Meteoroloji 75 il için sarı uyarı yaptı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü,, ülke genelinde 75 il için sarı alarm verdi.Sıcaklıkların bazı bölgelerimizde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği ifade edilerek, 6 ilimizde sıcaklıkların normal düzeyde olacağı açıklandı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü,, ülke genelinde 75 il için sarı alarm verdi. Sıcaklıkların bazı bölgelerimizde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği ifade edilerek, 6 ilimizde sıcaklıkların normal düzeyde olacağı açıklandı.
HANGİ İLLERE UYARI YAPILDI?
MGM'nin 75 il için yaptığı sarı uyarıdan sonra, 75 il merak konusu oldu. İşte uyarı yapılan 75 il:
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce.
HANGİ İLLERE UYARI YAPILMADI?
Hava durumunu açıklanan MGM, 75 il dışında kalan Trabzon, Giresun, Rize, Sinop, Samsun ve Ordu illerinde sıcaklıkların normal seviyede olacağını belirtti.
SARI UYARI NE ANLAMA GELİYOR?
Genel Müdürlük, 75 il için sarı uyarı yapmasından sonra sarı uyarı ne anlama geliyor? sorusu sorulmaya başlandı. Genel Müdürlük, sarı yarıya ilişkin, "Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır” ifadesiyle sarı uyarıyı açıkladı.
GENEL DURUM
Açıklama yapan MGM, ifadesinde şunları kaydetti:
Yapılan son değerlendirmelere göre; 28.08.2020 Cuma günü batı kesimlerde, hafta sonu ülkemiz genelinde hava sıcaklıklarının artarak, Karadeniz’e kıyı illerde mevsim normallerinin 2 ila 3 derece, diğer yerlerde 4 ila 8 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
Ülkemizin kuzeydoğu kesimleri dışında genellikle yağış beklenmiyor.
Hafta sonu ve önümüzdeki hafta boyunca etkili olması beklenen sıcak hava dalgasından dolayı güneş ışınlarının dik geldiği 11 ile 16 saatleri arasında başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz etmektedir.
Önümüzdeki günlerde bazı il merkezlerimizde görülmesi beklenen en yüksek sıcaklıklar;
Ankara 32-36, İstanbul 31-33, İzmir 36-38, Antalya 35-38, Adana 36-40, Trabzon 26-28, Samsun 28-29, Diyarbakır 38-41, Erzurum 29-31 derece civarındadır.
Güneş Çarpmasından Korunma Yöntemleri
Sıcaklıkların aratacağını ifade eden Genel Müdürlük 75 ildeki vatandaşları sıcak çarpmasına karşı uyardı. İşte sıcak çarpması belirtileri ve sıcak çarpmasından korunma yöntemleri:
Güneş Çarpması Nedir?
Güneş çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (%70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir.
Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 1100-1500 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir.
Belirtileri
Uzun süre güneş altında kalınmış ise aşağıda verilen belirtiler güneş çarpmasını işaret eder.
Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.
Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur.
Kalp atışları düzensizdir.
Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.
Nasıl Korunmalı?
Güneş çarpmasından korunmak için aşağıda verilen tavsiyelere uymak gerekmektedir.
Genel Müdürlüğümüzce sıcak ve UV (ultraviyole) ışınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 1100-1500 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.
Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.
İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.
İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.
Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.
Bakmadan Geçme





