- Haberler
- Gündem
- Meteoroloji az önce duyurdu: Uyarılar peş peşe geldi! Çığ, Fırtına, Sel, Yıldırım, Gökgürültülü Sağanak Yağış...
Meteoroloji az önce duyurdu: Uyarılar peş peşe geldi! Çığ, Fırtına, Sel, Yıldırım, Gökgürültülü Sağanak Yağış...
Son dakika Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından peş peşe duyuru yapıldı.Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre 'Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı, Batı Karaden
Son dakika Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından peş peşe duyuru yapıldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; "Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı, Batı Karadeniz'in batısı, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile K. Maraş, Osmaniye, Hatay ve Malatya çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, Bolu, Malatya, Ankara ve K. Maraş'ın yüksek kesimleri, Adıyaman, G. Antep ve Kilis çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların gece saatlerinden itibaren İzmir'in güney kesimleri Aydın ve Muğla çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinin dik yamaçları ile Doğu Anadolu'nun doğusunda yüksek kar örtüsünün bulunduğu yerlerde çığ tehlikesi bulunmaktadır." denildi.
Batı kesimlerde 1 ila 3 derece azalacağı, iç ve doğu bölgelerde 2 ila 4 derece artacağı tahmin ediliyor.
UYARILAR
KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI:
Yağışların gece saatlerinden itibaren İzmir'in güney kesimleri, Aydın ve Muğla çevrelerinde yer yer kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI:
Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinin dik eğime sahip ve yüksek kar örtüsü olan yerlerinde çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
KAR ERİMELERİNE DİKKAT!
Doğu Karadeniz Bölgesinin 500 metre altında yüksekliğe sahip yerlerinde kar erimeleri beklenmektedir. Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’in yüksek kesimlerinde kar yağışlarının, kıyı kesimlerde yağmur ve kar erimelerinin oluşturabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
BÖLGELERİMİZDE HAVA
MARMARA
Parçalı ve çok bulutlu, güney ve doğu kesimleri ile zamanla bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
EDİRNE 7°C, 12°C
Çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren yağmurlu
İSTANBUL 7°C, 10°C
Çok bulutlu ve aralıklı yağmurlu
KIRKLARELİ 6°C, 11°C
Çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren yağmurlu
KOCAELİ 7°C, 10°C
Çok bulutlu ve aralıklı yağmurlu
EGE
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların gece saatlerinden itibaren İzmir'in güney kesimleri, Aydın ve Muğla çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor
DENİZLİ 7°C, 10°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu
İZMİR 11°C, 13°C
Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların gece saatlerinden itibaren güney kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor.
KÜTAHYA 2°C, 6°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu
MUĞLA 7°C, 10°C
Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların gece saatlerinden itibaren kuvvetli olması bekleniyor.
AKDENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin batı kesimleri ile yarın Osmaniye, K. Maraş ve Hatay çevrelerinin yağmurlu, K. Maraş'ın yüksek kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
ADANA 8°C, 13°C
Parçalı ve çok bulutlu
ANTALYA 11°C, 13°C
Çok bulutlu ve gece saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı
HATAY 4°C, 7°C
Çok bulutlu, yarın aralıklı hafif yağmurlu
ISPARTA 3°C, 6°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu
İÇ ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, akşam ve gece saatlerinde Eskişehir çevrelerinin, yarın bölgenin batı kesimlerinin aralıklı yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor.
ANKARA 1°C, 8°C
Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kısa süreli ve hafif yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmurlu
ESKİŞEHİR 2°C, 5°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu
KAYSERİ -3°C, 3°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu
SİVAS -11°C, -2°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu
BATI KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, Zonguldak, Bartın, Düzce ve Karabük çevrelerinin yağmurlu, Bolu çevrelerinin karla karışık yağmur, yükseklerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
BOLU 2°C, 6°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı
DÜZCE 6°C, 10°C
Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu
KASTAMONU -2°C, 5°C
Çok bulutlu
ZONGULDAK 8°C, 10°C
Çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren aralıklı yağmurlu
ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinin dik yamaçları ile yüksek kar örtüsünün bulunduğu yerlerde çığ tehlikesi bulunmaktadır.
AMASYA 1°C, 10°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu
SAMSUN 6°C, 15°C
Parçalı bulutlu
TOKAT -2°C, 7°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu
TRABZON 4°C, 12°C
Parçalı bulutlu
DOĞU ANADOLU
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, yarın öğle saatlerinden sonra Malatya çevrelerinin hafif karla karışık yağmur ve yükseklerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Yüksek kar örtüsünün bulunduğu yerlerde çığ tehlikesi bulunmaktadır.
ERZURUM -16°C, -2°C
Parçalı bulutlu
KARS -18°C, -2°C
Parçalı bulutlu
MALATYA -8°C, -4°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu, yarın öğle saatlerinden sonra hafif kar yağışlı
VAN -15°C, -1°C
Parçalı, yarın zamanla çok bulutlu
GÜNEYDOĞU ANADOLU
Parçalı ve çok bulutlu, yarın G. Antep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinin hafif karla karışık yağmur ve kar yağışlı, Ş. Urfa çevrelerinin hafif yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor.
DİYARBAKIR -7°C, 3°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu
GAZİANTEP -1°C, 2°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu, yarın aralıklı hafif kar yağışlı
SİİRT -5°C, 4°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu
ŞANLIURFA 1°C, 5°C
Parçalı, zamanla çok bulutlu, yarın aralıklı hafif yağmurlu
DENİZLERDE HAVA
Ege ve Akdeniz ile Doğu Karadeniz’in doğusunun açıklarında fırtına, Doğu Karadeniz’in batısında fırtınamsı rüzgar bekleniyor.
KARADENİZ
Hava Durumu: Parçalı çok bulutlu, batısı yağmurlu; Rüzgâr: Batı Karadeniz’de güney ve güneydoğu, batısı yarın sabah saatlerinden itibaren kuzeydoğudan 3 ila 5 (20-40 km/sa), doğusu ilk saatlerde yer yer 6 (50 km/sa), Doğu Karadeniz’de doğu ve güneydoğudan 5 ila 7 (40-60 km/sa), doğusunun açıkları yer yer 8 (75 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 1,0 ila 2,0m, Orta Karadeniz’de 1,5 ila 2,5m, Doğu Karadeniz’in doğusunda 2,0 ila 3,0, açıkları yer yer 4,0m, Görüş; İyi, yağış anında orta, fırtına anında zayıf.
MARMARA
Hava Durumu: Çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren yağmurlu, Rüzgâr: Doğu ve kuzeydoğu, gece saatlerinde güneydoğudan 3 ila 5 (20-40 km/sa), yarın öğle saatlerinde yer yer 6 (50 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 0,5 ila 1,5m, yarın öğle saatlerinde yer yer 2,0m, Görüş: İyi, yağış anında orta.
EGE
Hava Durumu: Çok bulutlu, kuzeyi yağmurlu, güneyi sağanak yağışlı, Rüzgâr: Güney ve güneydoğu, yarın sabah saatlerinden itibaren kuzeyinde kuzeydoğudan 3 ila 5 (20-40 km/sa), güneyinde 4 ila 6 (30-50 km/sa), akşam saatlerinden sonra 5 ila 7 (40-60 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 1,0 ila 2,0m, Güney Ege’nin güneyi ile zamanla geneli 3,0 ila 4,0m, Görüş: İyi, yağış anında orta, fırtına anında zayıf.
AKDENİZ
Hava Durumu: Çok bulutlu, Batı Akdeniz’in batısı ile zamanla Doğu Akdeniz’in doğusu sağanak yağışlı, Rüzgâr: Batı Akdeniz’de doğu ve güneydoğu, yarın öğle saatlerinde Antalya Körfezi kuzeydoğudan, Doğu Akdeniz’de doğu ve kuzeydoğudan 5 ila 7 (40-60 km/sa) yer yer 8 (75 km/sa) kuvvetinde; Dalga: 2,0 ila 3,0m, yer yer 4,0m, Görüş: İyi, yağış anında orta, fırtına anında zayıf.
VAN GÖLÜ
Hava Durumu: Parçalı, yarın öğle saatlerinde çok bulutlu, Rüzgâr: Doğu ve kuzeydoğudan 2 ila 4 (10-30 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 0,25 ila 0,50m, Görüş: İyi.
Yapılan son dakika duyurusunda fırtına oluşacağı ile ilgili,"Rüzgarın bugün (Cuma) akşam saatlerinden sonra Güney Ege’nin güneyinde güney ve güneydoğu, yarın (Cumartesi) Kuzey ve Orta Ege’de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Fırtınanın Pazar günü ilk saatlerden itibaren etkisini kaybetmesi tahmin edilmektedir. Akdeniz'de rüzgârın yarın (Cumartesi) doğu ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Fırtınanın Pazar günü ilk saatlerde Batı Akdeniz’de, öğle saatlerinden itibaren Doğu Akdeniz’de etkisini kaybetmesi tahmin edilmektedir. " denildi.
