Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Faiz İndirimi Başladı
Başbakan Binali Yıldırım'ın yapmış olduğu 'son çağrı' uyarısı ile bankaların mevduat faizleri tırmanışını sürdürüyor.Konut ve taşıt kredileri ise düşük seyrediyor.
Başbakan Binali Yıldırım'ın yapmış olduğu "son çağrı" uyarısı ile bankaların mevduat faizleri tırmanışını sürdürüyor. Konut ve taşıt kredileri ise düşük seyrediyor.
Mevduat faizleri son üç ayda yüzde 10,9'dan 14,71'e çıktı ve özellikle ihtiyaç kredileri yıllık ortalama faiz yüzde 17,7 ticari kredilerde yüzde 16.6'ya ulaştı. Vatandaşların ve işletmelerin cüzdanlarını yakmasına rağmen tüketim potansiyelinin yüksek olduğu konut ve taşıt kredilerin de ise düşük seyretti.
Türkiye Merkez Bankasının belirlediği faiz istatistiklerine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz istatistiklerinden yapılan belirlemelere göre, yıl başından bu yana TL mevduat faizleri yüzde 33,8 artış kaydetti. Buna göre, 6 Ocak 2017 haftasında yüzde 10,99 olan bir yıla kadar açılan TL mevduat faizleri, 23 Haziran itibariyle yüzde 14,71'e yükseldi. Bu yükselişin ağırlıklı mart ayında başladığı gözlendi. Bu tarihe kadar ağırlıklı ortalama yıllık yüzde 10,70 ve yüzde 11,09 bandında seyreden mevduat faizleri mart sonlarında doğru yerini keskin yükselişe bırakmaya başladı. Böylelikle 24 Mart'ta yüzde 11,48'e, Nisan'da yüzde 13,68'e ve 16 Haziran'da 13,77'ye ulaşan bir yıllık TL mevduat getirisi 23 Haziran itibariyle yüzde 14,71'e yükseldi. Söz konusu oranlar, 6 aya kadar TL mevduatlarda son 6 ayda yüzde 23,8 artış kaydederken yüzde 10,45'ten yüzde 12,94'e ulaştı. Bu mevduat diliminde faiz oranlarının dalgalı bir seyir izlemesi de dikkat çekti. Bankalar, parasını bir yıldan fazla bankaya yatıran mudilere yine yıl başından bu yana faizi yüzde 23 artırırken, söz konusu oranlar yüzde 10,35'den yüzde 12,74'e yükseldi. Bankalar tarafından açılan TL mevduatlarda en yüksek getirinin yüzde 33,8'lik oranla "bir yıla kadar" olan vade diliminde olması, bankalar arasındaki rekabetin de ağırlıklı bu alanda olduğunu gösterdi. Bankalar tarafından kredilere uygulanan faiz oranları incelendiğinde faiz yükünün ihtiyaç ve ticari kredilerde olduğu görüldü. Bu kapsamda, bankalarca TL ihtiyaç kredilerine uygulanan ağırlıklı ortalama faizin son altı ayda yüzde 7,1 artışla yüzde 16,22 seviyesinden yüzde 17,38'e çıktığı belirlendi. Böylelikle oranların, geçen yılki indirim öncesi seviyelerine dayandığı belirlendi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın Çağrısıyla Faiz İndirimleri Başladı
Başbakan Binali Yıldırım'ın mevduat faizlerinin düşürülmesine ilişkin yaptığı çağrıda; "Bankalar çağrıyı dikkate aldı, indirime ufak ufak başlandı. Mevduat faizlerinde haziran sonuna doğru geri çekilme görülecektir" açıklamasını yaptı.
Binali Yıldırım İstanbul Sanayi Odası'nın (ISO) Haziran ayı toplantısında yaptığı konuşmada, bankaların mevduat toplamak için verdiği yüksek faiz yarışını eleştirmişti. İSO toplantısında bununla ilgili:
"Her şey iyiyken niye bankalar faizleri bu kadar yüksek tutuyor? Bakın açık söylüyorum, son çağrıyı yapıyorum. Ya adam gibi makul bir faiz oranın benimsersiniz, yahut da biz bunun da tedbirini alırız. Bunu bankacılarımız tehdit olarak algılamasın. Ellerinden parayı alacak değiliz ancak elimizde araçlarımız olduğunu bilsinler. O araçlarımızı kullanmaktan çekinmeyiz ama istiyoruz ki bu tatlılıkla olsun" dedi.
Kamupersoneli.net - ANKARA
Bakmadan Geçme





