçirenler,

Kanser tedavisi olanlar,

Sigara içenler,

Organ nakli geçirenler,

Bağışıklık yetmezliği olan veya baskılayıcı tedavi kullanan hastalar,

Beyin, omurilik sıvı kaçağı olanlar,

Pnömoni enfeksiyonu ile sık karşılaşan hastane çalışanları, huzurevi çalışanları ve sağlık personelleri yaşa bakılmaksızın pnömokok  aşısı yaptırmalıdır.

ZATÜRRE AŞISININ YAN ETKİLERİ

Pnömokok aşısı, koldan kas içine yapılan güvenli bir aşıdır ve ciddi bir yan etkisi yoktur. Çünkü her iki aşı da bakteriden arındırılmış ölü aşılardır. Zatürre aşısının mevsimi yoktur. Yılın her ayında yaptırılabilir.

Grip hastalığı da zatürre oluşumuna neden olabileceği için vakti geldiğinde yıllık grip aşısı yaptırılması da uygun olur.

ZATÜRRE AŞISI KİMLERE YAPILMAZ?

Çocuklarda aşının ilk doz uygulamasında ciddi bir alerjik reaksiyon gelişmiş ise 2. doz yapılması önerilmez. Ateşli hastalık durumunda, mevcut hastalık geçtiğinde aşının yapılması daha uygun olur. Hafif gribal enfeksiyonlarda pnömokok aşısı yapılabilir.

ZATÜRREDEN NASIL KORUNURUZ?

Pnömoniden korunmak için özellikle kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, sigara ve alkolden uzak durmak, egzersiz ile sistemi güçlendirmek ve pnömokok aşısı yaptırmak gerekir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme