Mahalli İdareler Personel Yönetmeliğinde Sözlü Sınav Olmamalıydı
14 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete'de mahalli idarelerin personel alımlarına dair yönetmelikler yayımlandı.Adaylara yol göstermesi açısından yönetmeliği kısaca açıklayacağız ve bazı değerlendirmelerde bulunacağız.
14 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de mahalli idarelerin personel alımlarına dair yönetmelikler yayımlandı. Adaylara yol göstermesi açısından yönetmeliği kısaca açıklayacağız ve bazı değerlendirmelerde bulunacağız.
KPSS Sonucuna Göre 5 Katı Kadar Aday Belirlenecek
İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile mahalli idare birlikleri ve döner sermayeli kuruluşlarının memur alımları öğrenim düzeyleri itibariyle geçerliliği devam eden KPSS sonuçlarına göre yapılacak sıralama sonucu belirlenen adayların katılımı ile yapacağı yazılı veya sözlü sınavına göre yapılacak. En yüksek puanlı adaydan başlamak üzere atama yapılacak boş kadro sayısının beş katı oranında adayı sınava alınacak. Zabıta memuru ve itfaiyeci alımlarında 30 yaş şartı, boy-kilo şartı istenecektir.
Başvurular Postayla Yapılabilecek
Başvurular, şahsen veya iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılabilecek. Kurumun alt yapısı mümkünse elektronik ortamda da başvurular alınabilecek. Başvuru sırasında; nüfus cüzdanı veya kimlik kartı, mezuniyet belgesi, KPSS sonuç belgesi, sürücü belgesi ve benzeri belgelerin aslı veya sureti istenecek.
DEĞERLENDİRME:
Mahalli idarelerin KPSS’ye bağlı olarak memur alımlarına devam etmesi olumludur. Boş kadrolar için yüksek puanlı 5 katı kadar aday sınava alınacak olup yazılı veya sözlü sınav kuruma bağlı olacak. İsteyen kurumlar yazılı sınav, isteyenler ise sözlü sınav yapacak. Genel alışkanlığa bakılacak olursa sözlü sınav yapmak isteyen kurumlar çoğunlukta olacaktır diye düşünüyoruz. Yine sözlü sınav durumu ortaya çıkınca da mülakat mağdurları da ortaya çıkacak, referanslar da devreye girecektir.
Yazılı sınav yapacak kurumların da sınavları nasıl hazırlayacağı, geçerlilik ve güvenirliliği nasıl sağlayacağı önemlidir. Yani oluşturulacak sınav kurulunun personel alımı ve sınav uygulaması konusunda uzman olması gereklidir. Mahalli idarelere personel alımı için sadece izin verilmesi yetmeyecektir, personel alımları konusunda gerekli denetimler de yapılmalıdır.
Bir başka konu da personel alımı başvurularında mahalli idarenin KPSS sonuç belgesi dışında birtakım belge, sertifika veya iş tecrübesi gibi bir şart arayıp aramayacağı hususudur. Yani kişiye özel ilanı çağrıştıracak bir sistemle karşılaşmayız inşallah.
İlerleyen günlerde üniversitelerin personel alımlarına yönelik benzer bir düzenlemenin yapılması bekleniyor. Yani atamalar merkezi olmaktan çıkarılarak kurumsal bazda devam edecek. KPSS yine olacak ancak ilave olarak yazılı-sözlü sınav da olacak. Bakanlıklar ve kurumlar, üniversiteler, belediyeler, KİT’ler yani personel alımları kurumsal bazda devam edecektir. Merkezi olarak engelli personel atamaları, şehit-gazi yakını atamaları, sosyal hizmetler kapsamındaki atamalar devam edecek olup diğer tüm alımlar kurumsal bazda devam edecektir.
Kamupersoneli.net olarak bir kez daha ifade ediyoruz. Kamuya personel alımlarında boşluklar oluşur ve gerekli denetimler yapılmazsa kurumsal alımlarda geçmişte yapılan hatalar ve yanlışlar tekrarlanabilecektir. Personel alımlarında öncelikle güveni tesis etmeliyiz. Bunun için sözlü sınav ifadelerini yönetmeliklerden çıkartmamız gerekiyordu.
Zeki KARA ([email protected]) / Kamupersoneli.net - ÖZEL HABER
(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde
Yasal İşlem
Yapılacaktır)
Bakmadan Geçme