Yapılan uyarının devamında nasıl tedbir alınacağı da aktarıldı.
Meteoroloji'den fırtına ile ilgili yayımlanan uyarıya karşı alınması önlemler şöyle:
Fırtınadan önce "Hazırlıklı olun"
Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan takip edin.Meteoroloji’den telefonla bilgi alın. Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
Fırtına sırasında "Güvende olun"
Mümkün olduğunca içerde kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
Fırtınadan sonra "Tedbiri elden bırakmayın"
Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın. Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın. Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.
AYDIN'A SEL VE YILDIRIMA KARŞI UYARI YAPILDI
Aynı zaman meteroloji tarafından yayımlanan Gökgürültülü Sağanak Yağış uyarısında ise, "Yapılan son değerlendirmelere göre; bugün akşam saatlerinden itibaren Aydın’ın batı ilçeleri ve Muğla’da etkisini arttırması beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yarın (Cumartesi) akşam saatlerine kadar kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli(21-75 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."
Şiddetli Yağış ve Selden Korunma yöntemleri de açıklandı.
Selleri tahmin etmek onları tetikleyen olayların türü ve doğasına bağlıdır. Kısa süreli yoğun yağış ani sele, uzun süreli yağışın nehirlerin taşmasına neden olacağını unutmayın.
Selden önce
"Hazırlıklı Olun"
Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın.
Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın.
Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun
Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın. Kum torbaları temin edin.
Selin kullanabileceği ark,hendek,vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun
Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın.
Sel sırasında
"Güvende olun"
Yüksek yerlere çıkın.
Asla sel suyu içinde araba kullanmayın,ölümlerin %80 ninin araç içinde olduğunu unutmayın.
Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin.
Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın.
Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.
Ev yada işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz vb.. kapatın.
Çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkmayın.
Selden sonra
"Tedbiri elden bırakmayın"
Binalardaki yapısal hasarı kontrol edin.
Karanlıktaysanız mum değil el feneri kullanın.
Sel suyu ile temas etmiş bütün gıda malzemelerini konserve dahil atın.
Yıldırımdan Nasıl Korunmalı?
Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Yüksek binalar, ağaçlar ve metalik eşyalar gibi iyonlaştırıcı malzemeler yıldırım oluşumu için uygun koşullar hazırlarlar. Can ve mal kaybını en aza indirebilmek için aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınmalıdır:
Yüksek bina ve yapılarda (minare gibi) paratoner (yıldırımsavar) kullanılmalı.
Yıldırım riski olan havalarda ağaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmalı.
Metalik eşyalardan uzak durulmalı ancak otomobillerin lastikleri yalıtkan olduğu için otomobil içleri güvenli yerlerdir.
Açık arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayın.
Su üzerinde iseniz derhal karaya çıkmaya çalışın.
Şemsiye gibi sivri metal içeren eşyaları kullanmayın.
Açık arazide gruplar halinde durulmamalı.
Elektrikli eşyaları fişlerinden çekin mümkün olduğunca kullanmayın.
Denizlere Ait Meteorolojik Uyarı
Rüzgarın bugün (Cuma) akşam saatlerinden sonra Güney Ege’nin güneyinde güney ve güneydoğu, yarın (Cumartesi) Kuzey ve Orta Ege’de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Fırtınanın Pazar günü ilk saatlerden itibaren etkisini kaybetmesi tahmin edilmektedir. Akdeniz'de rüzgârın yarın (Cumartesi) doğu ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Fırtınanın Pazar günü ilk saatlerde Batı Akdeniz’de, öğle saatlerinden itibaren Doğu Akdeniz’de etkisini kaybetmesi tahmin edilmektedir.
Doğu Anadolu’nun Doğusu ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Çığ Tehlikesine Dikkat!
Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz Bölgesinde mevcut kar örtüsü üzerine meydana gelen yeni yoğun kar yağışları nedeniyle, eğimi fazla dik yamaçlarda çığ riski bulunduğundan ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Çığ Oluşması Sırasında Alınabilecek Tedbirler
Eğer Çığa Yakalanırsanız?
Çığ genellikle çok hızlı gelişir ve hareket eder. Bu nedenle, çığın oluşması fark edildikten sonra mümkün olduğunca hızlı ve soğukkanlı olunmalıdır. Çığın başlangıç anından sonra, eğer bina içinde değil dışarıda bulunuyor iseniz;
Çığ başladığında, çığın büyüklüğüne, hızına, patikanın genişliğine, etrafta bulunan araçlara (araba, kayak, kar aracı veya hiçbir şey) ve var olan daha güvenli yerlere (büyük ve sabit kayalar, yamaç aşağı girintiler, vb.) bağlı olarak, o alandan çok hızlı bir şekilde ayrılmaya karar vermek gerekir.
Çığın daha yavaş ve yüksekliğinin az olduğu kenar kısımlarına ulaşmaya çalışmak,
Bağırarak veya başka ses kaynaklarını (korna, çan, ıslık, siren) kullanarak, diğer insanları uyarmak,
Eğer çığa yakalanmamız kesin ise veya o anda kayak yapıyor iseniz, kayak sopalarını (batonlar bileğe bağlı olmamalıdır) ve kayakları çıkarıp atmak, sabit bir ağaç (yeterince güvenilir olmasa da çığın büyüklüğüne göre çare olabilir), kaya veya başka bir cisme tutunmaya çalışmak,
Kırılmış ağaç ve kaya parçalarından uzak kalmaya veya korunmaya çalışmak,
Yerden de destek alarak yüzme hareketi yaparak akan karın üstünde kalmaya çalışmak,
Ağzı sıkıca kapatmak, eğer mümkünse kafa karın altında kaldığı anda uzun süre nefesi tutmaya çalışmak,
Önerilen diğer bir yöntem de akış sırasında oturma pozisyonu almaktır. Bu yöntemde bacaklar ve kollar birbirlerine yapıştırılır ve çığ durmadan kısa süre önce, bacaklar ile yeri sertçe iterek (eğer zemin altta ise veya zemin üzerindeki kar sertleşmeye başlamış ise) kalkmaya çalışmak. Çünkü çığ durduktan sonra, betonumsu bir özellik kazanacak olan kar içinde, değil kalkmak parmağımızı oynatmak bile imkansızdır!!!
Çığ durmadan önce mutlaka bir el yüzün önünde (ağız ve burnu kapatacak şekilde), diğer el de başın üstünde (yüzeye doğru uzatarak) tutmak ve kar altında kalınan zaman boyunca bizim için hayati önem taşıyacak olan nefes alınan boşluğu (hava kesesi) genişletmek ve bu arada başı sağa sola çevirmeye çalışmak da fayda vardır. Bu hava kesesi, çok küçük olsa bile ağız ve burnun kar ile dolmaması demektir. Kesenin varlığı, kazazedenin her zaman kurtulma şansının olduğunu ümit etmesini sağlar.
Karda ses iletimi az olmasına rağmen, eğer yüzeye yakın olunduğu hissedilirse ya da öyle olabileceği varsayımını ihmal etmemek için bağırmak faydalı olabilir.
Bazı olaylar ve araştırmalar göstermiştir ki, sırt çantası taşıyan insanların çığın topuğu civarında yüzeyde kalma şansları, taşımayanlardan daha fazladır.
Eğer bir aracın içinde bulunuyorsanız;
Motoru durdurup, ışıkları söndürmeli,
Araçtaki oksijen miktarını korumak için sigara içmemeli ve kibrit yakmamalı,
Eğer telsiz varsa çağrı yapmalı ve telsizi alıcı konumunda sürekli açık tutmalı,
Dışarı ses (korna) ve ışık verecek herhangi bir alet (fener gibi) faydalı olabilir,
Eğer araçta bir çubuk veya benzeri bir alet var ise, bunu kar içine yukarı doğru batırıp kurtarmaya gelecek olanların çubuğu görmelerini ümit etme şansımız da olabilir
En son olarak da çevreleyen karı kazmaktır. Ancak, kazarken kişi kendini kesinlikle güvende hissetmiyorsa araç içinde kalmanız daha emniyetlidir.
Çığdan Sonra?
Çığ olduktan sonra, en kısa zamanda ilgili kişi ve kuruluşlara haber verilmelidir. Ancak, afet olduktan sonra ilgili kişilere ulaşılamıyor ise aşağıda verilen telefonlara haber verilmesi, size en kısa zamanda yardımın ulaşmasını sağlayacaktır. Bu numaralar sizde yok ise, hemen şimdi kolay erişebileceğiniz bir yere not ediniz! Bu numaralar;
155 Polis
156 Jandarma
179 Alo Valilik
Bakmadan Geçme





