Mutasyon virüs vakaları patladı! Birçok şehir yeniden kapatmaya gidiyor!
Koronavirüs salgınına ilişkin 20 Mart koronavirüs tablosunda durumun ne kadar ciddi olduğu rakamlarla bir kere daha ortaya konuldu.Açıklanan son koronavirüs tablosunda 21 bini geçen vaka sayılarına ek olarak artık her geçen gün vefat eden vatandaşlarımızı
Koronavirüs salgınına ilişkin 20 Mart koronavirüs tablosunda durumun ne kadar ciddi olduğu rakamlarla bir kere daha ortaya konuldu. Açıklanan son koronavirüs tablosunda 21 bini geçen vaka sayılarına ek olarak artık her geçen gün vefat eden vatandaşlarımızın sayısı da artmaya başladı.
Konu ile ilgili gelen bir son dakika haberine göre artış gösteren mutasyon vakaları yüzünden birçok şehrin önümüzdeki haftalarda yeniden kapatmaya gidebileceği aktarıldı. Salgında vakaların birden hızlı bir şekilde bu kadar artmasının arasında İngiliz mutasyonunun etkisinin büyük olduğu aktarıldı.
YÜZDE 50-60 ORANINDA ARTTI
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş yaptığı açıklamaya göre mutasyon virüsün bazı bölgelerde etkisini yüzde 50 - 60 oranında arttığı ifade edildi. Uzman isim birkaç haftaya birçok şehrin kapatmaya gidebileceğini şu sözlerle aktardı:
"Korkum bundan sonra Brezilya ve Güney Afrika varyantlarının da hakim hale gelmesi ki işte o zaman sıkıntı daha da büyür. Şu an uygulanan bölgesel kararlar, yaşamı aktif hale getirmek adına mantıklı. Ancak görüntü şu ki bizler bu açılmayı bir başıboşluk, sorumsuzluk, büyük bir rahatlama gibi algıladık. Biliyorum, herkes yorgun. Hem sağlık çalışanları hem vatandaşlar. Ama kaderimiz de kendi elimizde. Böyle giderse yaz beklenenden daha kötü geçecek. Artış devam ederse birkaç haftaya birçok şehir kapanabilir. Çekya, İtalya tamamen kapandı"
KARTOPU GİBİ BÜYÜYOR
Mutasyon virüsün özellikle 30 - 40 yaş arasında etkili olmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Dökmetaş, açıklamasında, "Normalde virüse yakalananların karantina süresini 10-14 gün arası öneriyorduk. Şimdi, İngiliz varyantı nedeniyle, hastaları negatife dönene kadar taburcu etmiyoruz. Önlemler alınıyor ancak her şey tozpembe değil. Hala bir tünelin içindeyiz. Virüs, 30-40 yaş arasında etkili olmaya başladı. Bu durum ileri yaşta olanların aşılanmış ya da virüslerin gençler üzerinde daha aktif olmasından kaynaklı olabilir. 'Normal virüse göre semptomlar daha hafif' dediğimizde yanlış anlaşılıyor. Sonuçta virüsün kime ne kadar, nasıl etki edeceğini kestirmek güç!" ifadesini kullandı.
ÇOCUKLARA DİKKAT
Prof. Dr. Ceyhan, özellikle mutasyon virüsün 0 - 9 yaş grubu çocuklarda etkili olabileceğinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:
"Özellikle 0-9 yaş grubunda çocuklarda vaka sayılarında artış olduğu saptandı. Yani mutant virüsler orijinal virüste olduğu kadar yaşlı kişileri değil, daha genç kişileri etkiliyor. Daha mutant virüs ortada yokken aşı firmaları üretim kapasitelerini açıklıyordu ama işin içine girince o kadar yüksek dozlu aşı üretemiyorlar. Bu arada mutasyon çıkıp yayılmaya başlayınca, bazı firmalar üretim kapasitelerini mutant virüse yönlendirmeye başladı. Benim tahminim aylar içinde bulaşma hızındaki farklılık nedeniyle mutant virüsler orijinal virüsün yerini alacak"
Bakmadan Geçme





