Öğretmen

 MEB ve Özel Sektör Daha Fazla Öğretmen İstihdam Etmelidir 

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin’in yaptığı açıklamalardan sonra ulusal basında öğretmen haberleri hızla yayıldı. MEB’in eğitim politikası eleştirilirken diğer yandan da öğretmen adaylarının alan sınavında başarısızlığı ön plana çıkarıldı.

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih AKTEKİN Ne Dedi?

1-Öğretmen olarak atanmayı bekleyen mezun sayısına dikkat çekti.

2-Şu anki okuyanlarla birlikte 1 milyona yakın atama bekleyen olacağına işaret etti.

3- Üniversiteyi bitirenlerin devletten iş beklentisinin olduğunu söyledi.

4-MEB’in öğretmen ihtiyacının 100 bine yakın olduğunu açıkladı.

5-Öğretmen olamazlarsa başka mesleklere yönelmelerini gerektiğini söyledi.

6-Özel sektörün mezunlardan daha fazla faydalanması gerektiğini ifade etti.

7-Öğretmenlik dışındaki diğer bölümlerin hepsinin de kamuda istihdam edilme şansının olmadığı söyledi.

8-Öğretmen istihdamının büyük oranda kamuda gerçekleştiğini söyledi.

9-Öğretmenlik bölümlerini bitirenlerin üniversite mezunu olduklarını söyledi, atanamayan öğretmen ifadesinin yanlış kullanıldığına vurgu yaptı.

10-Fizik bölümünden KPSS birincisinin özel sektöre yönelebileceğini ve üniversitelerde kalabileceğini açıkladı. Memurluğun tek alternatif olmadığını söyledi.

11-Her eğitim mezununun öğretmen olamayacağını, bazı kişilerin öğretmenliğe uygun olmayabileceğini söyledi. (Mülakat sistemini savunmuş oldu)

12-Eğitimin sınıfa yansımasından öğretmenin sorumlu olduğunu söyledi.

13-Bakanlığın, öğretmen niteliğini arttırmak için faaliyetler yürüttüğünü söyledi.

14-Müfredatın sınıfa yansımasının bazen kesintiye uğradığını söyledi.

15-Öğretmenlerin alan sınavı sonuçlarının sayısal verilerini paylaştı.

KAMUPERSONELİ.NET DEĞERLENDİRMESİ:

1-Sayın Semih AKTEKİN, öğretmen adaylarını sahiplendiği için bir durum tespiti yapmış ve gerçekçi değerlendirmelerde bulunmuştur. Her eğitim mezununun öğretmen olamayacağını açıklarken mezun sayısının fazla olmasına ve bazı mezunların da yeterli niteliğe sahip olmadığına vurgu yapmıştır.

2-Öğretmenlik mezunları, öğretmenlik dışında başka bir kurumda zaten memur olabilmektedir veya polis, asker, bankacı olabilmektedir. Özel okul ve etüt merkezlerinde çalışabilmektedir. Sayın AKTEKİN, özel sektör temsilcilerinin öğretmenleri istihdam etmesi gerektiğini vurgulamış, çeşitli kurslarla özelde daha rahat iş bulmasını sağlayalım önerisi getirmiştir.

3-Sadece öğretmenlik alanlarında değil genel olarak tüm bölümlerde yığılma vardır. Gıda ve Ziraat Mühendisliği mezunlarının hepsini Tarım Bakanlığı istihdam edemiyor, Adalet mezunlarının hepsini Adalet Bakanlığı istihdam edemiyor, istatistik mezunlarının hepsini TUIK istihdam edemiyor. Yani öğretmenlik dışındaki tüm bölümlerde de mezun sayısı çok fazladır. Sayın AKTEKİN de öğretmenlik alanlarındaki mezun sayısına dikkat çekmiştir.

4-Öğretmen adaylarının ve diğer tüm bölümlere ait alan sınavı ve KPSS sonuçlarının sayısal verileri ÖSYM’in sitesinde mevcuttur. Sayın AKTEKİN de sempozyumda doğal olarak öğretmen adaylarının sayısal verilerini paylaşmıştır.

Özetle; Sayın Semih AKTEKİN’in açıklamaları ve alan sınavları sonuçları bir araya getirilerek hem AKTEKİN’in hedef gösterilmesi hem de öğretmen adaylarını incitici haberlerin yapılması doğru değildir. Eleştiriler ve tartışmalar olacaktır ama yapıcı olunmalıdır diye düşünüyoruz. MEB’in ve diğer kamu kurumlarının daha fazla personel alımı yapmasının yanı sıra özel sektörün de öğretmen istihdamını arttırması faydalı olacaktır.

ZEKİ KARA/ KAMUPERSONELİ.NET- ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Üzerinde ki yükü nden özele atıyorsunuz ki. Sanki zamanında özel öğretim kurumları bu kadar yetiştirdi

  2. Sayin admin benim sıralamam 3714 mülakata girebiliyor muyum. Atama şansım nedir ve bölümümden kaç bin atama olur tahmini

  3. yıllarca destekleyip alkışladığınız okulların öğretmenleri, bir gecede terörist oldu. bu şartlarda hangi okula ve yetkiliye güvenelim?