• Haberler
  • Mevzuat
  • MEB Kurum Açma, Kapatma ve İsim Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı !

MEB Kurum Açma, Kapatma ve İsim Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı !

Resmi Gazete'nin 10 Eylül 2018 tarihli sayısında Milli Eğitim Bakanlığına ait bir yönetmelik yayımlandı.Bu yönetmelik kapsamında kurum açma, kapatma ve isim verme yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete'nin 10 Eylül 2018 tarihli sayısında Milli Eğitim Bakanlığına ait bir yönetmelik yayımlandı.

Bu yönetmelik kapsamında kurum açma, kapatma ve isim verme yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

Yayımlanan yönetmelik kapsamında asıl yönetmeliğin ikinci maddesinde değişiklik yapıldığı ifade edildi. Bu bağlamda yönetmeliğe göre İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Millî Eğitim Temel Kanununun 58 inci maddesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine dayanılarak hazırlandığı ifade edildi.

Ayrıca yönetmeliğe göre üçüncü maddenin birinci fıkrasında ek bent eklendiği de ifade edildi. Bu bağlamda Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki okullara bağlı olarak faaliyet gösteren ve yatılı öğrencilerin barınma, beslenme, etüt ve diğer sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı yer olarak pansiyon tanımlaması yapıldı.

Dördüncü maddede değişiklik yapıldığı ifade edildi. Buna göre dördüncü madde Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları, il millî eğitim müdürlüğünün teklifi ile valilikçe planlanacak. Bunun yanı sıra açılacak veya kapatılacak okullar bu Yönetmeliğin genel ve özel şartları ile diğer maddelerine uygunluğu yönünden incelenecek ve uygun görülmesi halinde Milli Eğitim Bakanlığına toplu inha listesi Şubat ayının sonuna kadar gönderilecektir. Bu kurumlar Bakanlık tarafından açılacak ve aynı usulle kapanacaktır.

Fıkra dışında kalan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve her türdeki kurumların Şubat ayı sonuna kadar valiliğin teklifi ve ilgili genel müdürlüğün uygun görüşüne bağlı olarak Bakanlık tarafından açılacak ve kapanacaktır.

Öğretmen akademileri ile hizmetiçi eğitim enstitüleri ilgili genel müdürlüğün teklifi üzerine Bakanlıkça açılacak ve kapanacak.

OKUL BAHÇESİ DUVARININ ETRAFINDAKİLERE UZAKLIKLARI

Bunun yanı sıra yayımlanan yönetmeliğe göre okul bahçesi duvarından en az 100 m uzaklığa kadar orta/yüksek gerilim hattı bulunmaması gerekiyor. Ayrıca akaryakıt servis istasyonlarına en az 50 m, eğlence yerlerine ise en az 100 m uzaklıkta ve baz istasyonlarına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca belirlenmiş olan güvenlik mesafesi kadar uzakta olması, doğal afetlere maruz kalabilecek veya sağlık ve güvenlik açısından yüksek risk taşıyan bir yerde bulunmaması, yol, elektrik, içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon, doğalgaz, telefon ve internet hatları gibi altyapı hizmetlerinin sağlanmış olması gerekmektedir.

Kurumlar kapsamında ise kurumun özelliğine uygun yeteri kadar müdür yardımcısı odası, idari oda, abdesthane, doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı mescit, mutfak/yemekhane/kantin/kafeterya, teshin/ısı merkezi, su deposu, sistem odası, ilgili mevzuatına göre sığınak, depo/araç-gereç odası/arşiv odası, teknisyen odası, yardımcı personel odası, tuvalet ve lavabo, ayrıca pansiyonlar hariç her kurumda müdür odası bulunması gerekiyor.

Her okulda yeteri kadar derslik, öğretmenler odası, rehberlik servisi, laboratuvar, bilgisayar odası veya laboratuvarı, atölye, çok amaçlı salon, spor salonu, kütüphane veya z-kütüphane, okul aile birliği odası, zümre öğretmenler odası ve destek eğitim odası bulunması gerekiyor.

LİSELERİN AÇILABİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLANLAR

Tüm bunların yanı sıra Anadolu lisesinin açılabilmesi için 9 uncu sınıfa kayıt olacak en az 2 şube mevcudunda öğrenci, binada en az 8, en fazla 40 derslik bulunması gerekiyor. Anadolu imamhatip lisesi açılabilmesi için öğretim binasında en az 8 derslik, öğretim binası içinde veya bahçesinde uygulama mescidi ya da mescit yerinin olması gerekiyor.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu bünyesinde açılabilmesi için açılacak her alanda en az bir grup oluşturacak sayıda öğrenci kaydının yapılabilecek durumda olması gerekirken Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu bünyesinde program türü ve alan/dalların açılabilmesi için şubat ayı sonuna kadar il istihdam ve mesleki eğitim kurulu kararı ile birlikte yönetmelikte belirtilen kararların alınması gerekmektedir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme