• Haberler
  • Gündem
  • Sınırımızdaki büyük tehlike! Metsamor Nükleer Santrali hala çalışıyor!

Sınırımızdaki büyük tehlike! Metsamor Nükleer Santrali hala çalışıyor!

Iğdır'a 16 kilometre mesafedeki Ermenistan'a ait Metsamor Nükleer Santralı, CHP milletvekili Deniz Yavuzyılmaz tarafından soru önergesi olarak meclise sunuldu.1977 yılında açılan santralin kullanım ömrü dolmasına karşın Ermenistan'ın aldığı karar ile 2026

Iğdır’a 16 kilometre mesafedeki Ermenistan’a ait Metsamor Nükleer Santralı, CHP milletvekili Deniz Yavuzyılmaz tarafından soru önergesi olarak meclise sunuldu. 1977 yılında açılan santralin kullanım ömrü dolmasına karşın Ermenistan'ın aldığı karar ile 2026'ya kadar uzatılılmıştı.

Avrupa Birliği raporunda

Santralın başta Iğdır olmak üzere bölgede birçok şehir için risk taşıdığını belirten Yavuzyılmaz, “Şu anda saatli bomba gibi sınırımızın hemen kenarında ulusal güvenliğimizi tehdit edecek şekilde çalışan bir santral var. 1977 yılında, Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak yapılan Metsamor Nükleer Santralı 2005 yılında ömrünü tamamlamış ancak bu aşamadan sonra çalıştırılmaya devam etti. AB’nin bu santralın yarattığı tehlikeyle ilgili resmi raporları ortaya koymasına rağmen Ermenistan ülkedeki enerji ihtiyacını sebep göstererek burayı kapatmadı. Bu santralle aynı dönemde yapılmış iki örnekte yaşanan kazalar, dünyaya telafisi mümkün olmayan zararlar verdi.

Türkiye, İran, Gürcistan, Nahcivan risk altında!

Uluslararası yasalarda nükleer santrallerı yapan ülke, yaşanacak bir kazanın da sorumluluğunu üstleniyor. Burada Türkiye, İran, Gürcistan, Nahcivan çok sayıda ülke risk altında. Ayrıca böyle bir felakette bulutlar aracılığıyla tüm coğrafyaya zehir saçacak. Bu santralın taşıdığı riskler ortaya konmalı, ne tip önlemler alınmalı bunlar araştırmalı. Iğdır’da bir radyasyon ölçüm merkezi bulunması şart. Burada yaşanacak bir kazada Ermenistan’ın bizi bilgilendirmesini bekleyemeyiz, acilen müdahale etmeliyiz.” (Ece Çelik / Hürriyet)

Sınırdaki Şehirlerin Acil Eylem Planı Yok

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu: “Radyasyon etkileri için Ermenistan’a yakın olan iller başta olmak üzere önlemler alınması gerekiyor. İl müdürlüklerinin, AFAD ekiplerinin, valiliklerin olası bir kazaya karşı acil eylem planı yapması ve bunu bölge halkıyla paylaşmaları gerekiyor. Sınırdaki kentlerdeki kamu kuruluşlarıyla temasa geçtik. Olası bir kazaya karşı acil eylem planlarının olmadığını öğrendik.”

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme