• Haberler
  • Gündem
  • Oturduğunuz ev depreme dayanıklı mı? Bina Sağlamlık Testi nasıl yaptırılır? Başvuru…

Oturduğunuz ev depreme dayanıklı mı? Bina Sağlamlık Testi nasıl yaptırılır? Başvuru…

Şiddetli deprem etkisini yeni günde dahi devam ettirdiği şu günlerde yaşanılan evin, işyerinin ya da sitenin ne kadar sağlam olduğu araştırılıyor.Uzmanlar özellikle bu konuda Bina Sağlamlık Testinin muhakkak ki yaptırılması gerekliliğini vurguluyor.

Şiddetli deprem etkisini yeni günde dahi devam ettirdiği şu günlerde yaşanılan evin, işyerinin ya da sitenin ne kadar sağlam olduğu araştırılıyor. Uzmanlar özellikle bu konuda Bina Sağlamlık Testinin muhakkak ki yaptırılması gerekliliğini vurguluyor. Oluşabilecek ani deprem sarsıntısı ile hayatta kalabilmeyi kolaylaştırabilmek için bu testin tüm vatandaşlar tarafından yapılması öneriliyor.

Türkiye'nin büyük bir çoğunluğu deprem kuşağı olarak tarif ediliyor. Özellikle fay hattı üzerinde yer alan vatandaşların Bina Sağlamlık Testini yaptırması daha ciddi bir önlem olarak görülüyor. Binaların uzun ömürlü, sağlıklı ve dayanıklı olması afet durumunda hayatta kalabilmeyi sağlıyor.

KESİN SONUÇ ALINABİLİYOR!

Özellikle Türkiye çapında son yıllarda önem verilen Çevre ve Şehir Bakanlığının üstlendiği kentsel dönüşüm projeleri kapsamında daha sağlıklı ve yenilenmiş binalar tasarlanıyor. Binaların dayanıklılığı güven ve sağlık açısından büyük önem taşırken deprem sağlamlık testinin tüm vatandaşlar tarafından yeniden yaptırılması öneriliyor.

Test sırasında uygulanan teknikler arasında kullanılan demirin ya da betonun özel bir tarama sistemi kullanılarak incelenmesi ve laboratuvar ortamına aktarılması ile sağlanıyor. Laboratuvarda tamamlanan testler binanın dayanıklı olup olmadığı konusunda net bir sonuç veriyor.

BİNA SAHİPLERİ NE YAPMALIDIR? BAŞVURU AŞAMASI…

Haber

Bina Sağlamlık Testi yaptırıldığında depreme dayanıklı olmadığı fark edilirse ani afet durumu yaşanmadan yenileme çalışmaları başlatılabiliyor. Bina sahipleri bu testi yaptırmak istediklerinde Yapı ve Deprem Uygulama Araştırma Merkezi olarak geçen firmalardan destek alması gerekiyor. Bu firmalarla iletişime geçildiği anda talep edilen ücret doğrultusunda ödeme yapılarak başvuru tamamlanabiliyor.

Bina yetkilileri istenen alana gelerek ekibi ile beraber gerekli ölçümleri ve uygulama malzemelerini kullanarak test aşamasına başlatıyor. Deprem riskine yönelik dayanıklılık kesin ve net rakamlarla ortaya konabiliyor. Binanın kolonun yapısı, duvar içleri ve temeli detaylı şekilde inceleniyor.

BİNA SAĞLAMLIK TESTİ NASIL YAPILIR?

Bina Sağlamlık Testi sırasında öncelikle zemin alandaki net durumu belirleyebilmek için zemin etüde hazır hale getirilir. Binanın rölesi çizilir. O güne kadar farklı depremlerden çevresel koşullardan kaynaklı yapısal hasarların tespiti sağlanır. Binadan yeterli derecede numune alındıktan sonra laboratuvara iletilir ve beton dayanımı net rakamlarla belirlenir.

Röntgen cihazları kullanılır. Demirin adeti, ağırlığı, çapı belirlenir. Demirin taşıyıcı elemandaki sağlamlığı test edilir. Son aşamada üç boyutlu model ile bilgisayar üzerinde bina tasarlanarak dayanıklılık belirlenir ve deprem raporu oluşturulur.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme