Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor: Faizsiz emeklilik sistemi nedir?
Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan çalışma ile katılım sigortacılığını teşvik eden mevzuat ve kurumsal altyapı oluşturulacak.Geliştirilecek yeni stratejiyle 'faizsiz emeklilik sistemine' yönelik ürün ve hizmet çeşitliliği de artacak.
Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan çalışma ile katılım sigortacılığını teşvik eden mevzuat ve kurumsal altyapı oluşturulacak. Geliştirilecek yeni stratejiyle "faizsiz emeklilik sistemine" yönelik ürün ve hizmet çeşitliliği de artacak. Faiz hassasiyeti taşıyanlar için katılma hesaplarına, altına, katılım bankacılığı ilkelerine uygun hisse senedi, altın-kıymetli madenlere, kira sertifikalarına dayalı emeklilik yatırım fonları oluşturulacak.
HEDEF PAYI YÜZDE 15'E ÇIKARMAK
Hükümet, 2025 yılına kadar katılım finansın bankacılık varlıkları içindeki payını yüzde 15 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Katılım bankacılığı yeni dönemde küresel finans pazarından daha fazla pay alacak. Kalkınma ve yatırım bankalarının faizsiz finansman yöntemlerini kullanmalarına yönelik yasal altyapı çalışması tamamlanacak. Faizsiz bankacılıkta "danışma komitesi" kurulmasının ardından faizsiz finans alanında ürün-hizmet çeşitliliğinin artırılması için düzenlemeler yapılacak.
Yeni dönemde faizsiz finans sisteminin Türkiye'nin finans sistemindeki yeri güçlendirilecek. Katılım bankacılığının yaygınlaştırılması amacıyla yeni iş modeli- pencere sistemi uygulamasına yönelik düzenleme yapılacak. Yeni dönemde kira sertifikası ihraçlarının kamu yatırımlarının finansmanında da kullanımı artırılacak. Faizsiz finans denetim standartları oluşturulacak. Emtia murabahası işlemleri yurt içinde gerçekleştirilebilecek. Bunun için kira sertifikasına, elektronik ürün senedine veya hisse senedi portföyüne dayalı platformların oluşturulması sağlanacak. Faizsiz finans kurumsal yönetişim sistemi tesis edilecek ve uluslararası uygulamalarla uyumlaştırılacak.
Faizsiz Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel Emeklilik Sistemi, aktif çalışma yaşamı boyunca yapılacak düzenli tasarrufların uzun dönemli yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde bireylerin finansal açıdan daha rahat etmesi için güvenli bir şekilde tasarruf yapılmasını, bu tasarrufların ayrıca yatırıma çevrilmesini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir. Yatırımlar ile elde edilen birikim emeklilikte ister toplu para ister emeklilik maaşı olarak alınabilir. Bireysel emeklilik sisteminin temel özellikleri ise aşağıdaki gibi sayılabilir;
Gönüllü katılıma dayalıdır.
Mevcut sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır.
Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip herkes katılabilir.
Bireysel katkılara ve emeklilik yatırım fonlarına dayalıdır.
Katılımı özendiren Devlet Katkısı uygulaması mevcuttur.
Ödenecek katkı paylarının miktarı, katkı paylarının ödeneceği aracı kuruluş ve tasarrufların yatırılacağı emeklilik yatırım fonları katılımcının tercihine bağlıdır. Sisteme giriş zorunlu olmadığı gibi çıkış da katılımcının tercihine bağlı olarak yapılabilir. Yani katılımcılar istedikleri zaman sistemden ayrılabilirler.
Özü itibarıyla fertlerin ilgili mevzuat çerçevesinde kurulup faaliyet gösteren bireysel emeklilik şirketleri aracılığı ile uzun vadeli bir şekilde emeklilik amacıyla tasarruf yapmasını sağlayan bu sistemde İslam hukuku açısından önemli olan konu, emeklilik yatırım fonlarının içeriğidir.
Faiz hassasiyeti taşıyan bireyler için katılma hesaplarına, altına, katılım bankacılığı ilkelerine uygun hisse senetlerine ve uygunluk onayı alınmış kamu ve özel sektöre, sukuklara (kira sertifikalarına) dayalı emeklilik yatırım fonları oluşturulmuştur. Bunların dışında sarf akdi kurallarına uyularak dövize, gayrimenkule ve emtiaya yatırım yapılması da faiz içermeyecektir.
Faizsiz bireysel emeklilikte danışma kurulu onayından geçmiş, dinen alım satımına izin verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapılmaktadır.
Faizsiz emeklilik yatırım fonlarının içeriğinde bulunan finansal enstrümanları ise şöyle değerlendirebiliriz:
Katılım bankalarında açılacak katılma hesapları
Katılım endeksine uygun hisse senetleri:
Altın ve kıymetli madenlere
Faizsiz menkul kıymet yatırım fonları
Türkiye’de veya yurtdışında ihraç edilen sukuk, kira sertifikası vb. faizsiz borçlanma araçlarıdır.
Faizsiz Emeklilik, faizsiz bireysel emeklilik prensiplerine uygun olarak hizmet vermektedir.
Bakmadan Geçme





