• Haberler
  • Gündem
  • Şimdi de Asya kaplan sivrisineği tehdidi! Pek çok hastalığı taşıyor!

Şimdi de Asya kaplan sivrisineği tehdidi! Pek çok hastalığı taşıyor!

Konuyla ilgili Doç.Dr.

Konuyla ilgili Doç. Dr. Kerem Öter, son 3 yıldır İstanbul'da görülen bu sivrisineğin, diğer sinek türlerinden daha farklı olduğunu vurgularken, daha saldırgan olduğunun altını çizdi.

3 YILDIR İSTANBUL'DA GÖRÜLÜYOR

Dr. Öter'in yapmış olduğu açıklamasında bu türün ilk defa 10 yıl önce ilk olarak İpsala Sınır Kapısı'nda son 3 yıldır da İstanbul'da görüldüğünü söyledi.

DİĞER SİVRİSİNEKLERE GÖRE DAHA SALDIRGAN

Doç. Dr. Öter, “Oldukça istilacı bir tür. Açıkhava otururken gün içerisinde sizi çok rahatsız ediyor. Diğer sivrisineklere göre çok daha fazla saldırgan. Bunların yanı sıra naklettikleri rahatsızlıklar da var. Daha önceden çok duymadığımız Chinkungunya, Dang humması, Sarı humma ve Zika gibi hastalıkları taşıyabiliyorlar. Ancak şu ana kadar bahsettiğimiz hastalıkların hiçbirine Türkiye'de rastlanmadı” dedi.

Haber

ALERJİK REAKSİYONLARI ÇOK FAZLA

Asya Kaplanı Sivrisineği’nin diğer sivrisineklerden farklı olduğunun altını çizen Doç. Dr. Öter, bu türün özellikle insan yapımı durgun sularda yaşadığını belirtti. Vatandaşları da ev, bahçe ve balkon gibi yerlerde bekleyen sulara karşı uyardı.

Bu sineklerin alerjik reaksiyonlara sebep olduğunun altını çizen uzman doktor, sineklerin saksı dibindeki su ya da süs havuzunda üreyebildiklerini belirtti.

Haber

SULARI BOŞALTMAKTA FAYDA VAR

Doç. Dr. Öter, “Alerjik reaksiyonları çok fazla oluyor. Kan emerken tükürük bezindeki proteinler kan emdiği sırada deri altı dokuya geçmekte. Bu da alerjik bir reaksiyona neden oluyor. Bu sinekler daha çok insan yapımı küçük su rezervlerinde yaşıyor. Bahçede bulunan saksıların dibindeki suda ya da süs havuzunda üreyebiliyorlar. Vatandaşlarımız ihtiyaçları varsa bunların üzerlerini bir telle kapatabilirler ya da kullanılmayan suları boşaltmakta fayda var” tavsiyesinde bulundu.

Haber

KULLANILMIŞ LASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ SIRASINDA TAŞINIYOR

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Öter açıklamasına şu şekilde devam etti

Orijinali aslında Uzak Doğu olan ve son 35 yıldır Avrupa ve Amerika katılarına taşınmış olan İstilacı bir tür. Biz 10 yılı aşkındır bu türü takip ediyoruz.

İlk olarak Edirne'de İpsala Sınır kapısı ve Keşan'da rastladık. Son üç yıldır da İstanbul'da görülüyor. İstilacı türler, farklı bir coğrafyadan içinde bulunduğumuz coğrafyaya yerleşen ve burada tutunan ve koloni oluşturan türler. Burada sorun çok farklı bir türün bizim coğrafyamıza giriş yapması.

KITALARARASI YAYILIYOR

Bu istilacı tür pasif olarak taşınıyor. Özellikle kullanılmış lastik ticareti başta olmak üzere insan hareketleriyle ülkelerarası hatta kıtalararası yayılım gösteriyor.

Kullanılmış lastikler geri dönüşüme uğruyor. Bu sivrisinek türü kullanılmış lastiklerin içerisinde biriken sulara yumurtalarını bırakıyor. Bu lastiklerin de ülkelerarası geri dönüşümünde de bu sinekler kıtalararası yayılmış oluyor.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme