- Haberler
- Gündem
- Ramazan'da sağlıklı beslenmek isteyenler dikkat! Bu besinleri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor!
Ramazan'da sağlıklı beslenmek isteyenler dikkat! Bu besinleri hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor!
Tüm Müslüman âlemi için çok önemli olan Ramazan ayı geldi çattı.Binlerce kişi oruç tutmak için hazırlık içerisinde.
Tüm Müslüman âlemi için çok önemli olan Ramazan ayı geldi çattı. Binlerce kişi oruç tutmak için hazırlık içerisinde. Vatandaşlar, salgının etkili olduğu bu dönemde, bağışıklığı etkilemeden nasıl oruç tutabileceklerini araştırıyor. Uzman Aktaş, iftar ve sahur için kritik uyarılarda bulundu.
KARBONHİDRATTAN UZAK DURUN
Uzman Aktaş, iftar ve sahur sofralarında karbonhidrattan uzak durulması konusunda önemli uyarışlarda bulundu. Eve kapanılan bu dönemde karbonhidrat tüketiminde ağırlık olduğunu ifade eden Aktaş, açıklamasında, "Koronavirüs pandemisi nedeniyle evdeyiz. Birçok kişi mutfakta vakit geçiriyor, birçoğu da ekmek yapıyor. Bu nedenle karbonhidrat tüketiminde ciddi bir artış oldu. Oruç tutarken de ekmekten uzak durun. Unutmayın sahurda ne kadar çok karbonhidrat tüketirseniz, ertesi gün o kadar çok acıkır ve susarsınız" ifadesini kullandı. Aktaş, aynı zamanda koronavirüs salgınını atlatan vatandaşların oruç tutmaması konusunda uyarıda bulundu.
MUTLAKA SAHURA KALKIN
Sağlıklı bir oruç için, sahura mutlaka kalkılması gerektiğinin altını çizen Aktaş, açıklamasında sahurda uzak durulması gereken besinleri ifade etti. Yapılan açıklamada şu ifadeler kaydedildi:
"Sahurda zeytin, peynir ve bol tereyağında yumurta ile kahvaltı yapın. Ayrıca ev usulü olmak kaydıyla turşu, kavurma veya sucuk da tüketilebiliriz. Özellikle ekmek, poğaça, börek gibi karbonhidratlı besinlerden uzak durmak gerekir. Karbonhidrat kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için gün içinde daha çok acıkmanıza neden olur. Ekmek yemeden doyulmaz sözünün aksine sizi asıl acıktıran ekmektir, börek çörektir. Üstelik bir molekül karbonhidrat, 190 molekül su tutar ve gün içerisinde daha çok susamanıza neden olur"
İFTARDA 20 DAKİKA MOLA VERİN
Uzun bir süre aç kaldıktan sonra, iftarda ani yemek yemenin vücuda zarar verebileceğini ifade eden Uzman Aktaş, iftarda çorba içildikten sonra 20 dakika ara verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. İftar sofrasında unlu ve terbiyeli çorbalar yerine mercimek çorbasının tercih edilmesi gerektiğini, "Unla meyane edilmiş çorbalar yerine kemik suyuyla yapılmış sebze ya da mercimek çorbası tercih edin. Çorbalar tüm günü susuz geçirdikten sonra vücudunuzun su ihtiyacını karşılar, mideyi doldurarak doygunluk hissi yaratır. İftarda orucunuzu bir kase çorba ile açtıktan sonra 20 dakika ara verip daha sonra yemeğe devam ederseniz kan şekerinizi dengelemiş olursunuz" şeklinde ifade etti.
YAPILAN EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ
Oruç tutarken yapılan en büyük hatalardan birinin, sahur vaktinde çok fazla su içmek olduğunu söyleyen Aktaş, içilen suyun anında vücuttan atıldığını açıkladı. Bu dönemde iftarla sahur arasındaki sürede her yarım saatte bir, bir bardak su içmenin daha yararlı olacağını, "
O
ruç tutarken yapılan en büyük hatalardan biri bir defada çok fazla su içmektir, çünkü içtiğiniz su anında vücuttan atılır. İftardan imsak vaktine kadar her yarım saatte bir, büyük bir bardak su içmeye çalışın. Çok çay içerseniz gündüz çok susarsınız. Çünkü çay diüretiktir, yani vücuttan su atılmasına neden olur. Eğer mutlaka içecekseniz, susuz kalmamak için her çayın yanında bir bardak su için" şeklinde açıkladı.
Bakmadan Geçme





