SGK Yurt Dışı Borçlanma Primleri Ne Kadar?

SGK yurt dışı borcu ödemeleri 2008 yılında günlük 3,5 dolar olarak kabul edilmiş ve bu sayı Bakanlar Kurulu tarafından değiştirilmiştir.2021 yılında günlük ödeme alt sınırı 53,66 TL olarak belirlenmiştir.

SGK yurt dışı borcu ödemeleri

2008 yılında günlük 3,5 dolar olarak kabul edilmiş ve bu sayı Bakanlar Kurulu tarafından değiştirilmiştir. 2021 yılında günlük ödeme alt sınırı 53,66 TL olarak belirlenmiştir. Üst sınır ödemesi ise 402,47 TL’dir. Bu sayı 2022 yılında günlük 75,06 TL olacak şekilde kabul edilmiştir.

SGK yurt dışı borçlanma primleri

günlük olarak ödenecek olup aylık kazancın alt ve üst sınırları arasında ödeyecek kişi tarafından seçilir. Burada da kişinin borçlandığı tarihteki aylık kazancı geçerlidir. Günlük yurt dışı borçlanma primleri ise kişinin aylık kazancına göre belirlenir. Bu da aylık kazancın 1/30’una tekabül eder. Bu sayı aynı zamanda günlük alt sınır ödemesidir.

SGK Yurt Dışı Borçlanma Başvurusu Nedir?

Yurt dışı ödemeleri

talebi,

daha öncesinde yurt dışında çalışmış ve Türkiye’ye geri dönmüş kişilerin emeklilik, yaşlılık veya ölüm gibi durumlarda Türkiye’de çalışmış gibi emekli olmasını sağlayan bir sistemdir. Kişiler yurt dışında yaşamaya devam ettikleri zaman da yurt dışı borçlanma başvurusunda bulunabilirler. Yurt dışı borçlanmasının yapılabilmesi için yurt dışında kalınan sürenin gösterildiği belgeyi ve kalınan yerin ikametgâh belgelerini SGK’ya sunmak gerekir.

SGK Yurt Dışı Borçlanması Başvurusu Nereye Yapılır?

Yurt dışı borçları için talep edilmesi gereken yerlerin

başında kimlik kayıt belgenizin bulunup bulunmamasına bağlı olarak iki farklı işlem gerçekleştirilebilir. Eğer kimlik kartınız kayıtlıysa, kayıtta bulunan şehre borçlanma başvurusu yapmanız gerekir. Kimlik kaydınız bulunmuyorsa nüfusa kayıtlı olduğunuz şehre borçlanma başvurusu yapmalısınız. Fakat kayıtlı oluğunuz herhangi bir vilayet bulunmaması durumunda istediğiniz şehirde başvuru yapma hakkına sahip olursunuz.

Yurt Dışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Yurt Dışı borç hesaplamaları

,

aylık kazanılan asgari maaş temel alınarak yapılır. Bunun için önce günlük kazanılan paranın alt sınırı hesaplanmalıdır. Bunu da aylık kazanılan maaşın 1/30’unu hesaplayarak bulabiliriz. Üst sınırı belirlemek için de günlük alt sınırın 7,5 katını almamız gerekiyor. Yurt dışı borç hesaplama ile bulunan bu iki değer arasında günlük olarak ödeyebileceğimiz miktar aralığını hesaplamış oluyoruz.

Diğer bir yurt dışı borç hesaplama şekli de, kişinin günlük ödeme alt sınırının %45’nin alınması ve seçilen ödeme günü ile çarpılmasıyla bulunuyor. Örnek olarak aylık kazancı 2500 TL olan birini varsayalım. Bu kişinin günlük alt sınır ödemesi 2500/30’dan 83 TL olarak bulunur. Kişi bu borcu 7200 günde ödeyeceğini belirtmişse, günlük alt sınırın %45’i ile gün sayısını çarpmalıyız. Bu da bize 85 x %45 x 7200= 275,4 TL’yi verir.

Yurt Dışı Borçlanması İçin Şartlar Nelerdir?

