• Haberler
  • Ekonomi
  • Satışa çıktı! Tane fiyatı 35 TL oldu: Büyük tepki çekti

Satışa çıktı! Tane fiyatı 35 TL oldu: Büyük tepki çekti

Balık tezgahlarında palamutun olması herkes tarafından tepki ile karşılandı.Tane fiyatının 35 TL olduğu palamuda ilişkin uzmanlar tarafından peş peşe açıklama geldi.

Balık tezgahlarında palamutun olması herkes tarafından tepki ile karşılandı. Tane fiyatının 35 TL olduğu palamuda ilişkin uzmanlar tarafından peş peşe açıklama geldi. Şu anda tezgahlarda olan palamudun av sezonunu olumsuz etkileyeceğini belirtilen uzman isim palamut avcılığının 1 Nisan ve 31 Ağustos tarihleri arasında yasak olduğunu hatırlattı.

ÇOK BÜYÜK AZALMA OLDU

İ.Ü. Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak açıklamasında ülkemizde palamut avcılığının baskın olduğunu ancak son dönemlerde stoklarda ciddi azalma olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karakulak sözlerine şu şekilde devam etti:

“2005 yılında yaklaşık 71 bin ton avlanan palamut 2021 yılında 2600 tona kadar düştü. 2021 yılındaki azalmanın en büyük nedeni, Marmara Denizi’ndeki müsilajın balıkçılık faaliyetlerine yansıması. Palamut balığını korumak ve sürdürülebilir avcılığı için balıkçılık yönetiminde daha ciddi kuralların getirilmesi ve denetimlerin yapılması gerekir. Palamut avcılığı 1 Nisan 31 Ağustos tarihleri arasında yasaktır”

31 AĞUSTOS’A KADAR YASAK

Prof. Dr. Karakulak, “2005 yılında yaklaşık 71 bin ton avlanan palamut 2021 yılında 2600 tona kadar düştü. 2021 yılındaki azalmanın en büyük nedeni, Marmara Denizi’ndeki müsilajın balıkçılık faaliyetlerine yansıması. Palamut balığını korumak ve sürdürülebilir avcılığı için balıkçılık yönetiminde daha ciddi kuralların getirilmesi ve denetimlerin yapılması gerekir. Palamut avcılığı 1 Nisan 31 Ağustos tarihleri arasında yasaktır. 15 Ağustos’da küçük ölçekli balıkçılar çapariyle avlayabilir. Bu karara rağmen Temmuz’dan itibaren palamut yavrularının avlanması ve satılması çok sakıncalı. Yasadışı avcılığın varlığı ve yavru bireylerin büyümeden avlanılması stokları olumsuz etkiler. Palamudu korumak için daha ciddi kararlar alınmalı. WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu üyesi Nergis Yazgan, tezgâhlardaki küçük ve zayıf palamutların çocuk denecek yaşta olduğunun altını çizdi. Yazgan, “Palamutların av boyutuna gelmesi beklenmeli. Yasak neden uygulanmıyor? Çok üzücü hatta kahredici! Sürdürülebilir balıkçılık için denizde av kontrolü tezgâhta ceza uygulanmalı” dedi.

KORKMADAN SATANLAR VAR

Yapılan araştırmalar sonucunda yasak dönemi olmasına rağmen bazı esnaflar palamudu korkmadan satıyor. Satılan palamudun boyutunun 25 cm üzerinde olduğu ancak uzmanların 39 cm sınfrının geçmesi gerektiğini öneriyor.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme