• Haberler
  • Gündem
  • Okula Başlama Yaşını 69 Aya Çıkartan Düzenleme TBMM Komisyonunda Kabul Edildi!

Okula Başlama Yaşını 69 Aya Çıkartan Düzenleme TBMM Komisyonunda Kabul Edildi!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19 maddelik Kanun teklifi, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi Komisyon'da kabul edilen 19 maddelik teklif ile beraber, Sözleşmeli öğretmenler ve Diyanet personeli için 3+1 kuralı geliyor.Bunun yanı sır

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19 maddelik Kanun teklifi, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi

Komisyon'da kabul edilen 19 maddelik teklif ile beraber, Sözleşmeli öğretmenler ve Diyanet personeli için 3+1 kuralı geliyor.

Bunun yanı sıra okula başlama yaşı ise okula başlama yaşını 69 aya çıkaran kanun teklifi, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

İlkokula başlama yaşı daha önce 66 aydı. Okula başlama yaşındaki yeni düzenlemenin amacının, “Gelişimi yavaş olan çocukların okula geç başlayabilmesi, hızlı olanların ise erken başlayabilmesi” olduğu belirtildi.

Okula başlama zamanı 2012’de getirilen 4+4+4 sistemiyle birlikte 72 aydan 60 aya düşürülmüştü. O dönem okula başlayan çocukların sıkıntı çekmesi üzerine yasada düzenleme yapılmış ve ailenin isteği olursa 66 ayda okula başlanabileceği uygulaması getirilmişti. Eğitimciler tarafından sıklıkla eleştirilen bu uygulamalar oldukça eleştiri almıştı.

Komisyon'da Kabul edilen teklif TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek, ardından Cumhurbaşkanı'na sunulacak.

Cumhurbaşkanı'nın onaylamasından sonra Resmi Gazete'de yayımlanınca Kanun yürürlüğe girecek.

Komisyon Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, kanun teklifiyle eğitim alanında yürütülen  hizmetlerin çağın ihtiyaçlarına uygun, kaliteli, verimli ve yüksek standartlarda sunulabilmesi için çeşitli konularda kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Düzenlemeyle bazı konulara ilişkin uygulama birliğinin sağlanması, yetki ve sorumlulukların tanımlanması ile kamu kaynaklarının etkili kullanımının hedeflendiğini belirten İşler, bu kapsamda toplam 8 kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılacağını ifade etti.

Komisyona bilgi veren teklif sahibi AK Parti Sinop Milletvekili Maviş, "Çağın ihtiyaçları, toplumumuzun hızlı değişiminden kaynaklı birtakım yeni düzenlemelerin yapılması ihtiyacının ortaya çıkmasından dolayı bu kanun teklifini hazırladık." dedi.

Maviş, 19 maddeden oluşan ve 9 ayrı konuda değişiklik önerilen teklifle, Milli Eğitim Bakanlığı uhdesinde olan yükseköğrenim öğrenci yurtlarının yetki ve sorumluluğunun, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) devredileceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığının, uygulama sırasında tespit ettiği 66 ay olan okula başlama yaşının ortaya çıkardığı fiziksel yaş farklarından kaynaklı problemlerin, düzenleme ihtiyacı doğurduğunu anlatan Maviş, "Okullarımızda fiziksel yaş farklarının doğuyor olması 66 ay olan okula başlama dönemini 69 aya çıkarma zorunluluğunu ortaya çıkardı." diye konuştu.

Sözleşmeli öğretmenlere ilişkin düzenlemeye değinen Maviş, sözleşmeli öğretmenlerin başka bir yere atanmaları için doldurmaları gereken süreyi 4 yıldan 3 yıla, bu sürenin ardından öğretmen kadrolarına atananların aynı yerdeki görev süresi ise 2 yıldan 1 yıla indirileceğini kaydetti. Maviş, öğretmenlerle ilgili bu düzenlemenin, benzer durumu bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı personeli için de getirileceğini ifade etti.

Çıraklık şartları, mesleki eğitim merkezlerinin kayıt şartları, ustalıkta 19 yaş sınırı, iş tanımında "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" ifadeleri ile kafalık sınavına girme zamanına ilişkin düzenlemeler yapılacağını aktaran Maviş, "Kalfalıktan sonra ustalık kursiyerine sigorta primlerinin ödenmesi, ustalık eğitimi ibaresinin konulması. Mesleki eğitim merkezleri, özel öğretim eğitim kurumları içinde kurum tanımı içine alınarak özellikle organize sanayi bölgelerinin ve özel işletmelerin ihtiyacı olan hususlarda özel mesleki eğitim merkezleri açılmasına imkan tanınıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er, "Daha önce bazı kanunlarda yapılan değişikliklerin  doğurduğu  birtakım zorunluluklar ve sahadan aldığımız geri bildirimlere bağlı olarak uygulamada karşılaşılan bazı problemlerin çözümüyle ilgili teklif edilen maddeler öncelik arz ediyor." dedi.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme