- Haberler
- Gündem
- Meydana gelen depremler sonrasında Marmara Depremi için kritik uyarı geldi! Uzman isim Marmara Depremi'nin büyüklüğünü ve tarihini verdi!
Meydana gelen depremler sonrasında Marmara Depremi için kritik uyarı geldi! Uzman isim Marmara Depremi'nin büyüklüğünü ve tarihini verdi!
Aykan, yapmış olduğu açıklamasında Marmara Depremi için, 'Marmara Denizi'ndeki fay hattında her an 7'nin üzerinde deprem olabilir' diyerek, kritik uyarılarda bulundu.HER AN DEPREM OLABİLİR Bugün Manisa'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında
Aykan, yapmış olduğu açıklamasında Marmara Depremi için, "Marmara Denizi'ndeki fay hattında her an 7'nin üzerinde deprem olabilir" diyerek, kritik uyarılarda bulundu.
HER AN DEPREM OLABİLİR
Bugün Manisa'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında Manisa Saruhanlı bölgesine yakın 7'den büyük deprem üretebilecek fay hatlarının olduğunu ifade eden Aysun Aykan, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:
"5.5 büyüklüğündeki deprem burada beklenen bir depremdir. Manisa ve Akhisar arasında Ocak ayından bu yana 5 binin üzerinde deprem meydana geldi ve çoğu 4'ün üzerindeydi. Bu Bölge için Manisa, Balıkesir ve Muğla çevresinde her an deprem oluşturacak çok sayıda fay var. Bu bölgede Balıkesir ve çevresinde 7'nin üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip fay hatları var ve özellikle Balıkesir- Gökçeyazı fay Segmentinin kırılma zamanı geçmiş; dolayısıyla her an bu fay hattı üzerinde deprem olabilir; bu fay 6.5'den büyük 7.2 büyüklükte bir deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden Balıkesir-Gökçeyazı Fay Segmentinin tehlikesine dikkat çekmemiz de gerekiyor. Genel anlamda depremler birbirini etkiliyor. Bir yerde deprem olduğu zaman hemen ucundaki ya da yakınındaki faya enerji transferi oluyor; yer değiştiriyor enerji ve transfer olan yerde mutlaka eninde sonunda deprem meydana geliyor"
10 YIL İÇERİSİNDE BEKLENİYOR
1999 depreminden sonra 30 yıldır deprem beklendiğini belirten Aysın, aradan 20 yıl geçtiğini ve son 10 yıl içerisinde 7'den büyük depremin olabileceğini şu şekilde ifade etti:
"Bugüne kadar yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar şunu gösteriyor; 1999 depreminden sonra yaklaşık 30 yıl içerisinde Marmara Denizinde büyük bir depremin beklendiğidir.. Aradan 20 yıl geçti, 10 yıl içerisinde 7'nin üzerinde maksimum 7.6 Büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. İstanbul'un bulunduğu yer KAF'nın nerdeyse en batı ucu, Bingöl-Karlıova ise en doğu ucu. Geçmişe baktığımız zaman en son olan deprem doğuda 1939'da Erzincan 'da başlayarak batıya doğru sırasıyla kırılarak 1942-1943-1944-1957-1999'da Kocaeli depremi ile Marmara Denizine kadar gelmiştir. Şimdi 14 Hazirandaki Karlıova Depremi ile fayın hareketi doğuya geçti ama batıda kırmadığı bir parça var; Marmara denizinde kalan bir parça; Bilim insanları sismik boşluk adını veriyorlar yani kırılma zamanı gelmiş ama kırılmamış parça Jeoloji Biliminde bu her an kırılacak bir parçadır. Bu yüzden Marmara denizi içerisindeki beklediğimiz depremi önemsememiz gerekiyor. Depreme hazırlık anlamında eksiklerimizi bir an önce tamamlamamız gerekiyor.
Türkiye'de depremle ilgili çalışmalar, 1999 depreminden sonra hız kazandı. İstanbul'da depreme hazırlık anlamında, 2003 yılından beri çok sayıda çalışmalar yapılıyor. Hükümetimiz, üniversiteler sürekli bu konuda çalışmalar yapıyor, Yerel Yönetimler, belediyeler depremi daha az hasar ile atlatmaları için deprem master planlarını yapıp, yeniliyorlar. Fakat ülkemizin doğusu, özellikle kırsal mahalleler yapı stoğu anlamında zayıf yerlerden oluşuyor, taşıyıcı sistem içermeyen binalardan oluştukları için en ufak bir sarsıntıda yıkılıyor"
Bakmadan Geçme





