• Haberler
  • Gündem
  • Okul kantinleri hazır değil! Ürünlerde 'Okul Gıdası' logosu 1 yıl ertelenecek

Okul kantinleri hazır değil! Ürünlerde 'Okul Gıdası' logosu 1 yıl ertelenecek

Okul Gıdası Logosu' uygulamasına ilişkin tebliğin 1 yıl ertelendiği ileri sürüldü.Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, 'Bizim talebimiz sadece 1 yıllık erteleme değil.

Okul Gıdası Logosu' uygulamasına ilişkin tebliğin 1 yıl ertelendiği ileri sürüldü. Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, "Bizim talebimiz sadece 1 yıllık erteleme değil. Biz logo uygulamasıyla ilgili tebliğin yeniden masaya yatırılmasını, ürün yelpazesini genişletecek ve uygulanabilir bir hale dönüştürülerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz" dedi.

'UYGULAMANIN ERTELENMESİNİ TALEP ETTİK'

Türkiye’deki 14 kantinciler odasını bir araya getiren Türkiye Kantinciler Odaları Güç Birliği Platformu Sözcüsü ve Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, verdiği demeçte 'Okul Gıdası Logosu' uygulamasının ertelenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na bir ziyarette bulunduklarını anlattı. Şahin, "Bakan Yardımcımız Reha Denemeç Bey ile, 14 oda başkanı birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Okul logosu ürünü şu an yoktur. Bu yüzden uygulamanın ertelenmesini talep ettik Bakanlığımızdan bizim talebimiz sadece 1 yıllık erteleme değil işin aslında. Biz logo uygulamasıyla ilgili tebliğin yeniden masaya yatırılmasını, ürün yelpazesini genişletecek ve uygulanabilir bir hale dönüştürülerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Haber

'OKUL KANTİNLERİ UYGULAMAYA HAZIR DEĞİL'

Uygulamada yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Şahin, "Bir kere ürün yelpazesi çok dar. Ürünlerin yeni logo yönetmeliğine göre son tüketim tarihi 2 aya düşüyor. Bu ürünlerin fabrikadan çıkıp bizim kantinlerimize, raflara gelinceye kadar zaten üretim ömrü sona eriyor. Bunların yeniden ele alınarak Bilim Kurulu ile yeni düzenleme yapılmasını istiyoruz. Uygulanabilir, çocukları dışarıya yöneltmeyecek, daha sağlıklı geniş ürün yelpazesi olmasını istiyoruz. Okul kantinleri uygulamaya kesinlikle hazır değil. Çünkü okullarda logolu ürün yok. Yani bize getiren tedarikçi firmaların ürettiği logolu ürün sayısı çok kısıtlı. Bu ürünlerle zaten bizim kantinleri açmamız, kiralarımızı karşılamamız, vergilerimizi ödememiz mümkün değil. Logosuz ürünleri satıyoruz; çünkü logolu ürün yok elimizde" diye konuştu.

DAHA ÖNCE OKUL LOGOLU ÜRÜNLERDE MSG ŞOKU YAŞANMIŞTI

‘Okul Gıdası Logosu’ uygulaması geçtiğimiz hafta MSG tartışmasıyla gündeme gelmişti. Gıdadedektifi.com, Ruffles markalı Patates Krakeri ürününün Okul Gıdası logosuyla kantinlerde satılacağını açıkladı. Ürünün içerisinde Palm yağı bulunmuyor ve Soya Lesitini yerine Ayçiçek Lesitini tercih edildiği belirtiliyor. Fakat onun dışında ürüne özellikle eklenen ketçap aromalı çeşni içeriği, ilave şeker, kabartıcılar, renklendiriciler ve dekstroz içeriyor. Ayrıca Monosodyum Glutamat olmak üzere aroma arttırıcılar da bulunuyor. Bu nedenle ürünün Okul Gıdası logosu alması eleştirildi.

Kısa adı MSG olan Monosodyum Glutamat, tüm dünyada tartışılan ve özellikle dengeli beslenmeye önem verilen ülkelerde kullanımı kısıtlanan aroma arttırıcı bir kimyasal olarak dikkat çekiyor.

MSG NEDİR?

Özellikle fast food sektöründe iştah arttırmak için kullanılan, lezzet verici kimyasal monosodyum glutamat ya da diğer adıyla çin tuzu , obezitenin yanı sıra nörodejeneratif hastalıklara da neden olması muhtemel gözüküyor.Kısaca MSG olarak da bilinen monosodyum glutamat, glutamik asidin anyonik formu olan ve glutamat denilen bir tuzdur. Endüstriyel gıda üreticileri, diğer tatların genel algısını dengelediği, harmanladığı ve birleştirdiği için MSG’yi aroma artırıcı olarak pazarlamakta ve kullanmaktadır. Glutamik asit, proteinleri oluşturan 20 amino asitten elzem olmayan bir aminoasittir. E-621 (gıda katkıları listesi) olarak sınıflandırılmış bu madde, gıdalarda aroma arttırıcı olarak kullanılır. Gıdaların orijinal tadını arttırarak daha lezzetli hâle getiren bu madde, Uzakdoğu mutfağında yoğun olarak kullanıldığından Çin tuzu olarak da adlandırılmaktadır. Glutamik asit tuzu kristalleri; deniz kabukluları (özellikle istiridye), parmesan peyniri, domates, mantar, kelp yosunu gibi tabiatta çoğu besinde belli miktarlarda doğal halde bulunur, insan vücudunda ortalama 2 kilogram kadar üretilir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme