Şoke eden açıklama! Beyin yiyen amip, Türkiye'de de var!
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, geçtiğimiz günlerde ABD'de bir kişinin beyin yien amip sebebiyle hayatını kaybetmesine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Uzman doktor yapmış olduğu değerlendirmesinde amiplerin çok türü olduğunu belirterek, belirtileri, ateş, baş ağrısı, bulantı-kusma olarak ifade ederek, kısa süre içerisinde durumun menenjite doğru ilerlediğini açıkladı.
GÜNEYDOĞU'DA GÖRÜLÜYOR
Ülkemizde de bazı amip türlerinin olduğu belirten Ceyhan, açıklamasında özellikle bu türlerin yaz aylarında görüldüğünü ifade ederek, şu ifadeyi kaydetti:
"Güneydoğu'da görülen, bağırsakları etkileyen, bazen kana da geçip organları da etkileyen amip, bizde çok yaygın, özellikle yaz aylarında görülüyor. Ama dünyanın değişik bölgelerinde başka amipler de var. Bu amip de daha çok ABD'de görülen, uzun zamandır bilinen ve daha çok sudan insanlara buluşan bir amip. Beyin dokularını tutuyor, nadir vakalar şeklinde Amerika'da her sene görülüyor"
TÜRKİYE'DE DE GÖRÜLDÜ
Ülkemizdeki ilk amip vakasının 2017 yılında Eskişehir'de görülüğünü ifade eden Ceyhan, açıklamasında, "Ayrıca özellikle veterinerlik fakültelerinin yaptığı çalışmalar var. Birçok ili kapsayan sularda bu etkenlerin araştırıldığı çalışmalarda da rapor edilmiş. Yani Türkiye'de de var; ama çok sık görülen bir hastalık değil. Olduğu zaman genellikle beyin zarları ve beyin dokusunu tutan; ama erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir hastalık. Sulardan bulaşıyor, henüz insandan insana bulaştığı belirtilmemiş" dedi.
SALGININ MUTASYONLA BİTECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Koronavirüs salgınına ilişkin, salgının aşıyla ya da toplumsal bağışıklığı ile değil de mutasyon ile biteceğini düşündüğünü belirten Ceyhan, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:
"Bunun birçok nedeni olabilir; mutasyon da onlardan bir tanesi. Örneğin; yaşlıların daha çok korunup gençlerin hasta olması ölüm oranını düşürüyor. Bir diğeri test sayısının giderek dünyada artması. Onun dışında artık salgın ile mücadele şeklinde de tecrübe kazanıldı. Bunun dışında bir diğer şey de 'mutasyon araca etkin midir' diye. Bu çok sıkı şekilde dünyada takip ediliyor. Bir mutant virüs gelişebilir; fakat insandan insana bulaşıcı özelliği düşük olur, diğer virüsün yerini alamaz. Virüsün aynı zamanda şu andaki hastalık yapan orijinal virüsün yerini de alması lazım. Yerini almazsa çok fazla bir anlamı olmuyor. Bu insanlarda çoğalmaya devam ediyor. Bunun çoğalmasını bitirecek, onun yerini kendisi alacak, daha iyi davranan bir virüs mutasyonu lazım. Onun gelişmesini de bekliyoruz. Mutasyon konusunda ümitliyim, zamanını söylemek mümkün değil. Ama bu salgının aşıyla ya da toplumsal bağışıklıkla değil mutasyon ile biteceğini düşünüyorum"
Bakmadan Geçme