Yurt dışı ödeme koşulları

kişinin Türk olması gerekliliğini taşır. Kişi yurt dışında yaşayıp hizmet vermiş ve daha sonrasında Türkiye’de emeklilik talep etmişse, günlük olarak ödediği primle beraber bu hakka sahip olabilir. Eğer kişi Türk olup da Türk vatandaşlığını kaybetmişse, kişinin yurt dışında kaldığı zaman dilimini belgelerle sunması ve başvuru yapması yurt dışı borçlanma şartları içerisindedir. Eğer sigortaya bağlı bir kişi öldüyse, o kişi üzerinde hak sahibi olan kişinin başvurması şartı için de Türk vatandaşı olması yeterli olmaktadır. Yurt dışı borçlanma şartlarından bir diğeri de kadın ve erkekler için yaş sınırıdır; kadının 60, erkeğin 65 yaşını geçmemiş olması gerekir.

Yurt Dışı Borçlanması İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Haber

Yurt dışı ödemeler için gereken belgeler

şunlardır:

Kimlik kartının fotokopisi

Yurt dışında geçirilen sürenin bulunduğu evraklar (Konsolosluktan alınmalı)

Hizmet Talep Dilekçesi

Yurt dışında kalınan evin ikametgâh belgesi

Kişilerin yurt dışı başvuru evraklarını eksiksiz olarak temin edip Türk vatandaşı olması şartıyla SGK’ya teslim etmesi gerekir.

Yurt Dışı Borçlanmasında Belge Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yurt dışı borçlarını aratma

işlemleri internet üzerinden kolayca yapılabilir. Bunun için öncelikle E-devlete şifreniz ile giriş yapmalısınız. E-devlet sorgulama kısmından “Yurt dışı belge sorgulama” yazarak aratabilirsiniz. Çıkan sonuçlardan

SGK yurt dışı borçlanma primleri

ve diğer belgeleriniz için “Yurt dışı borç belge sorgulaması” yapabilirsiniz.

Yurt Dışı Borçlanması İçin Emeklilik Şartları Nelerdir?

Yurt Dışından emekli olma koşulları

için istenen belge ve evrakların eksiksiz olarak temin edilmesi, borçlanma başvurularının olmazsa olmazıdır. Emeklilik için gerekli yurt dışı evrakları şunlardır:

Kişinin kimlik fotokopisi (önlü, arkalı olacak şekilde)

Kişiye ait 3 adet vesikalık fotoğraf

Kişinin vergi belgesi

Yurt dışında kalınan yerin ikametgâh belgesi

Yurt dışında çalışılan süreyi gösteren hizmet belgesi

Kişinin yurt dışında kalması için verişmiş olan Mavi Kart belgesi

Yurt dışına gidip dönülen tarihin yazılı olduğu pasaport

Kişinin çalışmış olduğu Meslek Odası Belgesi

Kişi erkek ise askerlik yapmış olduğunu gösteren belge

Başvuru için talep edilen belge

Eğer 3600 günden emekli olursanız, ödeyeceğiniz prim bedeli az olmakla beraber alacağınız maaş da bir o kadar yüksek olacaktır. 15 yıl ve 3600 günü tamamlamış olan kadınlar için emeklilik şartlar şunlardır:

2002 yılı öncesinde tamamlanmış ise kişi 50 yaşında emekli olabilir,

2002-2005 yılı arası tamamlanmışsa 52 yaşında emekli olabilir,

2005-2008 yılı arası tamamlanmışsa 54 yaşında emekli olabilir,

2008-2011 yılı arası tamamlanmışsa 56 yaşında emekli olabilir,

2011 yılı sonrası tamamlanmışsa 58 yaşında emekli olabilir.

Bu şartları sağlayan erkekler için emeklilik şartları ise şunlardır:

2002-2005 yılları arası tamamlanmışsa 56 yaşında emekli olabilirler.

2005-2008 yılları arsında tamamlanmışsa 57 yaşında emekli olabilirler.

2008-2011 yılları arasında tamamlanmışsa 58 yılında emekli olabilirler.

