Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor: Yargıtay'dan Çok Önemli Mesai Kararı
Bir kamu kurumunda Teftiş Kurulu Kontrolörlüğünün temizlik hizmetlerini teftişi sırasında, çalışan işçilerden birinin saatlik veya da yarım gün izin aldığı günlerde, mesai devam takip formuna imza attığını farketti.Durumu farkeden müfettişler bir rapor ha
Bir kamu kurumunda Teftiş Kurulu Kontrolörlüğünün temizlik hizmetlerini teftişi sırasında, çalışan işçilerden birinin saatlik veya da yarım gün izin aldığı günlerde, mesai devam takip formuna imza attığını farketti.
Durumu farkeden müfettişler bir rapor hazırlayarak, '..çalışanlar arasında iş barışını bozduğu nedenleriyle iş ve çalışma ahlakına uygun olmayan davranışlarda bulunduğunu, Kurum temizlik şirketinden yerine başka bir personel görevlendirilerek, bu personelinde bir daha hizmet alım işlerinde çalıştırılmamasının uygun olacağını..' bildirdi.
Bu rapor üzerine de temizlik şirketi çalışanı yazılı bildirim yapmadan, tazminatsız işten attı.
İŞE İADE İSTEDİ!
İş Mahkemesinde işe iade davası açan çalışan, feshin haksız olduğunu ileri sürdü ve işe iadesini talep etti.
Davalı şirket ise, Teftiş Kurulu Kontrolörlüğünün yaptığı denetim sonucunda davacının saatlik yada yarım günlük izin aldığı günlerde günlük devam formlarında gösterilmesi gereken yerlerde imzalarının bulunduğunu, mesai saatlerine uymamayı alışkanlık haline getirerek çalışanlar arasında iş barışını bozması nedeniyle iş ve çalışma ahlakına uymayan davranışlarda bulunduğunu.., bu nedenle davanın reddini istedi.
MAHKEME İŞE İADE ETTİ
İMZA ATTIKTAN SONRA İZİN ALMIŞ OLABİLİR..
Mahkemece, Teftiş Kurulu Kontrolörlüğü tarafından düzenlenen raporun, işyerindeki çalışanların beyanlarından hareket edilerek düzenlendiği, günlük devam formlarını düzenleme ve denetleme görevinin işverene ait olduğu, kaldı ki davacının günlük veya saatlik izinli olduğu günlerde devam formlarına imza attıktan sonra izin almasının mümkün olduğu, davacının mesai saatlerine uymadığına ilişkin olarak işveren tarafından düzenlenmiş bir tutanak bulunmadığı, dolayısıyla fesih işleminin geçersiz olduğu değerlendirilerek feshin geçersizliğine ve çalışanın işe iadesine karar verdi.
İşveren şirket kararı İsitnaf'a taşıdı.
İSTİNAF DA 'İŞE İADE' DEDİ
Olayı haklı fesih olarak görmeyen İstinaf Mahkemesi, yazılı bir bildirimin de olmamasına da dikkat çekerek, geçerli bir feshin de olamayacağını değerlendirdi. İşveren talebini reddetti.
Bu defa işveren, kararı temyiz etti.
Bakmadan Geçme





