- Haberler
- Personel Alımı
- Sınavı Devlet Yapıyor, Personel Alımına Kişiler Karar Veriyor
Sınavı Devlet Yapıyor, Personel Alımına Kişiler Karar Veriyor
Atletizmde koşu yarışmalarında dereceler elektronik kronometre ile saptanır.İpi göğüsleyen atlet, saniyenin yüzde birini saptayabilen 'Foto Finiş' aletiyle tespit edilir.
Atletizmde koşu yarışmalarında dereceler elektronik kronometre ile saptanır. İpi göğüsleyen atlet, saniyenin yüzde birini saptayabilen "Foto Finiş" aletiyle tespit edilir. Kimseye haksızlık yapılmaz. En hızlı koşan birinci olur. Bitiş çizgisine en önce ayak basanı birinci ilan etmezsek o sporun da yarışın da bir anlamı olur mu? Koşu sonunda sporcuları mülakata alıp sıralamayı değiştirmek mantıklı geliyor mu?
Futbolda, normal şartlarda 90 dakika sonunda kim daha çok gol atarsa maçın galibi o takım olur. Takımın adı, takımın renklerine bakılmaksızın rakibini skor olarak geçen takımlar ve futbolcuları galip sayılır. Maç bittikten sonra futbolcular mülakata mı alınıyor? Şampiyonlar Ligi’ne Türkiye şampiyonunu değil de 15. sıradaki takımı göndermek mantıklı geliyor mu?
Genel Seçimler 4 yılda bir yapılır, yerel seçimler 5 yılda bir yapılır. Seçim sonunda hangi partinin oyları birinci gelirse, o partinin adayı belediye başkanı seçilir. Seçimlerden sonra başkan adaylarını mülakata alarak belediye başkanını belirlemek mantıklı geliyor mu?
Gelelim asıl konumuza. Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına göre devletin öğretmen, memur, polis, işçi ihtiyacı karşılanmaktadır. Atamalar yılın belirli dönemlerinde yapılmaktadır.
KPSS Niye Getirildi?
Kısa adı KPSS olan Kamu Personeli Seçme Sınavı, 18/3/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na istinaden ilk olarak 2002 yılında ÖSYM tarafından hazırlanıp uygulanmaya konmuştur. 1999 yılında Kamu Personeli Yasası’nda yapılan düzenleme ile daha önce DMS adı ile uygulanmıştır. Sınavın ana amaçları arasında; kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak olan personel istihdamının, şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmak sayılabilir.
Mülakat Niye Getirildi?
KPSS puanı dışında kamuya personel alımlarında mülakat (sözlü sınav) yaygınlaştırıldı. Dolayısıyla personel alımlarında haksızlıklar, mağduriyetler ortaya çıktı. Mülakat adı altında alımlarda devlet değil, bazı kişilerin bireysel kararları etkili olmuştur. Yani KPSS’yi devlet yapıyor, herkese eşit haklar ve aynı sınav sorularına tabi iken mülakat sonrasında sınav puanı değil de mülakat puanıyla işe alımlar gerçekleştiriliyor. Oluşturulan 3-5 kişilik komisyon adayların kaderini etkileyebilmektedir hatta bir (1) kişinin referansıyla bile adayların kaderi tümden değişmektedir. Mülakat, genel bir eleme yöntemi yerine özel bir işe alma işleviyle kullanılmaktadır.
Özetle;
2010 kopya skandalı ve FETÖ’nün ortaya çıkmasıyla KPSS ve diğer sınavlara karşı güven azaldı. Kurumlar ve sınavlar yeniden yapılandırılarak güven yeniden tesis edilmelidir. Liyakat, ehliyet, sadakat sözleri lafta kalmamalıdır. Çıkarılacak yasa ve yönetmeliklerle kamuya adil ve şeffaf bir şekilde personel alımı yapılması lazımdır. Kadrolu, sözleşmeli, taşeron, memur, işçi vb. tüm alımları devlet gerçekleştirmelidir, kişilerin atamalara müdahale etmesine izin verilmemelidir. Personel ve İstihdam Bakanlığı kurulmalıdır, tek merkezden tüm alımlar adaletli şekilde yapılmalıdır. Bakanlığa bağlı Personel Seçme ve Yerleştirme Merkezi (PSYM) kurumu oluşturulmalıdır.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları Kamupersoneli.Net’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kamupersoneli.Net tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Bakmadan Geçme





