Migren hakkında bilinmesi gereken 7 şey!

Günlük hayatta başı ağrıyan insanlar ile sık sık karşılaşırız.Migren ağrısına sahip olanlar ise bu durumdan şikayetlerini dile getirirler.

Günlük hayatta başı ağrıyan insanlar ile sık sık karşılaşırız.

Migren

ağrısına sahip olanlar ise bu durumdan şikayetlerini dile getirirler. Migrene sahip olanların bilmesi gereken 7 hususu haberimizde verdik.

Sık migren baş ağrınız varsa, yalnız değilsiniz. İnsanların% 20'sinden fazlası hayatlarının bir döneminde migren yaşayacaktır. İnsanların daha küçük bir yüzdesi - yaklaşık% 1 ila 5'i ayda 15 veya daha fazla baş ağrısı yaşar. Bu durum kronik migrendir. Bu frekansta migren, bazı kişilerde 72 saate kadar süren ağrıları olduğu için sürekli bir baş ağrısı gibi hissedilebilir. Kadınların kronik migrenden erkeklere oranla çok daha fazla etkilenme olasılığı, genellikle dalgalı östrojen seviyeleri nedeniyledir. Çocuklar ve gençler de kronik migren yaşayabilir. Haberimizde migren hakkında bilinmesi gereken 7 şeyi derledik.

1. Migren semptomları kişiden kişiye değişir

Bazı insanlar başlarının bir tarafında zonklayan veya nabız gibi atan ağrıya sahipken, diğerlerinin her iki tarafında da ağrı vardır. Bazen migrenler ışığa veya sese duyarlılığa neden olur. Mide bulantısı, kusma, halsizlik ve hareket ettiğinizde kötüleşen ağrı da yaygın migren semptomlarıdır. Bazı insanlar aura olarak bilinen şeyi migrenden önce veya migren sırasında yaşarlar. Aura, sinir sistemindeki ışık parlamaları, parlak noktalar veya görme kaybı gibi çeşitli rahatsızlıkları içerebilir. Zayıflık hissedebilir veya konuşmakta güçlük çekebilirsiniz.

2. Çok fazla ilaç almak migreni daha da kötüleştirebilir

Migreni tedavi etmek için birçok ilaç türü hem reçetesiz hem de reçeteli olarak piyasada bulunmaktadır. Ancak tek bir migrenden kurtulmaya çalışmak için daha fazla ilaç almak işe yaramaz ve aslında baş ağrısını daha da kötüleştirebilir. Buna ilaç aşırı kullanım baş ağrısı veya daha yaygın olarak geri tepme baş ağrısı denir. Akut bir atak için çok fazla ilaç almanın yanı sıra, bazı ağrı kesicilerin düzenli, uzun süreli kullanımı da kronik migreni olan kişilerde (ancak artrit gibi diğer durumlar için düzenli olarak ağrı kesiciler alan kişilerde değil) baş ağrısına neden olabilir.

3. Çok fazla kafein bazen migren ataklarını tetikleyebilir

Kafein, migren ataklarını tedavi etmek için kullanılan bazı ağrı kesicilerde bir bileşen olsa da, düzenli olarak kafein alımı kronik migren için bir risk faktörüdür. Bazı insanlar için kafein, akut migren atağının semptomlarını hafifletir. Ancak kafeinin rahatsız ettiği durumlarda günlük kafein alımınızı 100 miligramın altında tutun, bu da yaklaşık bir fincan kahvenin miktarı kadardır.

4. Belli yiyecekler sık migreninize neden olabilir

Herkesin vücudu farklı olduğu için hangi yiyeceklerin bir bireyin migrenini tetikleyebileceğini kesin olarak bilmek zordur. Bununla birlikte, özellikle bazı yiyeceklerin migren eşiğine neden olabileceğine veya migren eşiğini düşürdüğüne dair kanıtlar vardır. Yaşlı peynirler, işlenmiş etler veya diğer işlenmiş gıdalar, çikolata, alkollü içecekler, özellikle şarap, migren ile ilişkilendirilebilir. Bazı insanlar, kendileri için migrene neden olan bazı meyveler, kuruyemişler, maya veya fermente yiyecekler olduğunu dile getirirler.

5. Migren günlüğü tutmak, tetikleyicileri belirlemenize yardımcı olabilir

Kronik migreniniz olduğundan şüpheleniyorsanız, baş ağrınız olduğunda, ne tür baş ağrıları olduğunu ve baş ağrınız olduğunda ne yaptığınızı veya yediğinizi takip etmeye başlamak önemlidir. Doktorlar, kişi ayda sekizi migren özelliklerine sahip en az 15 baş ağrısı olduğunda kronik migrenli birini teşhis eder. Sadece engelleyenleri değil, sahip olduğunuz her baş ağrısını doktorunuza anlattığınızdan emin olun. Ayrıca baş ağrınız olmadan önceki saatlerde ne yaptığınızı veya yediğinizi yazın, böylece migreninizi tetikleyen aktiviteleri veya yiyecekleri daraltmaya çalışabilirsiniz.

6. Kronik migren için önleyici tedavi seçenekleri sizi şaşırtabilir

Ağrınız 12 saatten fazla sürerse veya ağrı kesiciler migren belirtilerinizi azaltmıyorsa doktorunuz koruyucu ilaç önerebilir. Bu ilaçlardan bazıları başlangıçta kardiyovasküler ilaçlar, antidepresanlar ve nöbet önleyici ilaçlar gibi diğer durumlar için onaylanmıştır.  Bununla birlikte, tüm bu ilaçların yan etkileri olabilir, bu nedenle ilaçların artıları ve eksileri hakkında doktorunuzla konuşun.

7. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri migreninizin sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir

Yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz ve diğer tamamlayıcı, tıbbi olmayan tedaviler, bazı insanlarda sık görülen migreni azaltmaya yardımcı olur. Herhangi bir evrensel migren tetikleyicisi olmasa da, migren riskinizi artırmamak için susuz kalmamak ve sağlıklı kiloda kalmak en iyisidir. Egzersiz yapmak da harikadır, ancak daha önce hiç egzersiz rejimine girmediyseniz yavaş başlayın. Başlamak için bazı iyi seçenekler yoga ve tai chi'dir çünkü bunlar düşük etkili egzersizlerdir. Migren semptomlarını azaltmak için akupunktur, masaj, hipnoterapi veya bilişsel davranışçı terapiyi de denemek isteyebilirsiniz.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme