- Haberler
- Ekonomi
- Laz kirazı ve karayemiş olarak bilinen taflan ile bölge kadınları 400 bin TL gelir elde ediyorlar.
Laz kirazı ve karayemiş olarak bilinen taflan ile bölge kadınları 400 bin TL gelir elde ediyorlar.
Karadeniz'de fındık bahçeleri arasında doğal olarak büyüyen ve meyveleri çoğunlukla çürümeye terk edilen taflanlar kadınların umudu oldu.Bir deterjan firması tarafından geliştirilen kurutma tesisi projesi Ordu Tarım İl Müdürlüğü ve Perşembe Sakin Şehir Ür
Karadeniz’de fındık bahçeleri arasında doğal olarak büyüyen ve meyveleri çoğunlukla çürümeye terk edilen taflanlar kadınların umudu oldu. Bir deterjan firması tarafından geliştirilen kurutma tesisi projesi Ordu Tarım İl Müdürlüğü ve Perşembe Sakin Şehir Üretici Kadınlar Derneği’nin (PERÜKDER) işbirliğiyle hayata geçti. Kurutma tesisinin açılışında konuşan Tarım İl Müdürü Kenan Yılmaz, “Üniversite desteğiyle taflan fidanları dikiyoruz. Ordu bu zamana kadar hep fındık ile anıldı, artık taflan ile anılacak” dedi.
‘İLK YIL 400 BİN LİRA’
PERÜKDER Başkanı Ziraat Mühendisi Elif Saka ise hedeflerinin kooperatifleşmek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Meyveleri sıfır atık ile mamül haline getirmek hedefindeyiz. Kurutmaya değer görmediğimiz ürünleri pestil, pekmez veya turşu yapacağız. Kadınlarımız emekleri ve alınteri ölçülerinde kazanacak. Sadece taflandan yıllık 400 bin lira gelir bekliyoruz. Diğer meyvelerle bu daha da artacak.”
Kurutma tesisi sayesinde 50 kadın iş sahibi oldu.
Karadeniz’de yaygın bir meyve olan taflan, tıbbi ve kozmetik ürünlerin hammaddesi olarak da kullanılıyor. Yöre halkı ise hem yemiş hem de turşu, pekmez ve pestil olarak değerlendiriyor. Pazardaki fiyatı ise kilo başına 20 liraya kadar çıkıyor.
KARADENİZİN ŞİFA KAYNAĞI KARAYEMİŞ LAZ KİRAZI
Doğu Karadeniz'de 'laz kirazı' olarak bilinen karayemiş (taflan) binbir derde deva olarak görülüyor.
Uzmanlar karayemişin içinde barındırdığı antioksidan bileşenler sayesinde başta kanser, diyabet ve alzheimer olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu ve gelişimini önlemeye yardımcı olduğunu belirtiyor. Anavatanı Doğu Karadeniz Bölgesi olan ve Karadeniz'in tamamına yayılan laz kirazı, dünyada süs bitkisi olarak tanınıyor. Son yıllarda bölgedeki illerde tarım müdürlükleri tarafından vatandaşa dağıtılan fidanlarla karayemiş yetiştiriciliği teşvik ediliyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Analitik ve Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Kalaylı, daha önce yaptıkları bir araştırma ile karayemişin, içindeki zengin antioksidan bileşenleri sayesinde vücuttaki hücre yenilenmesini sağladığını vurguluyor.
Meyvenin bolca tüketilmesini tavsiye eden Kalaylı, laz kirazının, kanser, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıkların gelişmesini önlediğine dikkat çekiyor. Reçeli ve pekmezi de yapılan karayemiş, adeta insülin görevi yaparak şeker hastalığına iyi geliyor.
Üreme hormonlarını geliştirme, sindirim düzenleme, demir eksikliğini giderme ve prostat problemlerini önleme gibi birçok hastalığın tedavisinde de önemli rol oynuyor. Çekirdeği tansiyon hastalarına iyi geliyor. Yaprakları ise çay gibi demlenerek sinir bozuklukları, öksürük dindirici ve spazm giderici olarak kullanılıyor.
Bakmadan Geçme





