• Haberler
  • Ekonomi
  • Restoran, lokanta ve kafeteryaların açılması meclis gündemine getirildi!

Restoran, lokanta ve kafeteryaların açılması meclis gündemine getirildi!

Restoran, lokanta, kafeteryaların ve pandemiden dolayı kapalı olan diğer iş yerlerin açılması konusu İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel tarafından gündeme getirildi.Kayak merkezlerin ve otellerin açık olduğuna dikkat çeken Erel, konu ile ilgili ola

Restoran, lokanta, kafeteryaların ve pandemiden dolayı kapalı olan diğer iş yerlerin açılması konusu İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel tarafından gündeme getirildi. Kayak merkezlerin ve otellerin açık olduğuna dikkat çeken Erel, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda; ‘’ Gerçek ekonomi gözler önüne seriliyor. Aksaray'da bir esnaf kardeşimiz bana haklı olarak ne soruyor biliyor musunuz? "Sayın Vekilim, anlamadığım bir şey var. Kayak merkezlerinde, otel ve kafelerde virüs bulaşmıyor da benim aylardır kapalı bırakılan işyerinde mi virüs bulaşıyor? En azından HES kodu alınarak, sosyal mesafeye dikkat edilerek bu tür iş yerlerinin açılma talebine duyarsız kalmayın.

Yine, taksiciler, servis, kantin ve yurt işletmecileriyle görüştüm, bir kuruş dahi kazanamadıklarını söylüyorlar. İnanmıyorsunuz veya inanmak istemiyorsunuz ama esnafımızın hâli bu, evine ekmek götüremeyecek durumda. "Devlet bizi görsün, sesimizi duysun, bize sahip çıksın." diye feryat ediyorlar. Lütfen esnafımızın, özellikle de küçük esnafımızın haykırışına ses verin, çözüm bulun.

Değerli milletvekilleri, ben bir milletvekili olarak kâğıt tasarrufuna azami ölçüde dikkat ediyorum. Şimdi burada dikkatimi çekti, karalama kâğıdının ön yüzünde bir resim var, 2011'de "Kendi savaş uçağımızı yapıyoruz." "Elektrikli otomobil yapıyoruz." Sayın Cumhurbaşkanının "Yerli uçağımız göklerde." "Dönemin Başbakanı yerli uçağı tanıttı." Buna benzer afişler var. Şimdi bunu görünce aklıma Sayın Cumhurbaşkanımızın ayla ilgili düşünceleri, görüşleri aklıma geldi. İnşallah bu da, bu kâğıtlardaki gibi mazide kalmaz.’’ Dedi.

Vatandaşın ekonomi sıkıntılarına da değinen Ayhan Erel, şu açıklamalarda bulundu;

83 milyon şu anda hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Yaşadığımız hayat pahalılığı artık dayanılmaz hâle geldi. Bunun sorumlusu kim? Soruyorum suçlu marketçi mi, esnaf mı, çiftçi mi, pazarcı mı? Bunun suçlusu kim, hayat pahalılığının suçlusu kim? Üretemeyen, ürettirmeyen yönetim ve sonunda kocaman bir hayat pahalılığı. Kötü mali yönetim sonucu vatandaş da fiyatlar da çıldırmış durumda ama bunun sorumlusu marketçi, pazarcı, çiftçi, esnaf öyle mi? Eskiden patates, soğan depolarına baskın yapıyordunuz, çiftçiyi suçladınız. Şimdi de ham madde ve girdi fiyatlarının pahalılığına rağmen üretim yapan üreticiyi. Fiyatları kötü yönetiminiz nedeniyle artan ürünleri satan marketçiyi suçluyorsunuz. Yapmayın arkadaşlar, yazıktır, günahtır! Bunun sorumlusu maalesef kötü yönetiminiz. Vatandaş artık yastığa başını koyduğunda eskisi gibi hayal falan kuramıyor. Artık tek düşüncesi her geçen gün artan ve artmaya devam eden bir yangın yerine dönen mutfak masraflarını karşılamaya çalışıyor. Yanan kombiye gelecek olan doğalgaz faturası, kışın gelmesiyle artan elektrik faturası, su faturası. Artık Hükûmet bu dertlere bir çare olmak zorunda. Başkalarını suçlamak yerine yaptığınız hatanın farkına varın, varın ki farkındasınız ama algı yönetimine devam ediyorsunuz. Ekonomiyi algı yönetimine feda ettiniz ama vatandaş her şeyin farkında. Bu hayat pahalılığına derhâl çözüm bulunmasını talep ediyor. Ha, siz "Bu işin içinden çıkamıyoruz." diyorsanız bunun kolayı var. Gemiyi en yakın limana çekiniz, işi ehline bırakınız.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yaşadığımız bu pandemi sürecinde esnaf perişan durumda. Seçim bölgem Aksaray'dan geliyorum. Hangi esnafla konuşsam -özellikle küçük esnaf- bitmiş durumda, siftah yapamayan esnaf var, yapılan kira yardımları yetersiz. Yine, bu süreçte kirasını bir şekilde ödeyemeyen vatandaşların talebi: Bu süreç boyunca taşınmazlardan tahliye davalarının o süre boyunca ertelenmesini talep ediyorlar. Esnaf hiçbir şey kazanmıyor ki ertelenen kredi borçlarını ödeyebilsin. İş yapamayan esnafımıza ödemek zorunda olduğu faturalar ise gelmeye devam ediyor. Gerçekten esnaf zor durumda, borç batağında.

BAYRAM YILMAZKAYA (Gaziantep) - Pandemi sürecinde birçok ülke esnafını ve çalışanlarını destekleyecek teşvik paketleriyle vatandaşlarının mağdur olmaması için sosyal devlet adımları atarken iktidarın bu zorlu süreçte esnaf ve vatandaşı yalnız bırakması kabul edilebilir değildir. Salgın nedeniyle büyük sıkıntılar çeken Gaziantepli esnafımız şu anda kan ağlıyor.

Bir zamanlar bölgenin çekim merkezi, gastronomi kenti olan şehrimizde eski günlerden eser yok şimdi. Kıraathane, lokanta, restoran ve düğün salonu gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren esnafın dayanacak gücü kalmadı, ölüyor. Dükkânını açamadığı için iş yapamayan, borçlarını ödeyemeyen, çalışanların maaşını veremeyen; kirasını, faturasını yatıramayan esnafımız devletten yardım beklerken ötelenen borçların faizleriyle karşı karşıya kaldı. Yeni gelen borçların bunun üzerine faiziyle yansıtılacağı esnafa tebliğ edilmesi kabul edilebilir değildir. Bırakın normal borcunu, faturalarını bile ödemeyen esnafımız bu yüksek faizli borçları nasıl ödeyecek? Yeter artık diyor, yüce heyeti saygıyla selamlıyorum.

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Esnafın borçları kabardı, kredilerini ödeyemez hâle geldi esnaf. Hükûmetin verdiği destek paketleri yetersiz kaldı, esnafın derdine ilaç olamadı. Bu kapsamda Hükûmet iyileştirici yaptırımlarıyla acil olarak esnaf eylem planı oluşturmalıdır. Salgında zarar gören esnafın kullandıkları ve ödeyemedikleri kredi taksitleri ile elektrik, su, doğal gaz fatura bedelleri bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir. Çalışmayan iş yerine stopaj ödetiyorsunuz ya, adamı kapatıyorsunuz, çalıştırmıyor değil, kapatıyorsunuz ama stopaj ödetmeye devam ediyorsunuz. Nakit ve kira desteğini genişletmelisiniz. Bugün Ankara'da, İstanbul'da bu esnaf dediğimiz lokantaların, diğer iş yerlerinin kiraları asgari 10 bin lira, 40 bin, 80 bin, 100 bin veren esnaf var; sizin kira destek paranız bin lira, bin lira ya!

Bu bin lira ne biliyor musunuz? Avrasya Tüneli'nde bir geçiş parası, sadece bir geçiş parası. 46 gitti, bitti; esnafa yaptığınız bir aylık yardımdan daha fazla.

Yasaklar kapsamında faaliyetleri durdurulan işletmelerde, AVM'lerde uygulandığı gibi HES kodu kullanmak zorunluluk hâle getirilsin, o esnafın dükkânı açılsın; aksi hâlde gerçekten çok zor durumdalar.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme