Madeni paranın sahte olduğunu nasıl anlarız?

Darphane ve Damga Matbaası, Merkez Bankası'ndan gelen talep miktarlarına göre madeni para üretimini İstanbul'da gerçekleştiriyor.Madeni paranın sahte olup olmadığı basit bir yöntem ile anlaşılıyor.

Darphane ve Damga Matbaası, Merkez Bankası'ndan gelen talep miktarlarına göre madeni para üretimini İstanbul'da gerçekleştiriyor. Madeni paranın sahte olup olmadığı basit bir yöntem ile anlaşılıyor. Mıknatısa yapışıyorsa o madeni paralar sahtedir.

Bakır, nikel ve çinko karışımında üretilen madeni pullar, darphanede bulunan baskı makinelerine giriyor. Makinelerde bulunan damgaların pulların üzerine işlenmesi sonucunda, 1 lira, 50 kuruş, 25 kuruş, 10 kuruş, 5 kuruş ve 1 kuruş üretiliyor.Baskı makinaları dakikada 9 ayrı preste 700-800 kadar madeni para basıyor. Üretimi tamamlanan paralar, tek tek paketleniyor.1 liralar 100’lük, 50 kuruşlar 150’lik, 25 ve 10 kuruşlar 200’lük, 5 kuruşlar 300’lük ve 1 kuruşlar 400’lük olmak üzere poşetleniyor. Poşetlenen paralar  ağırlık testine giriyor. Testi geçen her bir poşet, kutulanarak Merkez Bankası’na veya Merkez Bankası şubelerine gönderiliyor.

Geri dönüşüm sayısı kısıtlı

Madeni paralar, altın ve gümüş gibi tekrar döküme girerek kullanılabiliyor. Ancak altın kadar dayanıklı olmadıkları için geri dönüşümü sayısı kısıtlı olabiliyor.  Madeni paranın sahtesinin anlaşılması ise çok kolay. Mıknatısa yapışan madeni paralar sahte.

Paranın basım aşaması anlatıldı

İktisat tarihçisi Prof. Dr. Mehmet Bulut, konu hakkında bilgilendirmede bulunarak, Türk Lirası ve para basmanın detaylarını şu sözlerle aktardı:

Paranın temel fonksiyonunun mal mübadelesinin kolaylaşması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bulut, “Para basmak ülkelerin bağımsızlık, milli haklarıyla ilgili ama en önemli mesele piyasadaki mal mübadelesini sağlamak. Malın değer ölçüm aracı olarak mübadeleyi kolaylaştırmak ve değer biriktirme, tasarruf aracı olarak kullanımı. Madeni para, altın en önemli tasarruf aracı” dedi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme