- Haberler
- Gündem
- Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Borçları Ne Zaman Silinecek? KYK Borçlarının Silinmesini Talep Edenler Sosyal Medyadan Seslerini Duyurmaya Çalışıyorlar
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Borçları Ne Zaman Silinecek? KYK Borçlarının Silinmesini Talep Edenler Sosyal Medyadan Seslerini Duyurmaya Çalışıyorlar
#KYKBorcuBelimiziBüktü etiketine destek bekleyen binlerce kişi Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının ne zaman silineceğini merak ediyor.Sürekli olarak gündeme gelen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları Meclisten bir türlü geçmedi.
#KYKBorcuBelimiziBüktü etiketine destek bekleyen binlerce kişi Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının ne zaman silineceğini merak ediyor.
Sürekli olarak gündeme gelen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları Meclisten bir türlü geçmedi. Meclise İYİ Parti ve CHP Milletvekilleri tarafından verilen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları kanun teklifleri ve soru önergelerine de çoğu zaman cevap verilmediği görülüyor.
31 Mart ve 23 Haziran seçimi nedeniyle sık, sık gündeme taşınan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının ne zaman silineceği araştırılıyor ve bu konuda seslerini duyurmak isteyen binlerce kişi Twitter hesapları üzerinden #KYKBorcuBelimiziBüktü etiketine destek verilmesini talep ediyor.
ADAYLARIN TWiTTER PAYLAŞIMI
"- Vatanın öz evlatlarını borca sokup, Suriyelilere milyonlarca lira yatırım yapılması hükümetin en yanlış politikalarından biridir.
- Kız istemeye gidiyoruz, kayın peder kyk borcun varmı diyor. Bi çözüm bulun artık.
- Mezun olup, yığınla işsiz var, iş bulanlar da mecburiyetten işten çıkamıyorlar sevmeye sevmeye işe gidiyorlar. Silin şu borcu da bi yük kaldırın üstümüzden hadi be
- 4 yıl KYK kredisi alıp mezun olduktan sonra işsiz kalan üniversite mezunu insanlardan ısrarla bu parayı istemek neden atama yapmıyorsunuz borcu ödememizi istiyorsunuz
- Ya borcu silin ya da bize iş bulun. Nereye başvursak yüzümüze kapı duvar. "
MİLLETVEKİLLERİ KYK BORCU SORU ÖNERGELERİ VE KANUN TEKLİFLERİ
#KYKBorcuBelimiziBüktü diyen binlerce kişiye yük olan KYK borçları hakkında TBMM'ye verilen soru önergeleri ve kanun teklifleri şu şekildedir;
CUMHURİYET HALK PARTİSİ (CHP) ADANA MİLLETVEKİLİ MÜZEYYEN ŞEVKİDEN KYK BORCU AÇIKLAMASI
"Dört üniversite mezunu gençten en az birinin işsiz olduğu göz önüne alındığında işsiz üniversite mezunu sayısı 1 milyonu geçiyor.
Gelin iş kaygısı taşıyan, aile kurma telaşı yaşayan ve ağır ekonomik koşullarla mücadele etmek zorunda kalan üniversite mezunlarının KYK sorununu çözelim ve sosyal devlet ilkesinden hareketle bu borçları silelim" dedi.
CUMHURİYET HALK PARTİSİ'NİN (CHP) NİĞDE MİLLETVEKİLİ ÖMER FETHİ GÜRER'DEN KYK BORCU AÇIKLAMASI
"İş bulamayan üniversite öğrencisinin eğitim döneminde aldığı borçlanmanın ödeme tarihi geliyor. Üniversite bitirmiş ama işsiz öğrencinin borcunu ailesi ödemek zorunda kalıyor.
Ciddi mağduriyetler var. Bu kanun teklifi Türkiye'de üniversite mezunu olup işsizlikle boğuşan gençlerimizin ve dar gelirli ailelerini rahatlatacaktır” dedi. Peki KYK borçları silinecek mi?
2018 yılında yüzde 19 olan genç işsizlik, 2019 yılında 26.1'e yükselmiş ve Türkiye'de her 4 gençten biri işsiz. KYK'ya borç ödeme zamanı gelince sorunları da artıyor.
Bir de bu işsizlerimize KYK borcu yüklemeyelim. Okulunu bitiren çok sayıda mezun, bizleri arayıp bu konuda çözüm üretilmesini istemekte.
KYK borçları için, iş bulmadan ödeme olmamasını talep etmektedir. Bu kanun sorunu çözecektir" dedi.
İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE ANKARA MİLLETVEKİLİ ŞENOL SUNAT,'TAN KYK BORCU SORU ÖNERGESİ
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması için verilen soru önergesinde şu ifadeler yer aldı;
Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yükseköğrenim öğrencilerine sağlanan geri ödemeli kredilerin tahsilinde bazı mağduriyetler yaşanmaktadır. Bilindiği üzere öğrencilerimiz mezun olduktan sonra işe başlamaları halinde kredi borçları maaşlarından kesilmekte, 2 yıl sonra işe girememeleri halinde ise kredi borçlarına faiz uygulanmaktadır.
Bugün ülkemizdeki gerçek işsizlik oranı yüzde 20’lerdedir. Üniversite mezunları yıllarca iş bulamamakta ve aldıkları krediler yıllar itibariyle katlanmaktadır.
Kısaca devletimiz tahsilli gençlerimize yaratamadığı gibi bir de borçlarını artırarak hayatlarını daha da zorlaştırmaktadır.
İş bulamayan üniveersite mezunu öğrencilerimizin kredi borcuna ilave dilen faiz uygulamasından bir an önce vazgeçilmesi ve mevcut borçların ödenmesi süreçlerinde kolaylık sağlanması önem arz etmektedir.
Bu çerçevede:
Mezun olduktan sonra iki yıl boyunca işe giremeyen ve borçlarına faiz uygulanan öğrencilerimizin sayısı kaçtır?
Bahse konu öğrencilerin toplam borçları ne kadardır?Mezun öğrencilerin borçlarının hafifletilmesi yönünde herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
Bakmadan Geçme





