- Haberler
- Gündem
- Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer resmen duyurdu: Eğitimde yeni dönem başlıyor! Tarih olacak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer resmen duyurdu: Eğitimde yeni dönem başlıyor! Tarih olacak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimde yapılan atılımlar ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.Bakan Özer açıklamalarında 'İnşallah bu süreç, istihdamda da mesleki eğitim mezunlarının çok rahat bir şekilde işgücü piyasasında eşleşmesi ile
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimde yapılan atılımlar ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özer açıklamalarında "İnşallah bu süreç, istihdamda da mesleki eğitim mezunlarının çok rahat bir şekilde işgücü piyasasında eşleşmesi ile önemli başarılara imza atmasını beraberinde getirecek." ifadelerini kullanarak işgücü piyasasında geçmişten beri gelen ‘aradığım elemanı bulamıyorum’ retoriğinin tarih olacağını belirtti. Ayrıca Bakan Özer bir müjde daha duyurarak 1 Ocak'tan itibaren kütüphanesi olmayan okul kalmayacağını bildirdi.
BAKAN ÖZER'İN AÇIKLAMALARI
Milli Eğitim Bakanı Özer, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Özer, mesleki eğitimin iş gücü piyasasına insan kaynağı yetiştirdiğin vurgulayarak, bu kapsamda sektör temsilcileri ile ortak hareket ettiklerinin altını çizdi. Konu ile ilgili olarak Bakan Özer açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
"Bizim yapmış olduğumuz en önemli dönüşüm, sektörün temsilcilerinin mezunları beklememesi ve mesleki eğitimdeki tüm süreçlere aktif olarak dahil olmaları. Mesleki eğitim verdiğimiz tüm alanlarda, sektör temsilcileri ile bu bağlamda güçlü işbirlikleri kurduk. Artık mesleki eğitim verdiğimiz tüm alanlarda müfredatı sektör temsilcileri ile birlikte güncelliyoruz. Öğrencilerimizin beceri eğitimlerini ve stajlarını birlikte planlıyoruz. Meslek öğretmenlerimizin iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerini sektör temsilcileri ile birlikte planlıyoruz. Sektör temsilcileri başarılı öğrencilere burs veriyor ve en önemlisi de istihdamda öncelik sağlanıyor. Dolayısıyla sektörün tüm birikiminin, tüm deneyiminin, tüm müktesebatının mesleki eğitimde aktif olarak kullanıldığı yeni bir döneme girdik. Bu durum, öğrencilerimizin mesleki eğitime talebini yükseltirken, aynı zamanda sektörün de mesleki eğitimin kalitesinin artırılmasında her türlü deneyimini okullarımıza aktarmasını beraberinde getirdi. İnşallah bu süreç, istihdamda da mesleki eğitim mezunlarının çok rahat bir şekilde işgücü piyasasında eşleşmesi ile önemli başarılara imza atmasını beraberinde getirecek. Nihayetinde de artık işgücü piyasasında geçmişten beri gelen, ‘aradığım elemanı bulamıyorum’ retoriği inşallah tarih olacak"
KÜTÜPHANESİ OLMAYAN OKUL KALMAYACAK
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamalarında Eğitimde fırsat eşitliği kapsamında ağırlık verilecek üç alandan ikincisinin de okullar arasındaki imkan farklarını azaltmak olduğunu belirterek yeni yıl başından itibaren kütüphanesi olmayan okul kalmayacağını bildirdi. Bu konudaki Bakan Özer'in açıklamaları şöyle oldu:
"Her okulun, ilkokul, ortaokul ve liselerin farkı türlerinde mümkün olduğu kadar; atölye, altyapı, kütüphane, spor alanı olarak aynı imkanlara sahip kılınması için çalışıyoruz. Dolayısıyla eğitimde fırsat eşitliği ve okullar arası başarı farkını etkileyecek fiziki imkanlardaki yetersizlikleri de ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bunun en önemli adımlarından bir tanesi ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ projesi. 26 Ekim’de Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatmış olduğumuz proje kapsamında, planlandığı gibi 1 Ocak 2022 yılı itibariyle kütüphanesi olmayan hiçbir okul kalmayacak. Daha sonra spor alanlarına gireceğiz. Sonrasında fiziki alanlar, laboratuvarlar, sanat alanları, beceri atölyeleri, eğitim destek alanları gibi bir çok eğitim türünde farklılıkları gidermek için okulun imkanlarına göre önemli adımlar atacağız.
CAZİP HALE GELECEK
Burada özellikle Mesleki Eğitim Merkezleri’ni ilgilendiren 2 önemli kritik değişiklik TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Daha önceden 4 yıllık eğitim boyunca mesleki eğitime devam eden öğrencilerimiz her ay aldıkları asgari ücretin 3’e 1’ini işveren veriyordu devlet de çalışan sayısına göre bir kısmını işverene geri veriyordu. Bu düzenleme ile artık işverenin maddi yükümlülüğü olmayacak, devlet o asgari ücretin 3’te 1’inin tamamını kendisi karşılayacak. Dolayısıyla işverenler açısından Mesleki Eğitim Merkezleri çok daha cazip bir hale gelecek. İşverenler, işletmelerini öğrencilerimize çok daha rahat bir şekilde açacaklar.
Daha fazla öğrenci Mesleki Eğitim Merkezlerinden yararlanmış olacak. Aynı zamanda ikinci bir düzenleme de; Mesleki Eğitim Merkezlerine devam eden ve 3’üncü yılın sonunda başarılı olan öğrencilerimiz kalfa oluyorlar ve asgari ücretin 3’te 1’i kadar ücret alıyorlardı, bu da asgari ücretin yarısına yükseltildi. Dolayısıyla kalfaların ücreti de iyileştirilmiş oldu. Hem öğrenciler açısından Mesleki Eğitim Merkezleri cazip hale getirildi hem de işverenler açısından cazip hale geldi. Asgari ücretteki yeni yapılan yüzde 50’lik iyileştirmeyi de göz önüne aldığınız zaman artık Mesleki Eğitim Merkezi’ne devam eden öğrenciler 3 yıl boyunca şuandaki fiyatlarla 1400 lira civarında bir ücret alacaklar, kalfa olunca da 2000 liranın üzerinde bir ücret almış olacaklar.
Zaten Mesleki Eğitim Merkezlerindeki mezunların istihdam oranları yüzde 88’ler civarında. Yani istihdam ile ilgili hiçbir sorun olmayan ve işgücü piyasasını tam karşılayan Almanya’daki dual mesleki eğitimin tam karşılığı bu sistem. Şimdi bir taraftan da bu yeni düzenlemeler ile kapasiteyi artırınca artık işgücü piyasasında, ‘aradığım elemanı bulamıyorum’ şeklindeki mazeret de ortadan kalkmış olacak."
Bakmadan Geçme





