Normalleşme öncesi İstanbul'a kötü haber geldi!
Koronavirüs salgınının bazı illerde düşüş göstermesi sonrasında yerinde karar uygulamasının detayları merak konusu olmaya başladı.Bilim Kurulu Üyesi Prof.
Koronavirüs salgınının bazı illerde düşüş göstermesi sonrasında yerinde karar uygulamasının detayları merak konusu olmaya başladı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz tarafından İstanbulluları tedirgin eden bir açıklama geldi. Uzman isim yaptığı açıklamasında normalleşmenin İstanbul için henüz erken olduğunu belirtti.
İstanbul'un ilçeler arasındaki nüfus geçişinin çok fazla olması sebebiyle normalleşmenin ilçe olarak değil de, il olarak alınması gerektiğini belirten uzman isim İstanbul için tam açılmanın erken olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yavuz, yaptığı açıklamasında "İstanbul, ilçeler arası nüfus geçişinin çok fazla olduğu bir il. Bu nedenle açılmalarla ilgili kararlar, ilçe değil il bazında alınmalı. Son bir haftadır test pozitiflik oranları ve vaka sayısında bir artış gözlüyoruz. Bu nedenle İstanbul'da tam açılma için henüz erken" dedi.
O DA SIKINTI YARATABİLİR
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, normalleşme aşamalarında İstanbul'un durumunu değerlendirdi. Uzman isim yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"100 bin nüfusta son 7 günde görülen enfeksiyon insidansına (yeni olguların nüfusa oranı) bakılacak. Bu insidans belli eşik değerlerin altına düştüğü zaman açılmaya gittiğinizde riski de düşürmüş oluyorsunuz. Daha güvenli bir yöntem. Şu an Türkiye'de o eşik değerlerin altında olan 10-20 kadar il var mesela. Buralar hem okullar, hem diğer kapalı olan yerlerin açılması anlamında daha güvendeler. Yalnız sadece oranlardaki düşüş değil, bu düşüşün süreklilik göstermesi de gerekiyor. Yani il pandemi kurullarının bakması gereken bir diğer parametre de tabii ki infeksiyon hızının haftalar boyunca düşüş trendi içinde gitmesi, yani artmaması. Düşüş olmuş ama artışa geçtiği bir ortamda açılmalara giderseniz o da sıkıntı yaratabilir"
BİR AY SONRA NET SÖYLENEBİLİR
Dr. Yavuz, 65 yaş üstü vatandaşların aşılamalarının büyük çoğunluğunun bittiğini belirterek, bu yaş grubu için normalleşmenin bir ay sonra olabileceğini söyleyerek, "Hastalıktan koruduğu düşünülen aşıların ülkemizdeki Faz 3 sonuçlarını kısa bir sürede görmeyi umuyoruz. Eğer 65 yaş üstünde korunma oranları da beklediğimiz yönde çıkarsa, onlara da gevşetmeler getirilebilecek. Tabii ki gene maskelerini bırakmayacaklar. Ama onların aşı olduktan sonra ağır hastalık geçirmeyeceklerine tam olarak ikna olmamız gerekiyor. Önümüzdeki 1 ay içinde de bunları çok daha net bir şekilde görebileceğiz. Kısaca 1-2 ay daha temkinli davranıp aşı sonuçlarını da bekleyecek şekilde hareket etmekte fayda var" açıklamasını yaptı.
Bakmadan Geçme





