Sağlık Bakanlığı'ndan 2023 Yılı Personel İhtiyaçları Planlaması

Sağlık Bakanlığı, yaptığı çalışmayla sağlık meslekleri ile ilgili 2023 yılına yönelik ihtiyaçlarını belirledi, mevcut öğrenci sayıları ve okul kontenjanlarıyla karşılaştırılarak 2023 yılında arz ve ihtiyaç dengesinin nasıl olacağı ortaya konulmuş olup çal

Sağlık Bakanlığı, yaptığı çalışmayla sağlık meslekleri ile ilgili 2023 yılına yönelik ihtiyaçlarını belirledi, mevcut öğrenci sayıları ve okul kontenjanlarıyla karşılaştırılarak 2023 yılında arz ve ihtiyaç dengesinin nasıl olacağı ortaya konulmuş olup çalışma kapsamındaki mesleklerde 2023 Yılı ihtiyacı ve mevcut durumda oluşacak arz tablo şeklinde gösterilmiştir. Yapılan bu çalışma hem kamu sektörü hem de özel sektörün ihtiyacı dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Arzın İhtiyaçtan Fazla Olacağı Meslekler

Öğrenci sayısı ve okul kontenjanlarının mevcut haliyle devamı durumunda 2023 yılında arz / ihtiyaç oranının 1,1’den daha fazla olacağı (arz ihtiyaç dengesizliğinin arz yönünde % 10’dan fazla olacağı) meslekler bu gruba dahil edilmiştir. Acil tıp teknikerliği, diş tabipliği acil tıp teknisyenliği alanlarında arz fazlalığı % 20’nin altında; radyoterapi teknikerliği, eczacılık, diyaliz teknikerliği ve tıbbi görüntüleme teknisyenliği / teknikerliği alanlarında arz fazlalığı % 20 ile % 50 arasında; laboratuvar teknisyenliği / teknikerliği, ortez-protez teknisyenliği / teknikerliği ve anestezi teknisyenliği / teknikerliği alanlarında ise % 100’ün üzerindedir. Arzın ihtiyaca göre en az 2 kat fazla olacağı bu üç meslek grubunda 2014- 2015 öğretim yılından itibaren sıfır öğrenci alımı olması durumunda bile 2023 yılı arzı ihtiyaçtan fazla olmaktadır. Bu raporun mesleklerin tek tek ele alındığı bölümlerinde arzın ihtiyaçtan fazla olacağı meslekler için okullara alınacak öğrenci sayılarının azaltılması önerilmektedir.

Arzın İhtiyaçtan Az Olacağı Meslekler

Öğrenci sayısı ve okul kontenjanlarının mevcut haliyle devamı durumunda 2023 yılında ihtiyaç / arz oranının 1,1’den daha fazla olacağı (arz ihtiyaç dengesizliğinin ihtiyaç yönünde % 10’dan fazla olacağı) meslekler bu gruba dahil edilmiştir. Dil ve konuşma terapistliği, klinik psikologluk, elektronörofizyoloji teknikerliği ve sağlık fizikçiliği alanlarında arz eksikliği % 30- 85 arasında; ağız ve diş sağlığı teknikerliği, ameliyathane teknikerliği ve ergoterapistlik / ergoterapi teknikerliği alanlarında ise % 100’ün üzerindedir. Bu raporun mesleklerin tek tek ele alındığı bölümlerinde ihtiyacın arzdan fazla olacağı meslekler için okullara alınacak öğrenci sayılarının artırılması önerilmektedir.

Arz - İhtiyaç Dengesi Sağlanacak Olan Meslekler

Öğrenci sayısı ve okul kontenjanlarının mevcut haliyle devamı durumunda 2023 yılında arz ve ihtiyacın dengede olacağı meslekler; diş protez teknisyenliği / teknikerliği, ebelik, eczane teknikerliği, tabiplik, hemşirelik ve tıbbi sekreterliktir. Bu mesleklerin hiç birinde arz ve ihtiyaç dengesizliği % 10’u aşmayacaktır. Bununla birlikte bu mesleklerin her biri için okullara yeni alınacak öğrenci sayılarına yönelik öneriler getirilmiştir ve bu raporun mesleklerin tek tek tartışıldığı bölümlerinde yer almaktadır.

Diğer Meslekler

Biyomedikal mühendisliği, diyetisyenlik, fizyoterapi teknikerliği, fizyoterapistlik ve tıbbi cihaz teknikerliği alanlarıyla ilgili olarak sağlık sistemi dışında da çok farklı istihdam alanları bulunduğundan dolayı okullara yeni alınacak öğrenci sayılarına ilişkin bir öneri getirilmemiştir.

Ebe yardımcılığı, hemşire yardımcılığı, sağlık bakım teknisyenliği ve mamografi teknikerliği ve alanlarında henüz öğrenci bulunmamaktadır. Podologluk alanında ise eğitim yeni başlamış ve öğrenci sayısı çok azdır. Bu nedenle bu okullar için 2014-2015 öğretim yılından itibaren kontenjan önerileri getirilmiştir.

Bu çalışma ile 6225 ve 6514 Sayılı Kanunlar ile tanımlanmış sağlık meslekleri yanı sıra kendi kanunu olan sağlık meslekleri ve halen kanunlarda tanımlanmamış bazı sağlık meslekleri için 2023 yılı ihtiyaç hedefleri ortaya konmuş, eğitimle ilgili projeksiyonlar yapılmış, ihtiyaca göre arz fazlalığı oluşacak bölümlerle arz eksikliği oluşacak bölümler belirlenmiştir. Buna göre yukarıda sözü geçen ve okul kontenjanlarında büyük azalmalar ya da kapatmalar gereken bölümlerin alt yapısının ve eğitim kadrosunun yeni gelişmelere göre ihtiyaç olan meslekler için uygun hale getirilmesi çalışmalarına başlanmalıdır. Hazırlanmış bu rapor, gelişmelere göre belirli aralıklarla güncellenmeli ve sektörün paydaşlarıyla istişareye açılmalıdır.

YASAL UYARI:

Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları Kamupersoneli.Net’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kamupersoneli.Net

tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme