Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'dan Dolara Güven Mesajı
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ekonominin geleceği ile alakalı piyasalara güven veren mesajlar verdi.Ekonomideki toparlanmalara dikkat çeken Çetinkaya, döviz kuru ile ilgili şunları söyledi ''Döviz kurundaki değer kaybı durdu, oynaklık belirgin ş
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ekonominin geleceği ile alakalı piyasalara güven veren mesajlar verdi.
Ekonomideki toparlanmalara dikkat çeken Çetinkaya, döviz kuru ile ilgili şunları söyledi ''Döviz kurundaki değer kaybı
durdu, oynaklık belirgin şekilde
azaldı. Kamu ve özel sektörün
döviz riski yok. Reel sektör güven
endekslerinde bozulma tersine
döndü. İhracat siparişlerinde
iyileşme var. Likidite adımlarının
etkisi güçlü oldu."
Dövizdeki
artış
eğiliminin, parasal
sıkılaştırmanın
etkisiyle,
durduğunu
belirten
Çetinkaya,
dövizdeki değişkenlik
normalleşinceye, enflasyonda
belirgin bir iyileşme olana kadar
sıkı para politikası duruşunun
korunacağını bildirdi.
İç borç stokuyla ilgili Çetinkaya, "İç borç stokunun içinde döviz cinsinden ve dövize endeksli kısmın kalmaması ve dış borç stoku kaynaklı döviz cinsinden borç stokunun toplam borç stoku içindeki payının göreli olarak düşük olması nedeniyle kamu borç stoku itibariyle kur riskine maruz kalan bölümünün sınırlı olduğu düşünülüyor" dedi.
Reel sektör açık pozisyonlarının firmaların yapısına ve büyüklüğüne bağlı olduğunu anımsattı ve "Döviz açık pozisyonu daha çok ihracatçı ve döviz geliri yüksek, risklere karşı koruma kapasitesinin görece yüksek olduğu büyük ölçekli ve mali açıdan güçlü firmalarda. Bu dikkate alındığında yaşanan döviz kuru hareketlerinin reel sektöre kısa vadede bir risk unsuru taşımadığını düşünüyoruz" yorumunu yaptı.
Merkezi borç stoklarının 2016 yılı aralık ayı itibariyle 759.6 milyar
Merkezi borç stoklarının 2016 yılı aralık ayı itibariyle 759.6 milyar olduğunu, bu miktarın yüzde 38.3 oranındaki kısmını döviz cinsinden olan paranın oluşturduğunu, vadesinin de 9 yıldan fazla olduğunu hatırlatarak, iç borç stoklarının toplam borç stokları üzerindeki payının az olması sebebiyle kamu borçlarının kur riskine maruz kalan bölümünün sınırlı olduğunun düşünüldüğünü de söyledi.
Kamupersoneli.net
Bakmadan Geçme





