- Haberler
- Gündem
- Sadece dilekçe ile başvuru yapan SGK'dan toplu ödemesini alabiliyor! Başvuru süresini kaçırmayın
Sadece dilekçe ile başvuru yapan SGK'dan toplu ödemesini alabiliyor! Başvuru süresini kaçırmayın
Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) tarafından yapılan sosyal destek ödemeleri tüm hızıyla devam ediyor.Sigortalılara sunulan maddi manevi birçok ayrıcalıktan ihtiyaç sahibi yüz binlerce kişi yararlanıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (
SGK
) tarafından yapılan sosyal destek ödemeleri tüm hızıyla devam ediyor. Sigortalılara sunulan maddi manevi birçok ayrıcalıktan ihtiyaç sahibi yüz binlerce kişi yararlanıyor. Ancak bazı vatandaşların
SGK
tarafından verilen bu desteklerden haberi dahi olmadığı için başvuru süresini kaçırıyor ve fırsatı değerlendiremiyor. Bu haberimizde
SGK
tarafından ‘Evlilik Ödeneği’ adı altında sunulan toplu ödemeyi ve başvuruların nasıl yapıldığını inceleyebilirsiniz.
EVLİLİK ÖDENEĞİ NEDİR?
Evlilik Ödeneği veya diğer ismiyle Çeyiz Parası, ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan sigortalıların hak sahipleri için, ölüm geliri veya aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya özgü olmak üzere, evlenme tarihindeki gelir veya aylığının iki yıllık tutarı olarak ödenen maddi yardım olarak biliniyor. Bir diğer deyişle, yetim aylığı aldığı süre zarfında evlenmeye karar veren kız çocuğuna verilen maddi yardım şeklinde tanımlanabilir.
Evlilik ödeneği, iki yetim aylığının toplam tutarı şeklinde hesaplara yatıyor ve vefat eden kişinin aldığı son maaşa göre de bu tutarlar değişiklik gösterebiliyor.
500 TL yetim aylığı alanlar 4A ya da 4 B sigortalı olmaları halinde toplu olarak 12 bin TL ödenek alırken 4B sigortalı olanlar 500 TL yatırım yetim aylığı almaları halinde toplu 6 bin TL evlilik ödeneği sahibi oluyor.
EVLİLİK ÖDENEĞİ BAŞVURULARI
Yetim aylığı kadınlar, yetim maaşı 12 aylık ya da 24 aylık olacak şekilde peşin alıyorlar. Ödemelerden faydalanmak isteyenlerin ise Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine dilekçe vermeleri gerekiyor. Dilekçe verenler bu haktan yararlanırken unutan ya da başvurmayanlar hakkını kaybediyor.
Başvuru işlemlerinin ise 5 yıl içinde yapılması şartı bulunuyor. Beş yıl içinde başvuruda bulunmayanlar, evlilik ödeneği alma hakkını kaybediyor. Bu nedenle yetim aylığı alan kadınlar, evlendikten sonraki 5 sene içinde bulundukları şehrin SGK Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.
Bakmadan Geçme





