Meme kanseri belirtileri nelerdir? Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
Türkiye'de kanser hastalığı bir çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.Özellikle kadınlar bu nedenle meme kanseri endişesi yaşamaktadırlarç Ancak meme kanseri yaşadığımız bu çağda kadınlar kadar erkekler de de görülebilmektedir.
Türkiye’de kanser hastalığı bir çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Özellikle kadınlar bu nedenle meme kanseri endişesi yaşamaktadırlarç Ancak meme kanseri yaşadığımız bu çağda kadınlar kadar erkekler de de görülebilmektedir. Meme kanseri, meme dokusunun içerisinde yer alan süt kanallarının içerisinde veya süt bezlerinde kanser hücrelerinin oluşumu ve çoğalması ile oluşur. Tüm kanser türleri gibi meme kanseri için de erken tanı ve tedavi önemlidir. Kadınlar evde kendi kendilerine gerçekleştirebilecekleri muayeneler ile erken tanıya yardımcı olabilirler. Peki, meme kanseri belirtileri nelerdir? Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
Meme kanseri belirtileri
Göğüs veya koltuk altı bölgesinde ele gelen şişlik
Meme başından akıntı gelmesi
Meme başında şekil bozukluğu, çökme ve renk değişimi
Meme başında egzama benzeri deri döküntüleri ve soyulmalar
Meme ucunda kızarıklık ve yara oluşumu
Kilo kaybı
Meme ağrısı
Halsizlik ve çabuk yorulma
Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?
Muayeneye önce ayna karşısında başlanır. Eller bele konularak önce memelerin simetrik olup olmadığı kontrol edilir. Memelerde görünür bir kitle araştırılır, meme derisinde herhangi bir çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığına bakılır.
Eller yukarı kaldırılarak aynı incelemeler tekrarlanır.
Daha sonra yatarak muayeneye geçilir. Muayeneye önce sağ memeden başlanır. Daha rahat muayene edebilmek için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık konulur. Sağ el başın arkasına yerleştirilir.
Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltına bakılır. Sol meme ve koltukaltı da benzer şekilde değerlendirilir.
Memede farklılık hissedilmesi durumunda doktora gitmek gerekir. Meme kanseri tedavisinde erken tanı önemlidir.
Bakmadan Geçme





