Sigorta Hangi Durumlarda Ödeme Yapar?
Trafik sigortası kapsamındaki durumlar araçta meydana gelecek olan hasarların trafik sigorta poliçesi tarafından karşılanabilmesi için gerekli olan koşulların sağlandığı durumlardır.Trafik kazasına neden olan araç, sigortalı kişinin aracı ise ortaya çıkan
Trafik sigortası kapsamındaki durumlar
araçta meydana gelecek olan hasarların trafik sigorta poliçesi tarafından karşılanabilmesi için gerekli olan koşulların sağlandığı durumlardır. Trafik kazasına neden olan araç, sigortalı kişinin aracı ise ortaya çıkan bu hasar trafik sigortası poliçesi ile karşılanır. Bu kaza durumunda
sigorta
ödemesi, bedenen ve madden yaşanan kayıpları karşılama imkânı sağlar. Trafik sigortasının kapsamındaki durumlar ise şu şekildedir:
Kaza anında karşı tarafın aracında oluşan maddi hasarlar
Elektrik direği, lamba, çöp bidonu, yangın musluğu vb. kamu mallarına verilen zararlar
Kaza alanında bulunan ev, dükkan vb. kaza ile alakası olmayan üçüncü kişilerin mallarına gelen hasarlar
Kazadan dolayı bedenen alınan hasarlar, yaralanmalar (ilk yardım hizmetleri, doktor muayeneleri, tedaviler, ilaçlar vb. hastane masrafları)
Kaza anında yaşanan ölüm halleri (defin masrafları, vefat eden kişinin bakmakla mükellef olduğu kişi veya kişilerin kaza sürecindeki zararları)
Kazadan dolayı kısmi ya da süresiz iş göremezlik hali (bu kişinin ve bakmakla mükellef olduğu kişi veya kişilere ekonomik destek sağlanması ve madden güvence altına alınması)
Sigortalının haklı olduğu halde karşı tarafın sigortalıya dava açması durumunda savuma masrafları (kazada karşı taraf, suçlu olan tarafın sigortalı kişi olmadığı halde onu haksızlıkla suçlayıp dava açarsa savunma masraflarının -tüm avukatlık ve mahkeme ücretlerinin- teminat altına alınması)
Sigorta Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Trafik sigortası kapsamında olmayan durumlar
kazada sigortalı kişinin bedenen ve maden yaşayacağı durumlarda ödeme yapmayacağı durumlardır. Sigortanın ödeme yapmayacağı durumlar şu şekildedir:
Seyir halinde bulunulmayan veya kullanılmayan araçlarda, aracın neden olduğu zararlar (ödeme yapılabilmesi için aracın seyir halinde olması gerekir)
Kusurlu olunması (trafik kazasına neden olan kişinin sigortalı aracın sahibi olması)
Gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti vb. trafik kazasına karışan araca bağlı dolaylı olarak gelen hasarlar (bu hasarlardan ötürü istenecek olan tazminat talepleri)
Araçta taşınan malların zararları (bagaj ve eşyaları dışında)
Manevi tazminat talepleri ve davaları (bu durumlar için trafik sigortası, herhangi bir güvence vermiyor)
Araçta taşınan patlayıcı veya parlayıcı maddeler ötürü meydana gelen hasarlar (yedek akaryakıt dışında)
Trafik kazalarına neden olan araçların çalıntı veya gasp edilmiş araçlar olması (araç sahibi ve sigorta şirketinin sorumluluğunun dışındadır)
Serviste bakım gibi işlemler için bulunan araçların neden olduğu zararlar
Aynı kişiye ait araçların karıştığı trafik kazalarında meydana gelen zararlar (üçüncü bir kişi bulunmadığından ötürü)
Terör propagandası yapan araçların yaptığı kazalardan ötürü aldığı hasarlar
Yarış veya yarış antrenmanı yapan araçların yaptığı kazalardan ötürü aldığı hasarlar (refakatçi araçlar ve gösteride kullanılan araçlar da dahil)
Trafik Sigortasının Hasarını Karşıladığı Kişiler Kimlerdir?
Trafik sigortasının hasarını ödeyeceği kişiler
trafik sigortası kapsamında olan kişilerdir. Bu
sigorta
işlemi, tüm araç sahiplerinin yapması gereken zorunlu bir sigortadır. Trafik sigortası yapmadan seyir halinde olan kişilerin tespit edilmesi halinde cezai işlem uygulanabilir ve trafikten men edilebilir.
Trafik sigortası ile kazaya karışan karşı tarafın hasarları karşılanır. Ancak bu kazaya neden olan taraf sigorta sahibi olan kişi ise araç sahibi herhangi bir ödeme alamıyor. Trafik sigortası ödemesi yapılabilmesi için kapsam dahilinde olunması gerekir. Bu kapsam doğrultusunda trafik sigortası genel şartlarında bulunan teminatlara göre yer alan hasar limitleri kadar ödeme yapılır.
Trafik Sigortası Teminat Limitleri 2022’de Nedir?
2022 yılında trafik sigortası teminat hasar limitleri
trafik kazasına karışan araç türüne ve kazanın ardından meydana gelen hasarın boyutuna göre farklılık gösterir. Teminat limitleri şu şekildedir:
Otomobil / taksi türündeki araçlar için kaza başına sağlık gideri 2.500,000 TL, sakatlanma ve ölüm halinde kaza başına 2.500,000 TL
Kamyonet, kamyon, minibüs veya çekici türündeki araçlar için kaza başına sağlık gideri 5.000,000 TL, sakatlanma ve ölüm halinde kaza başına 5.000,000 TL
Tarım araçları ile özel amaçları araçlar türündeki araçlar için kaza başına sağlık gideri 2.500,000 TL, sakatlanma ve ölüm halinde 2.500,000 TL
Motosiklet ve yük motosikleti türündeki araçlar için kaza başına sağlık gideri 1.500,000 TL, sakatlanma ve ölüm halinde kaza başına 1.500,000 TL
Ayrıca tüm araç türleri için kişi başı sağlık gideri 500,000 TL, sakatlanma ve ölüm halinde 500,000 TL, araç başı maddi zararlar için 50,000 TL, kaza başı maddi zararlar için 100,000 TL
Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Ne Kadar?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmama ceza tutarı
2022 yılında artış göstermiştir. Bu cezalar şu şekildedir:
169,00 TL Para cezası
Trafikten men cezası
Bu duruma göre bu
sigorta
işlemini yaptırmayan kişilerin tespit edilmesi halinde ödeyecekleri para cezası 169 TL’dir. Ayrıca yetkili bir birim tarafından tespit edilmesi halinde trafikten men edilme cezası da uygulanabilir.
Bakmadan Geçme