2011-2014 yılları arasında tamamlanmışsa 59 yaşında emekli olabilirler.

2014 yılından sonra tamamlanmışsa 60 yaşında emekli olabilirler

Yurt Dışı Emeklilik Aylık Talep Dilekçesi Nedir?

Yurt dışı borçlanma dilekçesinin

bazı belirlenmiş şartlara göre hazırlanması ve gerekli evrakları tamamladıktan sonra SGK’ya sunulması gerekir. Dilekçede bulunması gereken bilgilerden bazıları şunlardır:

Bağlı olunan sigorta kurumu belirtilmelidir.

Başvuran kişinin T.C. kimlik numarası ve sicil numarası (kayıtlı her bir kişi için) verilmelidir.

Kişinin sigortaya ait bulunan hizmet yılının, başlangıç ve son tarihlerinin bulunduğu belge verilmelidir.

Kişi belirtilen belgeleri tamamlayıp SGK’ya sunarak emeklilik talebini oluşturabilir. Bilinmesi gereken şey, belgelerin eksiksiz olarak sunulmasıdır. Bazı belgelerin eksik olması durumunda sonuç alınma süresi, belgeler tamamlanana dek uzar.

Yurt Dışı Borçlanması Emeklilik Maaşı Ne Kadardır?

Yurt dışı ödeme emeklilik ücreti

,

kişinin sigortayı aldığı yıllara göre değişiklik gösterir. Bu farklılık 2000 yılı öncesi, 2000 yılı sonrası ve 2000 yılı öncesi ile sonrası iki dönem hizmet vermiş olanlar arasında sınıflandırılır.

2000 yılı öncesinde sigortası başlayanlar 2200-2400,

2000 yılı sonrasında sigortası başlayanlar en düşük 1500 TL,

2000 öncesi ve sonrası 2008’e kadar sigortası olanlar 2000-2200 TL olarak emeklilik maaşı alırlar.

Emeklilik Maaşı Hesaplama Nereden Yapılır?

Haber

Emekli ücreti hesabı

,

internet üzerinden yapılabilir. E-devlet SGK bilgilerini sorguladığı gibi emekli olduktan sonra alacağınız ücreti de hesaplayıp sorgulamanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamana E-SGK uygulamasından da maaş sorgulama yapabilirsiniz. Bu sorgulama sigorta türünüze göre farklılık gösterir. E-SGK uygulamasından 4/a-4/b-4/c sigorta türünüze göre alacağınız maaşı ayrı ayrı hesaplama imkânı bulabilirsiniz.

Aynı Anda Türkiye’den ve Yurt Dışından Emekli Olmak Mümkün Mü?

Aynı anda yurt dışı ve yurt içi emeklilik;

çalışma durumu, erken emeklilik ve yaşlılığa göre farklılık gösterir. Kişi yurt dışında yaşlanıp emekli olduktan sonra isterse Türkiye’de başvuru yapıp emekli olma şansı kazanabilir. Fakat kişi erken emekli olmuşsa, Türkiye’de de emekli olabilmesi için aylık olarak normal maaşa dönmüş olması gerekir. Bu şartlar sağlandığında kişi aynı anda hem yurt dışı hem de yurt içinde emekli olup maaş alabilir.

Borç Başvurusunda Yanlışlık Yapılması Durumunda Ne Olur?

Yurt Dışı borç talebinde hata

,

ayarlanan belgelerin kayıtlı olduğu vilayetteki sosyal güvenlik kurumuna değil de, farklı bir vilayete gönderilmesi sonucunda ortaya çıkar.

SGK yurt dışı borçlanma primleri

ve borçlanma başvuruları kayıtlı olduğunuz vilayete gönderilmelidir. Bu durumdan kaynaklı olarak yapılan hatalarda başvurularınız iptal edilmez. Kurum, göndermiş olduğunuz belgeleri kayıtlı bulunduğunuz vilayete gönderip gerekli işlemleri yapmak konusunda yükümlüdür. Bu durumda oluşan yanlışlıklar, yaptığınız başvurunun gecikmesi ile sonuçlanabilir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme